Post Reply 

Thread Rating:
Ekonsys - propozycja
Tjord Offline
The Litwin

Ferdynand van der Linde
mało znany [2]

Protegowany:
Protegowany (2):
Poglądy:
Przynależność: Hetmanat

Ekonsys - propozycja
Wczoraj i dziś wziąłem się, i pogrzebawszy w Excelu pousuwałem z Eko-Koneko zbędne szczegóły, a dorobiłem cennik, dostosowałem to wszystko mniej-więcej do obecnej ekonomii. Lecim

ARKUSZ

Quote:
OPIS PAŃSTWA - EKO

Państwo opisane jest następującymi wskaźnikami:
PKB - bezwzględna siła ekonomiczna, wpływa na wszystko
PKB/capita - wpływa na dochody z podatków od ludności
Siła ekonomiczna - abstrakcyjny wskaźnik wydajności ekonomicznej państwa. Wpływa na podatki od handlu/przemysłu. Zasadniczo państwo 50% to takie z bardzo wydajną i nowoczesną gospodarką, z 35% - przeciętne europejskie, 25% - rozwijajaće się, 15% - zapóźnione.
Wzrost PKB - wiadomo, ustalany przez GMa co roku.

PODATKI

Podatki to coś, co ustalają gracze. W celu uproszczenia systemu niezależnie od "rzeczywistych" podatków gracze musza zadeklarować wysokość na potrzeby obliczania budżetu. Zasadniczo 10% podatki to liberalizm, 20% to podatki przeciętne w Europie, 30% to socjalizm, a 50% czysty komunizm Smile

PODATKI OD LUDNOŚCI - zależne od liczby ludności i PKB/c. Mają najmniejszy wpływ na ekonomię, ale za to największy na zadowolenie ludności Smile
PODATKI OD HANDLU / MAŁYCH PRZEDSIĘBIORSTW - zależne od siły ekonomicznej państwa i jego PKB. Mają największy możliwy negatywny wpływ na gospodarkę i zaś ta warstwa ma najmniejsze tendencje do okazywania niezadowolenia.
PODATKI OD PRZEMYSŁU (I BOGACZY) - zależne od siły ekonomicznej państwa i jego PKB. Mają dość duży wpływ na ekonomię, a z bogaczami nie warto zadzierac (chyba, że jest się komuchem Smile); z drugiej strony, gdy podatki od bogaczy są mniejsze od tych od ludności to populacja zaczyna być niezadowolona.

Quote:
BUDŻET PAŃSTWA

W tym arkuszu wydajemy nasze ciężko zarobione pieniążki Smile Każdy wydatek, poza Inwestycjami i Wojskiem oceniany jest podług wydatków na jednego mieszkańca, celem sprawdzenia, czy panstwo inwestuje w odpowiednie obszary wystarczająco mamony Smile

Możemy spożytkować pieniądze na:
Wojsko - wg. cennika
Infrastrukturę - drogi, koleje i bazę logistyczną dla wojska. Pozytywnie odbija się na zadowoleniu ludności i ekonomii.
Socjał - zwyczajne kupowanie zadowolenia ludności, na co ma tez największy wpływ.
Edukację - poprawę wykształcenia naszej populacji, rozwój ośrodków naukowych, itp. Oprócz tycich bonusów do wzrostu i zadowolenia ludzi, ma kluczowe znaczenie przy rozwijaniu projektów technicznych (Swojski czołg, anyone?)
Porządek wewnętrzny - policja (także ta tajna), wymiar sprawiedliwości, ale także straż pożarna, itp. Pomaga zwalczać różnego rodzaju zagrożenia, głównie wynikające z niezadowolenia. Ten wydatek jest bardziej skomplikowany. Zbyt wysokie wydatki na porządek powodują niezadowolenie ludności, żyjącej w państwie policyjnym - ale z drugiej strony zbyt małe sprawiają, że ludzie czują się zagrożeni przez złoczyńców Smile Dla stabilnego państwa wydatki o ratingu BBB/B to gdzies koło optimum.
Administracja - określa, jak sprawnie panstwo działa.
Inwestycje - pozycja głownie dla socjalistów, w państwach liberalnych pełniąca tylko funkcję pomocnicza. Określa stopień interwencji państwa w gospodarkę, a przez to pozwala zwiększyć wzrost gospodarczy... o ile inwestycje się udadzą Smile

Quote:
CENNIKI WOJSKOWE

Zasadniczo zrobiłem to tylko po to, by można było obliczać budżet wojskowy. Cennik dostępny jest i dla tych, którzy chcą od razu postawić całą armię, jak i dla tych maniaków, dla których własny czołg to szczyt marzeń. O ile na pierwszy rzut oka może nieco zaboleć głowa, wystarczy w odpowiednią rubrykę wpisać liczbę żołnierzy w państwie i od razu wychodzi cena za wynajęcie/pobór/utrzymanie.

Quote:
OBOWIĄZKI GRACZY I GMA

I teraz krótko, co taki system wymaga od graczy/GMa

GM musi
-Raz na rok IG określać wzrost państw
-Raz na rok IG publikować ogólny arkusz z wynikami gospodarczymi
-Kontrolować graczy Smile

Gracze muszą:
-Każde (psełdo)panstwo musi mieć kogoś odpowiedzialnego za budżet, który przedstawi arkusz z rocznym budżetem GMowi do zaakceptowania
-Określić (przynajmniej raz) poziom swoich podatków, a potem ewentualnie je zmieniać

/人◕ ‿‿ ◕人\
(This post was last modified: 08-26-2011 20:28 by Tjord.)
08-26-2011 20:25
Send this user an email Send this user a private message Find all posts by this user Give Reputation to this user Quote this message in a reply
Szmer Offline
Duch Dziejów

ja
że kto!? [-1,5]

Protegowany: I. Komarenko
Protegowany (2): Chan Razmemłaj
Poglądy: chemairisme
Przynależność:

RE: Ekonsys - propozycja
Ściągam. Potem to dokładnie oblukam.
08-27-2011 11:12
Send this user an email Send this user a private message Find all posts by this user Give Reputation to this user Quote this message in a reply
AmaD Offline
Wielki Książę Syberii

Jan I
nie panuje nad sytuacją [6]

Protegowany: K. Lipski (MS WKS)
Protegowany (2): F. Lisowski (MSS WKS)
Poglądy: ancien régime
Przynależność: WKS

Jak będę miał dostęp do oo, też obaczę, czy to fajne jest.

Wielki Książę Syberii Jan I.
08-28-2011 11:17
Darne Offline
Naczelnik

Robert Kajser
mało znany [2]

Protegowany: Michał Rogowski
Protegowany (2):
Poglądy: Konserwatyzm
Przynależność: bezpartyjny

Mi się podoba.

8419751 - numer gg
08-28-2011 11:26
Dalewin Offline
Anas platyrhynchos

Igor Niszony
mało znany [2]

Protegowany:
Protegowany (2):
Poglądy: Celebrystyczne
Przynależność:

Właśnie Darne mi uświadomił, że przecież większość śląska jest w Czechach. Wobec tego siła NRP powinna być o wiele mniejsza, obejmując tylko tereny korony i części ukrainy.

Znalazłem tutaj ciekawy wątek:
http://www.historycy.org/index.php?showtopic=48349

a także tutaj:
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_reg...Bairoch.29

A także tu:
http://www.dws-xip.pl/wojna/2rp/ad6.html

Oznaczało by to pewne poprawki. Jednak to już Wam daję do przemyślenia. Bo tak naprawdę Hemanat i NRP, otrzymują o 30% większą gospodarkę niż ZRL, Syberia i to co z RP zostało razem wzięte ; ) a z danych ekonomicznych wynika, że stosunek powinien być odwrotny. Tym bardziej, że nie mają dużej kluczowej części śląska, czyli wydobycia (tylko Lubelskie, , tylko rynek usług, rolnictwa. Już sama II RP była biedna pod tym względem.

