Post Reply 

Thread Rating:
Ante VI - wciskamy "restart" czy "resume"?
Szmer Offline
Duch Dziejów

ja
że kto!? [-1,5]

Protegowany: I. Komarenko
Protegowany (2): Chan Razmemłaj
Poglądy: chemairisme
Przynależność:

Ante VI - wciskamy "restart" czy "resume"?
No dobrze, najmilsi, w wyniku różnych przemyśliwań swoich dochodzę do wniosku, że Ante VI byłoby jednak lepszym wyjściem od Goeringante. Raz, że to scenariusz bardziej lekkostrawny, jeżeli chodzi o klimat (w porównaniu z narodowym socjalizmem). Dwa, że wydaje mi się, że w ogóle pomysł tego uniwersum jest nośny. Ach, ten ogrom państwa.

I żeby nie robić kolejnych ankiet, proszę bardzo - załatwimy się w inny sposób. Po prostu proszę o merytorycznie uzasadnione* opinie, dlaczego opcja 1. albo 2. Tongue

Możliwości są takie:
1. Ante VI zupełnie od nowa, czyli to, co znajdziecie pod poniższymi linkami:
Historia Polski + mapa Rzp Trojga Narodów
Opis państwa
Ustrój
Kalendarium europejskie
Mapa Europy
Opisy krajów europejskich
Ewentualnie z kosmetycznymi zmianami.

2. Kontynuacja Ante VI z lekkim przesunięciem czasowym. Kronika edycji tak streszcza przebieg wydarzeń w czasie tej edycji:
Quote:Rys fabularny: tym razem graliśmy od 1924 r. w Polsce, której w XVII wieku udała się unia z Rosją. Po wygaśnięciu dynastii Radziwiłłów zacofana Rzeczpospolita stanęła na skraju rewolucji, ale wydawało się, że uratuje ją monarchiczno-reformatorska konstytucja wprowadzona zamachem stanu przez wojsko. Jednak ciągłe bunty i powstania, a później również inwazja totalitarnej frakcji państw europejskich (na której czele stała... Francja) doprowadziły w końcu do upadku państwa. Przez jakiś czas rozgrywaliśmy wojnę domową między faszystami, komunistami, Syberią i Hetmanatem, później rozgrywka się wypaliła.
=> Temat, gdzie były dyskutowane szczegóły dalszego ciągu
Jak powiedziałem w skrócie: "Mi się podoba wizja, w której Korona jest częścią państwa wszechsłowiańskiego i pokrywa ją totalistyczny Mrok Ententy. Gralibyśmy Litwą, Moskwą i Syberią, gdzie istnieje resztka Rzeczpospolitej jako państwo półdemokratyczne i półsuwerenne w stosunku do Francji, z na pół spolonizowaną elitą polityczno-gospodarczo-kulturalną i rusińską masą."

* za trolling i pustosłowie mogą być punkty ujemne :>
(This post was last modified: 06-17-2013 19:00 by Szmer.)
06-17-2013 18:57
Send this user an email Send this user a private message Find all posts by this user Give Reputation to this user Quote this message in a reply
Czerwony Offline
Chichot historii

Piotr Riemkinow
zapomniany siewca chaosu [3]

Protegowany: Adomas Razaitis
Protegowany (2):
Poglądy: radykalne endeckie
Przynależność:

RE: Ante VI - wciskamy "restart" czy "resume"?
Nie wiem co lepsze/gorsze i chciałem sprzedać swój głos stronnictwu, które mnie przekona, a ty nie robisz ankiety.

Nienawidzę cię i dam minusa za to :<

Ja będąc graczem mogę być każdym. Moje oczekiwania sprowadzają się do względnego realizmu rozgrywki - pozwalającego antycypować wydarzenia i dokonującego rozstrzygnięć na bazie oceny faktów a nie takich kryteriów jak "szarża na motocyklach świetnie wyglądałaby w filmie". Nie musi być superrealistycznie, byle bym nie był zaskakiwany zagrywkami z dupy i pozbawionymi najmniejszego sensu w realnym świecie. - Czerwony
06-17-2013 19:01
Send this user a private message Find all posts by this user Give Reputation to this user Quote this message in a reply
Szmer Offline
Duch Dziejów

ja
że kto!? [-1,5]

Protegowany: I. Komarenko
Protegowany (2): Chan Razmemłaj
Poglądy: chemairisme
Przynależność:

Możesz zaczekać, aż się wypowiedzą i będą cię przekonywać.

A co do reputacji, to i tak nie wrócę już do dawnego poziomu, gdy lud mnie kochał :<
06-17-2013 19:04
Send this user an email Send this user a private message Find all posts by this user Give Reputation to this user Quote this message in a reply
Czerwony Offline
Chichot historii

Piotr Riemkinow

Protegowany (2):
Przynależność:

Poczekaj aż się nowa edycja zacznie, plusy będą się sypać (już nie offtopię).

