Post Reply 

Thread Rating:
Ministerstwo Spraw Wojskowych
AmaD Offline
Wielki Książę Syberii

Jan I
nie panuje nad sytuacją [6]

Protegowany: K. Lipski (MS WKS)
Protegowany (2): F. Lisowski (MSS WKS)
Poglądy: ancien régime
Przynależność: WKS

Ministerstwo Spraw Wojskowych
http://antemurale.pl/showthread.php?tid=404

Czy Pan Minister mógłby wytłumaczyć co to jest? I czemu nie raczył chociażby powiadomić Rządu o swoich planach?

Takich wyskoków nie będę tolerował...

Po pierwsze, żądam anulacji ogłoszonych rozporządzeń, skonsultowania ich treści z Rządem i przerobienia na projekt Ustawy.

Po drugie, to moje pierwsze - i zarazem ostatnie - ostrzeżenie, które kieruje do wszystkich. Nie toleruję samowoli. Jeżeli ktoś nie chce grać w zespole, to nie musi. Jeżeli chce - musi się dostosować. Tyle ode mnie.

OG:

Nie rozumiem, dlaczego nie dostałem jeszcze dostępu do tajnego Wojska.

/OG

Wielki Książę Syberii Jan I.
(This post was last modified: 08-06-2011 13:17 by AmaD.)
08-06-2011 12:33
Send this user an email Send this user a private message Find all posts by this user Give Reputation to this user Quote this message in a reply
Tvar Offline
Capo di Tutti Capi

F.B.A. Pilawa
pociąga za sznurki [6]

Protegowany: Adrian Warszawski
Protegowany (2): Brunon Pilawa
Poglądy: Wolnomyśliciel
Przynależność: Nowe Polesie

RE: Ministerstwo Spraw Wojskowych
ja mam pytanie do hetmana czy eskadra w lotnictwie to tradycyjnie 10 samolotów?
08-06-2011 13:26
Send this user an email Send this user a private message Find all posts by this user Give Reputation to this user Quote this message in a reply
Tjord Offline
The Litwin

Ferdynand van der Linde
mało znany [2]

Protegowany:
Protegowany (2):
Poglądy:
Przynależność: Hetmanat

1. Są to rozporządzenia o wewnętrznej organizacji wojska, które wydałem jako hetman wielki, a nie minister spraw wojskowych; ergo, uznałem, iż nie wymagają one konsultacji z premierem, szczególnie, że zostały przedstawione królowi jegomości i najwyższym rangą wojskowym. W chwili obecnej trwają prace nad projektami [dużo większymi], które zostaną przedstawione w formie ustaw, czyli takimi, które zostały uznane za wymagające zgody sejmu, a także przeznaczenia na nie środków finansowych. Czy pan premier wymaga, by każda, za przeproszeniem, pierdółka była obgadywana przez sejm? To niesłychane w cywilizowanym kraju!

2. Z tego co widzę w dokumentach po hetmanie Saskoburggotskim, eskadra liczy średnio 7 samolotów. Lotnictwo jednak prawdopodobnie zostanie gruntowanie przebudowane, jako, iż nowa konstytucja gwarantuje mu odrębność do wojsk lądowych, którym dotąd było podległe.

/人◕ ‿‿ ◕人\
(This post was last modified: 08-06-2011 13:38 by Tjord.)
08-06-2011 13:37
AmaD Offline
Wielki Książę Syberii

Jan I
nie panuje nad sytuacją [6]

Protegowany: K. Lipski (MS WKS)
Protegowany (2): F. Lisowski (MSS WKS)
Poglądy: ancien régime
Przynależność: WKS

Czyli Pan Minister sugeruje, że Rząd nie powinien mieć jakiegokolwiek wpływu na organizację Wojska? To jest niedorzeczne. Jeżeli tak, to prosiłbym, aby Pan Minister wytłumaczył mi w jaki sposób Rząd ma ponosić odpowiedzialność przed Królem i Senatem za kierowaniem Rzecząpospolitą. Rząd nie może ponosi odpowiedzialności za sferę działalnością, za którą teoretycznie - na gruncie Konstytucji - odpowiada, a na którą w praktyce nie ma jakiegokolwiek wpływu. Jeżeli Pan Minister tego nie rozumie i nie potrafi się dostosować do nowych ram ustrojowych, będę oczekiwał od Pana Ministra rezygnacji.

Wielki Książę Syberii Jan I.
08-06-2011 13:41
Tjord Offline
The Litwin

Ferdynand van der Linde
mało znany [2]

Protegowany:
Protegowany (2):
Poglądy:

Quote:Czyli Pan Minister sugeruje, że Rząd nie powinien mieć jakiegokolwiek wpływu na organizację Wojska?

Dokładnie. A to z tego powodu, iż według konstytucji zwierzchnikiem wojska jest sam monarcha, a nie rząd i to z królem zamierzam konsultować ewentualne projekty reorganizacji wojska. Rząd i Ministerstwo Spraw Wojskowych powinny zajmować się sprawami, które nie wchodzą wyłącznie zakres kompetencji wojska, głównie ze względu na wymagane koszta. Ergo, nie będę konsultować tutaj reorganizacji strukturalnej [tego, co zawierają rozporządzenia], awansów czy kwestii taktycznych, natomiast gdy będziemy potrzebowali kupić nowe wyposażenie, sformować całkowicie nowe jednostki lub wykonać plan mogący podważyć nasze stosunki z innymi państwami znajdzie się zawczasu na biurku pana pierwszego ministra o tym informacja.

/人◕ ‿‿ ◕人\
(This post was last modified: 08-06-2011 13:47 by Tjord.)
08-06-2011 13:47
Tvar Offline
Capo di Tutti Capi

F.B.A. Pilawa
pociąga za sznurki [6]

informacja?
Myślałem że do zwiększenia finansowania wojska potrzebna jest zgoda osoby odpowiadającej za budżet a nie "na biurki pierwszego ministra informacja".
08-06-2011 13:51
Tjord Offline
The Litwin

Ferdynand van der Linde
mało znany [2]

Protegowany:
Protegowany (2):
Poglądy:

Może niepoprawnie to ująłem; gdy trzeba będzie uzyskać konkretne środki na wojsko to oczywiście pojawi się stosowny wniosek lub ustawa.

/人◕ ‿‿ ◕人\
08-06-2011 13:53
Tvar Offline
Capo di Tutti Capi

F.B.A. Pilawa
pociąga za sznurki [6]

ale zgody na nie nie musi być?
08-06-2011 13:54
Tjord Offline
The Litwin

Ferdynand van der Linde
mało znany [2]

Protegowany:
Protegowany (2):
Poglądy:

OG: Tvar, coś to się tak ostatnio czepiasz wszystkiego? Tongue /OG

Z samej swej natury, wniosek lub ustawa wymagają decyzji organu, do którego są składane.

/人◕ ‿‿ ◕人\
08-06-2011 13:55
Tvar Offline
Capo di Tutti Capi

F.B.A. Pilawa
pociąga za sznurki [6]

OG: już się nie czepiam, tak tylko chciałem ustalić ku formalności. Aha, apropos reformy lotnictwa, w dłuższym okresie będę mógł się wojsku przydać Tongue
08-06-2011 14:01
Post Reply 

User(s) browsing this thread: