Post Reply 

Thread Rating:
Ogólne rozmowy dyplomatyczne
AmaD Offline
Wielki Książę Syberii

Jan I
nie panuje nad sytuacją [6]

Protegowany: K. Lipski (MS WKS)
Protegowany (2): F. Lisowski (MSS WKS)
Poglądy: ancien régime
Przynależność: WKS

Ogólne rozmowy dyplomatyczne
.....

Wielki Książę Syberii Jan I.
08-25-2011 14:20
Send this user an email Send this user a private message Find all posts by this user Give Reputation to this user Quote this message in a reply
AmaD Offline
Wielki Książę Syberii

Jan I

RE: Ogólne rozmowy dyplomatyczne
Chciałbym powoli zacząć tworzyć korpus dyplomatyczny. W ramach tego chciałbym założyć następujące ambasady:

a) w Londynie,
b) w Paryżu,
c) w Tokio,
d) w stolicach państw Chińskich (Cesarstwo, Republika, Niebiańskie Królestwo),
e) w Waszyngtonie (jeżeli USA zechciałoby nas uznać).

Ponadto, chciałbym utrzymywać stałych przedstawicieli w NRP, Hetmanacie, resztkach RTN, Mongolii i Ujgurystanie. Z czasem wyślę stałego przedstawiciela do Tatarstanu.

Celem ambasadorów w Londynie, Paryżu i Tokio - oczywiście poza rozwojem stosunków dyplomatycznych z tamtymi krajami - byłoby prowadzenie subtelnej propagandy antykomunistycznej. W Tokio chciałbym ponadto dążyć do rozpowszechniania poglądów o potrzebie otworzenia rynków japońskich na produkty gospodarki syberyjskiej.

Jeżeli chodzi o USA, to dużo zależy od tego czy zechcą uznać WKS. Zastanowiłbym się, czy nie dać im do zrozumienia, że WKS będzie próbować odbudować RTN i w zamian za wsparcie tej idei, mogłoby po realizacji wspomnianego pomysłu, spłacić część długów dawnej RTN.

Chciałbym także ustalić, kto oprócz Japonii zostawił u nas ambasadorów/przedstawicieli.

08-29-2011 14:51
Send this user an email Send this user a private message Find all posts by this user Give Reputation to this user Quote this message in a reply
Tjord Offline
The Litwin

Ferdynand van der Linde
mało znany [2]

Protegowany:
Protegowany (2):
Poglądy:
Przynależność: Hetmanat

Państwa poza EUA, Republiką Chińską i Niebiańskim Królestwem się zgadzają na przysłanie ambasadorów lub innych przedstawicieli, Le Waszyngton jest jeszcze zbyt scepotyczny wobec wszystkich tworów poRTNowskich.

Obecnie swoich przedstawicieli w WKS mają:
-Francuzi (Konsulat)
-Węgrzy (Konsulat)
-Qingowie (Ambasador)
-Duńczycy (Konsulat)

i co ciekawe, z egzotyczną misją przybył także ambasador Meksyku; jest to odczytywane jako fanaberia tamtejszej władzy.

/人◕ ‿‿ ◕人\
08-31-2011 14:24
wulf Offline
Elementum meum Libertas

Isa Achmatowicz
różnie pamiętany [3]

Protegowany:
Protegowany (2):
Poglądy: słuszne
Przynależność: Sieradz

Niekoniecznie dyplomatycznie, ale... co Ci pomóc?

Isa Achmatowicz - الحمد لله ربّ العالمين
09-05-2011 10:30
Send this user a private message Find all posts by this user Give Reputation to this user Quote this message in a reply
AmaD Offline
Wielki Książę Syberii

Jan I

Mógłbyś spróbować przekonać Tjorda do akceptacji przedstawionego przeze mnie arkusza ekonomicznego WKS Big Grin Tutaj się zaczyna dyskusja:
http://antemurale.pl/showthread.php?tid=...5#pid11625
, ale mi już zależy tylko na akceptacji tego (ewentualnie z małymi poprawkami):
http://antemurale.pl/showthread.php?tid=...6#pid11966
Powyższy arkusz wydaje mi się najbardziej odpowiedni dla Syberii.

Poza tym, mógłbyś zacząć już myśleć jak zrealizować w praktyce plan restauracji RTN (jakieś koronacje, hołdy, działania dyplomatyczne) Wink

Z tego, co kojarzę Tvar zgarnął ostatnio sporą kasę, której część pomogłaby nam wygrać wojnę, ale Adriana ostatnio coś strasznie wcina.

Jeżeli chodzi o WKS, to poza dwoma aktami prawnymi (dziennik praw, sejmik szlachty) wszystko jest ogarnięte.

A, mógłbyś też pomyśleć, jak skłonić USA do współpracy (po odrodzeniu RTN można by pojechać w sojusz RTN-USA-Japonia).

09-05-2011 10:36
wulf Offline
Elementum meum Libertas

Isa Achmatowicz
różnie pamiętany [3]

Protegowany:
Protegowany (2):

Z restauracją ja bym się wstrzymał - na razie dzięki temu jest trochę większa "możliwość" manewrowania ;-)

09-05-2011 10:52
Send this user a private message Find all posts by this user Give Reputation to this user Quote this message in a reply
Tjord Offline
The Litwin

Ferdynand van der Linde
mało znany [2]

Protegowany:
Protegowany (2):
Poglądy:
Przynależność: Hetmanat

Quote:Mógłbyś spróbować przekonać Tjorda do akceptacji przedstawionego przeze mnie arkusza ekonomicznego WKS

Nie ma potrzeby, nie zaakceptuję za Chiny Ludowe. Nikt się nie rzuca o te dane tylko ty, do tego twoja bezczelność w tej materii nie zna granic. Budżet akceptuję tylko w oficjalnym arkuszu, bez autorskich poprawek, który ci wrzuciłem na początku.

/人◕ ‿‿ ◕人\
(This post was last modified: 09-05-2011 10:52 by Tjord.)
09-05-2011 10:52
wulf Offline
Elementum meum Libertas

Isa Achmatowicz
różnie pamiętany [3]

Protegowany:
Protegowany (2):

ja się ekonomią nie zajmuję Big Grin

09-05-2011 10:57
AmaD Offline
Wielki Książę Syberii

Jan I

Quote:Z restauracją ja bym się wstrzymał - na razie dzięki temu jest trochę większa "możliwość" manewrowania ;-)

Może i tak, ale mnie nudzi samotne zarządzanie państwem Tongue

Quote:Nie ma potrzeby, nie zaakceptuję za Chiny Ludowe. Nikt się nie rzuca o te dane tylko ty, do tego twoja bezczelność w tej materii nie zna granic. Budżet akceptuję tylko w oficjalnym arkuszu, bez autorskich poprawek, który ci wrzuciłem na początku.

Nie musisz akceptować Big Grin W budżecie zapisywane są prognozy dodatków i wydatków, zatem mógłbym sobie tam nawet kosmiczne dane wpis Big Grin Inna kwestia, że już nawet zrezygnowałem z dochodów z akcyzy i ceł, obniżyłem PKB per capita, itp. - ogólnie w wielu miejscach dostosowałem się do Twojego ułomnego modelu. Z niektórych zaś kwestii (jak. np.: liczby ludności, która została podana przez Szmera, a która wynosi 13 mln, nie 12 mln) nie zrezygnuję.

09-05-2011 11:00
AmaD Offline
Wielki Książę Syberii

Jan I

Wulf - jakby co, nie krępuj się w polityce zagranicznej. Dopóki nie zerwiesz współpracy z Japonią/nie sprowokujesz z nikim wojny/nie oddasz Nowego Polesia, rób co chcesz Wink

09-05-2011 12:20
Post Reply 

User(s) browsing this thread: 1 Guest(s)