Ja będąc graczem mogę być każdym. Moje oczekiwania sprowadzają się do względnego realizmu rozgrywki - pozwalającego antycypować wydarzenia i dokonującego rozstrzygnięć na bazie oceny faktów a nie takich kryteriów jak "szarża na motocyklach świetnie wyglądałaby w filmie". Nie musi być superrealistycznie, byle bym nie był zaskakiwany zagrywkami z dupy i pozbawionymi najmniejszego sensu w realnym świecie. - Czerwony
(This post was last modified: 06-17-2013 19:06 by Czerwony.)
06-17-2013 19:05
Send this user a private message Find all posts by this user Give Reputation to this user Quote this message in a reply
Tjord Offline
The Litwin

Ferdynand van der Linde
mało znany [2]

Protegowany:
Protegowany (2):
Poglądy:
Przynależność: Hetmanat

Restart, z nieco bardziej dopieszczonym uniwersum. Rozpierdol RTN w A6 był wynikiem zarówno tego, jak i sytuacji bez wyjścia ustawionej na początku.

/人◕ ‿‿ ◕人\
06-17-2013 19:24
poulenc Offline
Kryzys Wieków Średnich

dobroczynna [5]

Protegowany:
Protegowany (2):
Poglądy:
Przynależność:

Opcja 1. bo nie chcę mi się czytać co się działo by dobrze się wgryźć w ante grane od momentu zakończenia edycji
Poza tym ante VI od nowa daje wiele fajnych możliwości.

Po wybuchu powstania 17 czerwca, sekretarz Związku Pisarzy
kazał rozdać w Alei Stalina ulotki, w których można
było przeczytać, że naród stracił zaufanie rządu
i mógłby je odzyskać tylko przez zdwojoną pracę.
Czy niebyłoby wszak prościej,
gdyby rząd rozwiązał naród i
wybrał drugi?
06-17-2013 19:24
bodek Offline
kill for love

Hsueh-ji Jasieński-Ye
chińska kariera [5]

Protegowany: Maria Eliza Poniatowska
Protegowany (2):
Poglądy: suprematyzm radziecki
Przynależność:

czemu nie podlinkowałeś mojej wybitnej mapy świata :<

auch: jestem oczywiście za restartem, ponieważ, tak jak kowalskiemu, nie chce mi się czytać tego wszystkiego, co się stało, gdy odeszłem. ponadto, uważam, że konieczne są mimo wszystko zmiany w scenariuszu (może nie od razu oderwanie Rosji od Polski, jak to postulowano, ale np. rozbicie Skandynawii).
06-17-2013 20:04
wulf Offline
Elementum meum Libertas

Isa Achmatowicz
różnie pamiętany [3]

Protegowany:
Protegowany (2):
Poglądy: słuszne
Przynależność: Sieradz

Ja tez jestem za restartem, uproszczeniem pewnych spraw i wyjaśnieniem tych wątpliwości, które od razu się pojawiły ostatnio. Tak by zacząć z dość "naprostowanym" rysem fabularno-historycznym Smile

Isa Achmatowicz - الحمد لله ربّ العالمين
06-17-2013 20:07
Czerwony Offline
Chichot historii

Piotr Riemkinow

Protegowany (2):
Przynależność:

Dwa ostatnie posty nie podają argumentów, tylko wyrażają opinię "jestem za". To nie jest ankieta ani głosowanie.

Wisznu, o ile wiem to warunkiem oddania Władysławowi IV tronu Moskwy było przejście na prawosławie i gwarancja jego utrzymania.

(This post was last modified: 06-17-2013 21:03 by Czerwony.)
06-17-2013 21:02
PakaPikiPoko Offline
Pół człowiek - pół mapa

gieroj syberyjskiej ofensywy [3]

Protegowany:
Protegowany (2):
Poglądy:
Przynależność:

Również jestem za restartem. Między innymi dlatego, że nie zdążyłem pograć od początku, a ta epoka i ten scenariusz bardzo mi się podoba. Jednak uważam, że Polska nie powinna być celem wszystkich innych sojuszów na Ziemi (choć nie jestem zwolenniekiem SUPER MIGHTY UBER POLSKI OD KANAŁU LAMANSZ PO MORZE BIAE (a właściwie po Władywostok)). Jestem za kosmetycznymi zmianami, które pozwoliłyby na bardziej demokratyczne posunięcia i zmiany (czy kogoś dziwi, że będę grał rusinem/moskalem? Tongue). Interesują mnie też sprawy kulturowe i religijne, ale nie wiem czy będą poruszane publicznie czy już na tajnych forach.

W każdym razie, ANTE 6 <3.

Szewc zabija szewca.
06-17-2013 22:28
Post Reply 

User(s) browsing this thread: 1 Guest(s)