I to nie mówię na złość, żeby nie było, tylko coś mi się nie zgadzało, kiedy zacząłem grzebać, że Ural jest największym złożem w Europie (i my go mamy), i zacząłem przeglądać mapy dotyczące położenia kopalń. W Polsce ich jak na lekarstwo. Patrzyłem również po zbiorach z II RP i Imperium, i okazuje się, że udział rolnictwa w dochodzie II RP był wyższy niż w imperium rosyjskim (IR, mówię o tej zachodniej, bo syberia raczej w tamtych latach była...dzikim terenem. Dopiero Stalinowscy jeńcy poczęli zakładać większe miasta i ośrodki wiejskie). Jeżeli gospodarka NRP i Hetmanatu opiera się na tych samych założeniach o których mówię, to tak naprawdę nie są AŻ TAK znaczącą siłą ekonomiczną (większy PKB niż Włochy, Węgry, Holandia,Szwecja, połowa Francji i WKB).

EDIT:
Gospodarka II RP w 1925 była wielkością rzędu 22% USSR w tym samym roku. Czyli o 78% mniejsza ; )

[GG] 4704497
E-Mail: dalewinante@gmail.com

Zapraszam do kontaktu
(This post was last modified: 08-28-2011 12:10 by Dalewin.)
08-28-2011 11:27
AmaD Offline
Wielki Książę Syberii

Jan I

Najpierw, aby odpowiedzieć Dalewinowi w kwestii "Syberia to dziki teren", cytat z Pana Dukaja a propos jego książki Lód:

Quote:Gdy zacząłem sprawdzać realia dla podróży Benedykta Gierosławskiego, poczułem, jakbym sam nagle odkrywał historię Polski „z drugiej strony lustra”. A więc polscy sybiracy to niekoniecznie ofiary caratu drżące z zimna na zsyłce, ale kapitaliści pełną gębą, trzęsący całą gospodarką Syberii!

To nawet wtedy z oporem przeciekało do świadomości w Polsce, trzeba wyszukiwać między wierszami, np. w źródłach pieniędzy Kasy Mianowskiego fundującej nagrody dla naukowców polskich. Rosjanie natomiast pisali o „przeklętych Polakach Poklewskich rozpijających Syberię”. Fortuna Koziełł-Poklewskich wzięła się z produkcji wódki i handlu nią. Polacy kontrolowali rynek spirytusu w większej części Rosji – a to dopiero interes!

W szkołach nie uczy się w ogóle o historii biznesu, więc nic o tym nie wiemy. Wspomina się przynajmniej o historii nauki, więc znamy nazwiska Dybowskiego czy Czekanowskiego. Ale jaki był ciąg dalszy losów sporej części takich geologów czy biologów? To był kraj nieograniczonych możliwości, jak Dziki Zachód Ameryki, zresztą wybuchały tam też gorączki złota czy diamentów. Polacy emigrowali tam z przyczyn zarobkowych, obsadzali administrację, urzędy, także sądownictwo, tworzyli burżuazję i inteligencję. Jeszcze w 1902 r. na burmistrza Irkucka wybrany został Polak Bolesław Szostakiewicz.

Rosyjskie gazety alarmowały, jak „Moskiewskie Wiadomości” w 1886: „Korespondent z Tomska donosi o polskich stronnictwach politycznych, które uwiły sobie gniazda w kancelariach urzędów syberyjskich i redakcjach gazet. Wszystkie te gazety owiane są jednym duchem i działają jednomyślnie w duchu separatyzmu syberyjskiego, propagują niezależność od metropolii”.

Galeria postaci polskich przedsiębiorców syberyjskich dostarczyłaby bohaterów dla tuzinów powieści o polskich „Tai Panach” a la James Clavell. Był np. taki inżynier Ignacy Sobieszczański, który w 1905 r., ukończywszy Instytut Inżynierii w Petersburgu, postanawia zostać milionerem. Bez grosza przez duszy, mając 23 lata, wyjeżdża na Syberię szukać złota. I tak długo łazi po górach i wkoło Bajkału, aż trafia na pokłady węgla, żelaza, wolframu, miedzi. Buduje kopalnie, w których zatrudnia Polaków, w Irkucku wznosi regularny dwór szlachecki, „Syberyjskie Soplicowo”. To był pierwszy salon Irkucka, Sobieszczański gromadził miliony rubli i nadawał ton w guberni. Trudno zliczyć, jakich Towarzystw, Komitetów i Rad był prezesem.

