Post Reply 

Thread Rating:
Partia Wolności
wulf Offline
Elementum meum Libertas

Isa Achmatowicz
różnie pamiętany [3]

Protegowany:
Protegowany (2):
Poglądy: słuszne
Przynależność: Sieradz

Partia Wolności
Quote:Syberyjska Partia Wolności, której przewodniczącym jest Edward Klein zaapelowała o liberalizację gospodarki syberyjskiej i cofnięcie niektórych dekretów powstałych jeszcze w czasach Rzeczypospolitej Trojga Narodów, a wydanych pod naciskiem rewolucjonistów.

"Rewolucja pokazała, że hasła reform pracowniczych nic dla niej nie znaczyły. Że nie o prawa pracownicze chodzi, że problematyka czasu pracy, urlopów, świąt - to nie jest sprawa najbardziej dla robotniczo-chłopskich rewolucjonistów najbardziej paląca. W związku z tym - należy cofnąć te dekrety i doprowadzić do daleko idącej liberalizacji życia gospodarczego w Księstwie. Po pierwsze - trzeba uwolnić gospodarkę od resztek feudalizmu i systemu nierówności klasowej. Trzeba nam gospodarki w której szlachcic i mieszczanin ma taką samą szansę i takie same środki szukania swojego bogactwa i szczęścia. W której robotnik z fabryki i rolnik z pola, a także rybak z portu ma takie samo prawo bogacić się i rozwijać swoją działalność" - tłumaczył Klein.

Partia Wolności, działająca w WKS jest ugrupowaniem liberalnym, który łączy hasła równości ludzi z hasłami gospodarczego liberalizmu. W pewnych kręgach mówi się, ze Klein, muzułmanin i dawny współpracownik Kazimierza V, jest politykiem, który de facto jest demokratą, opowiadającym się za ograniczeniem pozycji szlachty i magnaterii i wzmocnieniem procesów demokratycznych najpierw w WKS, a później na innych ziemiach dawnego RTN.
mogę gdzieś wrzucić do mediów?

Isa Achmatowicz - الحمد لله ربّ العالمين
09-05-2011 15:11
Send this user a private message Find all posts by this user Give Reputation to this user Quote this message in a reply
Czerwony Offline
Chichot historii

Piotr Riemkinow
zapomniany siewca chaosu [3]

Protegowany: Adomas Razaitis
Protegowany (2):
Poglądy: radykalne endeckie
Przynależność:

RE: Partia Wolności
Możesz. Spodoba się konserwatywnej burżuazji, nie spodoba chłopom i robotnikom. BTW, zamierzasz brać udział w pracy Sejmu?

Ja będąc graczem mogę być każdym. Moje oczekiwania sprowadzają się do względnego realizmu rozgrywki - pozwalającego antycypować wydarzenia i dokonującego rozstrzygnięć na bazie oceny faktów a nie takich kryteriów jak "szarża na motocyklach świetnie wyglądałaby w filmie". Nie musi być superrealistycznie, byle bym nie był zaskakiwany zagrywkami z dupy i pozbawionymi najmniejszego sensu w realnym świecie. - Czerwony
(This post was last modified: 09-05-2011 15:20 by Czerwony.)
09-05-2011 15:19
Send this user a private message Find all posts by this user Give Reputation to this user Quote this message in a reply
wulf Offline
Elementum meum Libertas

Isa Achmatowicz
różnie pamiętany [3]

Protegowany:
Protegowany (2):

1) Nikomu się nie musi podobać - mam dość "podobania się", chcę w końcu "porozrabiać" po swojemu :-)
2) Jakiego sejmu? WKSu? Pewnie tak :-)

09-05-2011 15:27
Czerwony Offline
Chichot historii

Piotr Riemkinow
zapomniany siewca chaosu [3]

Protegowany: Adomas Razaitis
Protegowany (2):
Poglądy: radykalne endeckie
Przynależność:

1) Spoko, tylko informuję, w ramach wprowadzania i przyzwyczajania siebie oraz graczy do polityki mniejszych zaskoczeń.
2) Tak, WKS. Tak myślałem te wszystkie parlamenty pozostawiać w osobnych tematach, ale jak u was będą jakieś debaty może zrobię wam forum Tongue

Ja będąc graczem mogę być każdym. Moje oczekiwania sprowadzają się do względnego realizmu rozgrywki - pozwalającego antycypować wydarzenia i dokonującego rozstrzygnięć na bazie oceny faktów a nie takich kryteriów jak "szarża na motocyklach świetnie wyglądałaby w filmie". Nie musi być superrealistycznie, byle bym nie był zaskakiwany zagrywkami z dupy i pozbawionymi najmniejszego sensu w realnym świecie. - Czerwony
09-05-2011 17:39
wulf Offline
Elementum meum Libertas

Isa Achmatowicz
różnie pamiętany [3]

Protegowany:
Protegowany (2):

Quote:Edward Klein, lider Partii Wolności i szef dyplomacji Wielkiego Księstwa Syberii został bardzo ciepło oceniony przez... państwa muzułmańskie całego świata. Jest bowiem pierwszym muzułmaninem na terenie dawnej RTN, który uzyskał znaczące wpływy w państwie i możliwość kształtowania jego polityki. Edward Aldieb Alermadej Klein pochodzi z rodziny muzułmańskiej, chociaż na co dzień używa polskiego imienia i nazwiska, jest wiernym muzułmaninem. W swej wierze nawet na północy WKS stara się on budować meczety i rozszerzać zasięg wiary w Jedynego Boga i jego Proroka (ṣall Allāhu ʿalay-hi wa-sallam)

Po rozpadzie Rzeczypospolitej Trojga Narodów podobno rozważał nawet przeniesienie się do Tatarstanu i włączenie w politykę reformistyczną w tym kraju. Decyzję o przejściu do WKS podjął podobno z uwagi na wojnę bratobójczą w Tatarstanie pomiędzy różnymi grupami islamistów, której nie akceptował i w którą nie chciał się włączyć.

Zdaniem wielu dyplomatów z Cesarstwa Omanu, Imperium Perskiego, Tatarstanu, Imperium Osmańskiego jego pozycja i pochodzenie może okazać się bardzo pożyteczna w nawiązaniu współpracy między WKS a krajami Dar al-Islam. Dlatego też, mimo, że WKS z wieloma krajami nie utrzymuje oficjalnych kontaktów, zyskało już pewną przychylność ze strony państw muzułmańskich, w których relacje osobiste i stosunek do wiary dalej grają dużą rolę i często stanowią główną podstawę rozważań politycznych. Państwa te chcą bowiem rozszerzać zasięg wiary Proroka Muhammada (ṣall Allāhu ʿalay-hi wa-sallam) razem z rozszerzaniem swoich kontaktów, łatwiej też jest bronić im typowo świeckich kontaktów przed duchownymi, gdy dokonywane są one pomiędzy ludźmi wierzącymi w tę samą sprawę.
Taki mały tekst. Mogę wrzucać? Mój prot jest jedynym islamistą na forum, więc chyba faktycznie winien być jakoś pozytywnie "widziany" przez inne kraje islamskie. Może nawet by jakieś osobiste kontakty nawiązał?

09-06-2011 10:19
Tjord Offline
The Litwin

Ferdynand van der Linde
mało znany [2]

Protegowany:
Protegowany (2):
Poglądy:
Przynależność: Hetmanat

Zasadniczo
Persja (szyici)
Osmany (skręcają ku nowoczesności)
<Państwa arabskie> (tradycyjni sunnici)

stoją wobec siebie okoniem, więc zwyczajnie wybierz sobie tych, których poparcie chcesz Smile Poza tym okee

/人◕ ‿‿ ◕人\
09-06-2011 11:40
Send this user an email Send this user a private message Find all posts by this user Give Reputation to this user Quote this message in a reply
wulf Offline
Elementum meum Libertas

Isa Achmatowicz
różnie pamiętany [3]

Protegowany:
Protegowany (2):

Wiesz, tak "in genere" to oni wszyscy powinni mieć do mnie "ciepło". IRL też jest tak, że Iran, Arabia etc to różne odłamy islamu... ale jednak lepiej im idzie dogadywanie się ze sobą niż z Izraelem czy USA ;-) Dlatego też moim zdaniem 'wszyscy' powinni tak "wstępnie" wyrazić zainteresowanie. I co najwyżej potem "działać" tak by WKS do siebie zbliżyć - tutaj raczej piłka po ich stronie z tym, co dadzą za to bym poszedł w stronę sunny czy moderatów Big Grin

09-06-2011 11:43
Tjord Offline
The Litwin

Ferdynand van der Linde
mało znany [2]

Protegowany:
Protegowany (2):
Poglądy:

Byś się zdziwił, mało jest państw tak wrogo do siebie nastawionych jak np. Arabia Saudyjska i Iran Smile Zasadniczo, Turcja i Persja stoją wobec siebie okoniem ze względów także historycznych, zaś Arabowie nie lubią Turków ze względu na rodzący się nacjonalizm Arabski. Do tego rządzący w Stambule młodoturcy nie przywiązują do religii specjalnej wagi.

/人◕ ‿‿ ◕人\
09-06-2011 11:50
Send this user an email Send this user a private message Find all posts by this user Give Reputation to this user Quote this message in a reply
wulf Offline
Elementum meum Libertas

Isa Achmatowicz
różnie pamiętany [3]

Protegowany:
Protegowany (2):

Ale ja nie mówię by oni nagle uznali WKS za idealnego brata i mi ogólnie się poddali. Chodzi jedynie o pewien "klimat" do rozmów. O stwierdzenie "O, tam też jest muzułmanin, no to znaczy, że można z nim porozmawiać, a nie zajechać, jak niewiernych" ;-)

09-06-2011 11:53
Tjord Offline
The Litwin

Ferdynand van der Linde
mało znany [2]

Protegowany:
Protegowany (2):
Poglądy:

Ok, ale poza Persją; szach was nie lubi Tongue

/人◕ ‿‿ ◕人\
09-06-2011 12:05
Post Reply 

User(s) browsing this thread: 1 Guest(s)