Szmer
Duch Dziejów
ja
że kto!? [-1,5]
Protegowany: I. Komarenko
Protegowany (2): Chan Razmemłaj
Poglądy: chemairisme
Przynależność:
|
Listy do redakcji
Quote:Szanowna Redakcjo "Dziennika Powszechnego",
Chciałbym wyrazić swoje oburzenie tym, co przeczytałem dziś przy śniadaniu w waszej gazecie, w artykule "Pola Negri biegała goła po Warszawie!". Jak długo będziemy w Rzeczypospolitej tolerować takie rzeczy?
Pozostaję z szacunkiem,
doktor Jerzy Bomba
|
|
07-15-2011 18:18 |
|
Tvar
Capo di Tutti Capi
F.B.A. Pilawa
pociąga za sznurki [6]
Protegowany: Adrian Warszawski
Protegowany (2): Brunon Pilawa
Poglądy: Wolnomyśliciel
Przynależność: Nowe Polesie
|
RE: Listy do redakcji
Quote:Szanowna Redakcjo "Wiadomości Polskich".
Choć wiadomość o śmierci jego Wysokości otrzymałem natychmiastowo telegrafem i zdążyłem już wysłać stosowne kondolencyje, pragnę je złożyć raz jeszcze całej rodzinie Aleksandra Dominika, oraz wszystkim obywatelom Rzeczypospolitej. Chciałbym podkreślić że w tak trudnej chwili, Rada Stanu stanie na wysokości zadania i przygotuje Warszawę na odbycie się sejmu elekcyjnego zgodnie z Artykułami Warszawskimi i powszechnie przyjętym zwyczajem. Jestem przekonany że Posłowie staną na wysokości zadania i wybiorą Króla, który będzie umiał łączyć tradycję Rzplitej z nowoczesnym, wolnomyślicielskim podejściem do kwestii publicznych.
Z wyrazami najszczerszego ubolewania,
Feliks Pilawa.
|
|
07-15-2011 23:08 |
|
Wisznu
Pierwsza Dama
szpilki
mało znana [2]
Protegowany: kozaczek
Protegowany (2): baletka
Poglądy: estetyczne
Przynależność: WOMAN
|
Quote:Drodzy Redaktorzy "Wiadomości Polskich"!
Z wielkim żalem dowiedziałem się o śmierci mojego niezastąpionego szwagra. Przebywając w odległych zakątkach Rzeczypospolitej, czyli w Nowej Żmudzi odczuwałem spokój wiedząc, że czuwa nad nami poświęcając swoje życia, dla dobra nas wszystkich.
Cieszy mnie szczery żal redaktorów, lecz jednocześnie martwi szybkie przechodzenie do sprawy sukcesji i podważanie praw następcy tronu. Nie upolityczniajmy sprawy sukcesji i nie próbujmy słowem i gestem wzmacniać wrogów Tronu i Ołtarza. Obierzmy króla zgodnie z regułami dziedziczenia.
Z wyrazami wdzięczności dla redakcji,
kard. bp Ksawery Delfin Branicki herbu Korczak.
|
|
07-16-2011 07:49 |
|
Waszmi
Wielki powrót
dr Barbara Różańska
mało znana [2]
Protegowany:
Protegowany (2):
Poglądy: socjalizm demokratyczny
Przynależność: Polska Rzeczpospolita Ludowa
|
Quote:Szanowna Redakcjo "Wiadomości Polskich"
Z wielkim bólem przyjąłem śmierć naszego dobroczyńcy króla Aleksandra Dominika. Rządził on Rzeczpospolitą uczciwie i światłe dając nam siłę i wolność. Niech Bóg czuwa nad jego duszą.
Z wyrazami najszczerszego ubolewania,
Borys Aleksander Uszakow
Quote:Szanowna Redakcjo „Magyar Nemzet”
Za skandaliczne należy uznać domniemania o wyższości Madziarów nad naszymi braćmi Serbami i Chorwatami. Nie muszę chyba przypominać, iż rasy słowiańskie są najbardziej bitnymi na całym świecie i od zarania dziejów stworzona była do prowadzenia zwycięskich kampanii przeciw wrogom cywilizowanych ludów. Badania te powinny zostać natychmiastowo zaniechane gdyż prowadzą do kłamstwa jakim jest próba złamania porządku ustanowionego przez Najświętszą Trójcę Świętą.
Z wyrazami szacunku,
Borys Aleksander Uszakow
|
|
07-16-2011 11:23 |
|
Dalewin
Anas platyrhynchos
Igor Niszony
mało znany [2]
Protegowany:
Protegowany (2):
Poglądy: Celebrystyczne
Przynależność:
|
Quote:Redakcjo „Magyar Nemzet”!