Takich życiorysów jest mnóstwo. Polskie spółki np. zbudowały syberyjską żeglugę rzeczną. A na dodatek nie jest to wzorzec „kapitalizmu dorobkiewiczów”, ale coś, czego nam teraz brakuje: kapitalizm dojrzały, wrośnięty w społeczeństwo. Im kto większy bogacz, tym dłuższa lista wzniesionych przezeń sierocińców, bibliotek, kościołów, darmowych kuchni itp. Jakby ci burżuje nic innego nie robili, tylko wydawali swoje fortuny na zbożne dzieła.

Ten instynkt samoorganizacji dla bezinteresownych przedsięwzięć był tak silny, że właściwie ciężko nam sobie przedstawić życie w takim społeczeństwie, tym bardziej że przecież było to państwo obce, znienawidzony zaborca.

Biorąc pod uwagę, że to jest opis tylko i wyłącznie polskiej działalności na Syberii, wydaje mi się, że zdajecie sobie sprawę, że nazywanie Syberii lat 20. XX wieku "dzikim terenem" jest nadużyciem.

Ad meritum... Osobiście nie jestem przekonany do propozycji Tjorda. Zgadzam się mniej więcej co do liczby ludności. Potem zaś mam pewne wątpliwości.

potencjał mobilizacyjny - moim zdaniem w zbyt małym stopniu uwzględniłeś różnice pomiędzy poszczególnymi krajami. W takim Hetmanacie, w którym Wojsko ma silną pozycję ustrojową, przeprowadzenie mobilizacji powinno być łatwiejsze. Powinna mieć ona ponadto zauważalnie bardziej powszechny charakter. Z kolei w WKS, które nie ma de facto publicznej armii, potencjał mobilizacyjny powinien być mocniej ograniczony.

PKB - nie wiem skąd to brałeś, nie wiem, na jakiej podstawie to szacowałeś, wreszcie - nie wiem co ta liczba ma wyrażać (PKB z ostatniego roku? prognozowane na ten rok? prognozowane na ten rok, ale bez uwzględnienia czynników ujemnych, jak rewolucje i wojny w np.: ZRL). Przede wszystkim zaś przeszacowałeś NRP, chyba lekko nie dopieściłeś ZRL i mocno nie doceniłeś WKS.

siła ekonomiczna - nie mam pojęcia skąd się to bierze, ani co to ma symbolizować. Zbyt abstrakcyjne jak dla mnie i całkowicie zbędne.

obciążenia podatkowe - podział kategorii podatników jest zaskakujący. Przecież zazwyczaj podatników dzieli się na fizoli i osoby prawne. Ewentualnie mogłeś podzielić sektorami - usługi, przemysł, rolnictwo. Któryś z tych podziałów mógłby okazać się bardziej przydatny, ewentualnie w nim wyróżnić podgrupy - mało zamożni, średnio zamożni, zamożni czy cuś w tym stylu.

dochód z podatków i budżet - rozumiem, że to będzie zależne już od graczy i ich ustaleń poczynionych wspólnie z GMem, tak?

Z arkuszami budżetów też mam problem. Zbyt to wszystko zunifikowane, nie ma praktycznie miejsca na różnice w funkcjonowaniu państw. Wszystko ma się odbywać na podobnych zasadach.

(This post was last modified: 08-29-2011 09:35 by AmaD.)
08-28-2011 23:39
Tjord Offline
The Litwin

Ferdynand van der Linde
mało znany [2]

Protegowany:
Protegowany (2):
Poglądy:

Re AmaD

PM i PKB sa oparte na poprzednim arkuszu powstałym na zamówienie Szmara i przez niego zaakceptowanym, a także zaprezentowanym już dawno publice; moim zdaniem trochę nie fair jest protestowanie teraz, gdy w twoje ręce wpadł akurat ten kawałek dawnej RTN.

