Post Reply 

Thread Rating:
Zamykamy kabarecik?
wulf Offline
Elementum meum Libertas

Isa Achmatowicz
różnie pamiętany [3]

Protegowany:
Protegowany (2):
Poglądy: słuszne
Przynależność: Sieradz

Zamykamy kabarecik?
Na moje - edycja się skończyła. Dlaczego?
1) Nie ma żadnej gry "jawnej" - kompletnie nie ma interakcji pomiędzy graczami na forach jawnych
2) Gra z gry "w jednym państwie" wg schematu "jestem politykiem/wojskowym/magnatem i coś tam próbuję dla siebie ugrać" stała się de facto grą "jestem państwem i próbuję przetrwać". Czyli stała się bardziej... dyplomacją niż czymś, co zbliżone jest do Ante.
3) Gracze... ilu jest aktywnych graczy? Wg mnie - zupełnie za mało, zupełnie nie ma też jakiejś woli gry...

Dlatego - sugeruję podsumować i zamknąć.

Isa Achmatowicz - الحمد لله ربّ العالمين
(This post was last modified: 09-07-2011 14:53 by Tjord.)
09-07-2011 13:59
Send this user a private message Find all posts by this user Give Reputation to this user Quote this message in a reply
Zdunio Offline
Marszałek

Roman Nagy
aparatczyk [6]

Protegowany: Bogusław Moskiewski
Protegowany (2):
Poglądy: Prawica
Przynależność: Narodowa RP

RE: Zamykamy kabarecik?
Też jestem za tym, nie ma co robić, nie ma knucia... Lubie Knucie : ).
09-07-2011 14:08
Send this user an email Send this user a private message Find all posts by this user Give Reputation to this user Quote this message in a reply
Czerwony Offline
Chichot historii

Piotr Riemkinow
zapomniany siewca chaosu [3]

Protegowany: Adomas Razaitis
Protegowany (2):
Poglądy: radykalne endeckie
Przynależność:

Po pierwsze, zgadzam się z uwagami wulfa, które częściowo - nie pamiętam jawnie czy tajnie - przedstawiałem już paru osobom Big Grin

Po drugie jednak, rozbicie dzielnicowe powstało też "dzięki" graczom. Każdy, ale to każdy chciał mieć własne poletko do wprowadzania swoich idei polityczno-gospodarczych, a gdy je dostał okazało się nagle, że gra się zrobiła nudna. Z tego wynikają pozostałe problemy: niska aktywność jawna, wzrost znaczenia tajnych (które mają służyć do knucia a służą do ustalania z GM-ami stanu państw), wreszcie spadek liczby graczy.

Pytanie co zrobić pozostawiam otwarte. Postulat powolnego "zamykania" gry postawiłem już GM-om ale został odrzucony Tongue

Ja będąc graczem mogę być każdym. Moje oczekiwania sprowadzają się do względnego realizmu rozgrywki - pozwalającego antycypować wydarzenia i dokonującego rozstrzygnięć na bazie oceny faktów a nie takich kryteriów jak "szarża na motocyklach świetnie wyglądałaby w filmie". Nie musi być superrealistycznie, byle bym nie był zaskakiwany zagrywkami z dupy i pozbawionymi najmniejszego sensu w realnym świecie. - Czerwony
09-07-2011 14:13
Send this user a private message Find all posts by this user Give Reputation to this user Quote this message in a reply
Zdunio Offline
Marszałek

Roman Nagy
aparatczyk [6]

Protegowany: Bogusław Moskiewski
Protegowany (2):
Poglądy: Prawica
Przynależność: Narodowa RP

Ogłosić strajk generalny.
09-07-2011 14:16
Send this user an email Send this user a private message Find all posts by this user Give Reputation to this user Quote this message in a reply
AmaD Offline
Wielki Książę Syberii

Jan I
nie panuje nad sytuacją [6]

Protegowany: K. Lipski (MS WKS)
Protegowany (2): F. Lisowski (MSS WKS)
Poglądy: ancien régime
Przynależność: WKS

Z tego, co kojarzę, to jednak większość graczy dążyła do utrzymania starej RTN Tongue

Mnie właśnie brakuje dyskusji, głównie parlamentarnych, i możliwości "prywatnego" pogadania sobie w jakiejś knajpie z postaciami innych graczy.