Z niepokojem przyglądam się temu, co wyprawiają wszelkiego rodzaju kapitalistyczni pseudonaukowcy, którzy myślą iż doznali jakiegoś dziwnego, niezrozumiałego objawienia. Uznawanie wyższości jednego człowieka nad drugim pokazuje jak płytki i beznamiętny jest świat wyższych klas, magnackich sfer i jak wiele zła wyprawia myślenie, że ktoś kto jest bogatszy, jest lepszy. Chorwaci i Serbowie są dyskryminowani bo są biedniejsi. Afrykańczycy podobnie. Czy brak pieniądze oznacza, że ktoś jest gorszy? Tylko wymysł szalonego, zboczonego umysłu mógł wymyślić rozmnażanie selektywne. Mimo, iż jestem ateistą, to wydaje mi się, że świat katolicki powinien zrobić wszystko by takie badania zgnieść w zarodku.
Z wyrazami szacunku
Igor Popow
[GG] 4704497
E-Mail: dalewinante@gmail.com
Zapraszam do kontaktu
(This post was last modified: 07-16-2011 11:36 by Dalewin.)
|
|
07-16-2011 11:36 |
|
Tennenbaum
Member
Bogdan Wilczopolski
mało znany [2]
Protegowany:
Protegowany (2):
Poglądy: Socjaldemokracja
Przynależność: ZRL/Syberia
|
Quote:Szanowna Redakcjo "Dziennika Powszechnego",
tak jak autor zamieszonego felietonu uważam, że obecnie obowiązujący ustrój w Rzeczypospolitej jest zbyt przestarzały i nie pasujący do ciągle zmieniającego się świata. Jak widać, jego przestarzałe założenia - na których się opiera - nie odpowiadają również potrzebom naszego społeczeństwa, co doskonale pokazuje rosnąca fala emigracji na zachód. Powinniśmy się wstydzić za to, że nasz kraj nie daje setkom młodych ludzi szansę na rozwój i samorealizację.
Nie ulega wątpliwości, że potrzebujemy nowoczesnego ustroju. Ustroju otwartego na każdego obywatela, a nie tylko na bogatą szlachtę i kler. Wbrew pozorom wdrażanie nowoczesnych rozwiązań ustrojowych nie musi oznaczać obalenie monarchii. Ustrój ten nie stoi w sprzeczności z nimi, a nawet doskonale się z nimi uzupełnia co pokazuje doskonale przykład Cesarstwa Francuskiego czy Zjednoczonego Królestwa.
Oprócz tego warto też wspomnieć o konieczności zreformowania gospodarki. Rzeczpospolita powinna - wzorem państw zachodnich - postawić na rozwój kapitalistycznej gospodarki wolnorynkowej. Przykłady tych państw pokazują, że tylko taki właśnie model gwarantuje pełen rozwój i większy wzrost dobrobytu niż w przypadku obecnego modelu.
Wierzę, że artykuł ten da wiele do myślenia naszym rządzącym.
Z wyrazami szacunki,
Zachariasz Bieńkowski
|
|
07-16-2011 12:52 |
|
Waszmi
Wielki powrót
dr Barbara Różańska
mało znana [2]
Protegowany:
Protegowany (2):
Poglądy: socjalizm demokratyczny
Przynależność: Polska Rzeczpospolita Ludowa
|
Quote:Szanowna Redakcjo „Dziennika Powszechnego”
Jestem zszokowany sposobem w jaki władze Holandji rozwiązują spory z Francuzami. Podnoszenie ręki na tak dostojnego mości pana gubernatora Pierre Champon'a jest wyjątkowo niegodziwe. Tej śmierci Bóg nie raczy wybaczyć a sprawców spotka zasłużona kara. Składam również najszczersze kondolencje rodzinie gubernatora Champon'a. Niech Bóg czuwa nad jego duszą.
Z wyrazami głębokiego smutku,
Borys Aleksander Uszakow
|
|
07-16-2011 16:44 |
|
Dalewin
Anas platyrhynchos
Igor Niszony
mało znany [2]
Protegowany:
Protegowany (2):
Poglądy: Celebrystyczne
Przynależność:
|
Quote:Redakcjo „The Times”!
Piszę do Was, bowiem byłem bezpośrednim uczestnikiem tych strasznych zajść i wiem jak krwawo władza chce rozprawiać się z robotnikami. Nie nawołujemy do ewolucji. Nawołujemy do rewolucji, bo mamy dość ciemiężenia. Wyszliśmy na ulicę by przypomnieć Panom, że My też tu jesteśmy i że dbać o nas należy. Spotkaliśmy się tylko z siłą karabinów, i bólem od pałek policyjnych. Głęboko wierzę, że dostaniemy republikę zamiast płytkiej władzy namiestników, którzy interesują się tylko swymi opasłymi brzuchami.
W Polsce panuje bieda i zniewolenie. Cieszę się jednak, że pisma Takie jak Wasze, interesują się tym co dzieje się na ulicach i mają odwagę o tym mówić.
Z wyrazami szacunku
Igor Popow
[GG] 4704497
E-Mail: dalewinante@gmail.com
Zapraszam do kontaktu
|
|
07-17-2011 11:36 |
|
Tjord
The Litwin
Ferdynand van der Linde
mało znany [2]
Protegowany:
Protegowany (2):
Poglądy:
Przynależność: Hetmanat
|
Quote:Do redakcji 'Wiadomości Polskich"
(...)
Wstyd mi jest, gdy obserwuję przebieg wydarzeń następujących po śmierci Króla Jegomości. Zaiste, nie przystoi to powadze Rzeczypospolitej, by tłum w najważniejszym miejscu naszego państwa był podżegany przez bandę czerwonych krzykaczy, często jawnie demonstrujących poglądy bliskie zdradzie stanu.
Klęską dla całej Rzeplitej jest, że w rękach nieodpowiedzialnych często posłów spoczywa przyszłość naszego państwa. Bo jakież to opcje przeważają? Republika, ustrój skorumpowany i pole do popisu dla wszelakiego rodzaju czerwonej zarazy? Magnat z Mazowsza, któremu w porywie nadmiernej ambicji zamarzyła się korona? Obcy monarcha, który wprzątnie nas w interesy swojego państwa?
Zaiste, patrząc na plac zamkowy nie sposób nie dostrzec przy okazji i czarnych chmur wzbierających nad najjaśniejszą. Gdyby mnie ktoś spytał o zdanie, odpowiedziałbym: wybierzmy króla po swojemu; małoż to rodów panujących w Europie, by Szweda wybierać? Zawierucha wzbiera nad Europą; nie możemy okazywać słabości w takiej chwili, ale zbroić się, ażeby nie obudzić się nazajutrz bez kolonii i z hordami pod Warszawą! Trzeba rozpędzić cały ten robotniczy motłoch, który osłabia jedność kraju i przywrócić silne rządy, inaczej Rzeczpospolita będzie zgubiona.
Alexander Lorenz van der Linde, kontradmirał na służbie króla jegomości
/人◕ ‿‿ ◕人\
|
|
07-17-2011 11:52 |
|
poulenc
Kryzys Wieków Średnich
dobroczynna [5]
Protegowany:
Protegowany (2):
Poglądy:
Przynależność:
|
Quote:Do redakcji ''Mody & Życia":
Chciałbym gorąco podziękować za choć jeden światły głos w tym ciemnym kraju. Smutnym jest, że nasi posłowie reprezentują nisko poziom kulturalny. Jednak redakcja nie zauważa jednego ważnego szczegółu. Nie można zaczynać zmian od góry. Trzeba zacząć od zwykłych ludzi. Jeśli przeciętny Nowak czy Grisza zza Uralu zrozumie, że odpowiedni wygląd i zachowanie są najlepsza wizytówką człowieka, to władza będzie musiała dostosować się do wzorców panujących w społeczeństwie. Wypadało by zaczynać od podstaw. Organizować spotkania dla gospodyń jak szyć kreacje wyjęte wzorcem z paryskich czy londyńskich ulic. Prelekcje z savoir-vivre oraz etykiety w drobnym stopniu też mogły by wykreować nowe, oświecone społeczeństwo. Ważnym aspektem przemian powinna też być popularność czytelnictwa w naszym kraju. Nawet chłop powinien mieć możliwość przeczytania jakiejś lektury, jeśli jest do tego zdolny. A powinien. Tylko patrząc na te piękne plany pojawia się jedna rysa. Nikomu na tym nie zależy. Tak więc długo jeszcze pozostaniemy skansenem Europy.
Po wybuchu powstania 17 czerwca, sekretarz Związku Pisarzy
kazał rozdać w Alei Stalina ulotki, w których można
było przeczytać, że naród stracił zaufanie rządu
i mógłby je odzyskać tylko przez zdwojoną pracę.
Czy niebyłoby wszak prościej,
gdyby rząd rozwiązał naród i
wybrał drugi?
|
|
07-17-2011 19:22 |
|