OP - można i zmienić podział, to kosmetyka

Co do "zbytniej unifikacji" - można zrobić system dla każdego panstwa - ale znajdź GMa który się będzie w tym babrał. Mamy de facto do wyboru albo prostu system (jak ten), albo burdel na kółkach jak teraz,

/人◕ ‿‿ ◕人\
08-29-2011 15:19
AmaD Offline
Wielki Książę Syberii

Jan I

Quote:PM i PKB sa oparte na poprzednim arkuszu powstałym na zamówienie Szmara i przez niego zaakceptowanym, a także zaprezentowanym już dawno publice; moim zdaniem trochę nie fair jest protestowanie teraz, gdy w twoje ręce wpadł akurat ten kawałek dawnej RTN.

Co w związku z tym? Big Grin Nigdzie nie widziałem prekluzji na zgłaszanie uwag i wątpliwości co do Twojego arkusza Big Grin

Quote:Co do "zbytniej unifikacji" - można zrobić system dla każdego panstwa - ale znajdź GMa który się będzie w tym babrał. Mamy de facto do wyboru albo prostu system (jak ten), albo burdel na kółkach jak teraz,

Wybór między "zacząć coś, a nie skończyć", a "nic nie robić" jest żaden Big Grin Po to mamy możliwość różnego kształtowania ustroju swoich quasi-państw, aby to znajdowało odzwierciedlenie ing.

(This post was last modified: 08-29-2011 15:30 by AmaD.)
08-29-2011 15:30
Szmer Offline
Duch Dziejów

ja
że kto!? [-1,5]

Protegowany: I. Komarenko
Protegowany (2): Chan Razmemłaj
Poglądy: chemairisme
Przynależność:

Ja tak dla porządku informuję, że będę musiał zrobić drugie podejście do tego arkusza, bo za pierwszym się odbiłem Tongue
08-29-2011 19:39
Tjord Offline
The Litwin

Ferdynand van der Linde
mało znany [2]

Protegowany:
Protegowany (2):
Poglądy:

Zgodnie z zapowiedzią, od tej chwili wprowadzam jednolity ekosys dla wszystkich państw.

Wszystkich graczy na państwach proszę więc o ustalenie wysokości stawek podatkowych do tego arkusza (IG jeśli wam się nie podoba takie uproszczenie, możecie robić ze swoimi podatkami co chcecie "dla smaku" - ale liczyć się będą wartości zadeklarowane tutaj)

Największą zmiana jest podział społeczeństwa na klasy. Poniewaz zrobiony został mniej-więcej na podstawie Szmerowych danych raczej nie będę przyjmował zażaleń w tej sprawie, szczególnie, że niektóre (Smile) państwa chyba nieco przeszacowałem. Doszła także ściągalność podatków (nowy współczynnik) oraz zmieniły się nieco ceny niektórych rodzajów broni.

Dla tych co nie chcą na razie ściągac informuję, że podatki podzielone sa na te od:
-Rolników i drobnych szlachciurów
-Robotników (proletariatu)
-Burżuazji
-Od przemysłu

Zasadniczo, 15% podatku to wartość przeciętna, gwarantująca stabilny wzrost bez inwestycji państwowych.

ARKUSZ

Po ustaleniu wielkości podatków przez wszystkich graczy pojawi się pierwszy arkusz budżetowy (tajny, dla każdego z państw osobny) i będziecie mogli się bawić w MinFin Smile

EDIT: Aha, zmiany obejmują tez ostatnią ofensywę hetmanatu i opanowanie Czernihowa z okolicą Smile

/人◕ ‿‿ ◕人\
(This post was last modified: 09-01-2011 15:15 by Tjord.)
09-01-2011 15:12
Post Reply 

User(s) browsing this thread: 1 Guest(s)