Wielki Książę Syberii Jan I.
(This post was last modified: 09-07-2011 14:17 by AmaD.)
09-07-2011 14:16
Czerwony Offline
Chichot historii

Piotr Riemkinow

Protegowany (2):
Przynależność:

Do utrzymania dążyło największe stronnictwo graczy, ale czy większość ogółem? Komuniści chcieli ZRL, faszyści NRP, Ogar korporacjonizm a ty konserwatyzm Tongue Nawet jeśli każdy deklarował że chce jednego państwa to i tak z tym celem, by mieć je w całości dla siebie.

Ja będąc graczem mogę być każdym. Moje oczekiwania sprowadzają się do względnego realizmu rozgrywki - pozwalającego antycypować wydarzenia i dokonującego rozstrzygnięć na bazie oceny faktów a nie takich kryteriów jak "szarża na motocyklach świetnie wyglądałaby w filmie". Nie musi być superrealistycznie, byle bym nie był zaskakiwany zagrywkami z dupy i pozbawionymi najmniejszego sensu w realnym świecie. - Czerwony
(This post was last modified: 09-07-2011 14:21 by Czerwony.)
09-07-2011 14:20
AmaD Offline
Wielki Książę Syberii

Jan I
nie panuje nad sytuacją [6]

Protegowany: K. Lipski (MS WKS)
Protegowany (2): F. Lisowski (MSS WKS)
Poglądy: ancien régime
Przynależność: WKS

Różnice ideologiczne to normalna rzecz, tak samo dążenie do zdobycia władzy.

Inna kwestia, że ja bym jednak nie zamykał jeszcze tej edycji. Moim zdaniem, dajmy jej tydzień-dwa tygodnie czasu. Może sytuacja jednak się wyklaruje? Wink Większym problemem od samej istoty gry jest dla mnie podejście GMów w niektórych kwestiach, którzy utrudniają jak mogą nawet prawdopodobne działania, zmierzające do większej unifikacji krajów dawnej RTN.

Poza tym, bez gotowego (tym razem jednak dokładnego) scenariusza, koncepcji nowej edycji, nie ma sensu kończenia Ante VI.

Wielki Książę Syberii Jan I.
09-07-2011 14:28
Czerwony Offline
Chichot historii

Piotr Riemkinow

Protegowany (2):
Przynależność:

Pardon: działań zmierzających do unifikacji nie utrudniamy, za to utrudniamy, owszem, próby zrobienia z Syberii państwa idealnego wychodząc ze słusznego założenia że takowe nie istnieją Tongue Jeśli odniosłeś wrażenie że utrudniamy unifikację to wiedz, że Dalewin niedawno stwierdził że utrudniamy mu budowę socjalistycznego raju bo musi ciągle z kimś wojować.

Osobnym przypadkiem jest Darne, który po prostu się nudzi Big Grin

Co do różnic ideologicznych, zgadzam się że są normalne, ale każdy chce już, natychmiast zacząć budować swoją utopię.

Co do koncepcji, mam jedną i nawet parę osób o niej wie, ale to taka moja radosna twórczość. Też nie chciałbym jeszcze zamykać edycji, choćby z tego powodu by Szmerowi nie było przykro Wink

09-07-2011 14:35
wulf Offline
Elementum meum Libertas

Isa Achmatowicz
różnie pamiętany [3]

Protegowany:
Protegowany (2):
Poglądy: słuszne
Przynależność: Sieradz

1) Ja nie chce na Syberii państwa idealnego - ale chcę wiedzieć, jakei państwo mam. A tego niestety dalej nie wiem Big Grin
2) Co do przyszłości - na moje należy tę edycję zamknąć i rozpocząć nową "fanowską" wersję - wybierając wersję gracza, która zyska największe poparcie :-)

Isa Achmatowicz - الحمد لله ربّ العالمين
09-07-2011 14:41
Czerwony Offline
Chichot historii

Piotr Riemkinow

Protegowany (2):
Przynależność:

Nie chcesz państwa idealnego, ale gdy ci z Tjordem mówimy co masz to argumentujesz, że powinieneś mieć lepiej Tongue Nie winię cię za to, każdy chce, ale bez hipokryzji proszę Big Grin

09-07-2011 14:43
Post Reply 

User(s) browsing this thread: