Darne
Naczelnik

Robert Kajser
mało znany [2]
Protegowany: Michał Rogowski
Protegowany (2):
Poglądy: Konserwatyzm
Przynależność: bezpartyjny
|
RE: Informacje prasowe
-Sprawozdanie z uroczystości pogrzebowych.
Quote:Ciężko ostatnio doświadczył Pan nieba i ziemi zarówno ONR, jak i lud Małopolski. Zaledwie skup lwowski, specjalnie zaproszony na pogrzeb naszego zamordowanego lidera, Wieruszowskiego (którego duch wiecznie będzie z nami!), zakończył uroczystości jego pogrzebowe, po raz kolejny przyszło nam opłakiwać kolejnych dzielnych mężów, poległych za Naród.
Idee narodowe mają wielu wrogów. Musimy działać uważnie, by odróżnić wrogów nieświadomych - działających w przeświadczeniu, że ich działania nie są szkodliwe - od tych świadomych, z premedytacją. Bez żadnego wahania możemy wskazać już co najmniej dwóch - komunistów i Pilawę, którzy sprzysięgli się ostatnio w spisku mającym na celu zniszczenie rozkwitającej dopiero idei narodowej oraz wszystkich ludzi, którzy mogliby ją nieść przez świat.
Sam się dałem opętać przez pewien czas temu diabłu, Pilawie. Z szczerym zapałem głosowałem na nim na elekcji - tym większy teraz jest mój gniew na niego, że miast mężem stanu i człowiekiem inteligentnym, okazał się zimnokrwistym mordercą, bez zmrużenia oka posyłającego swoich siepaczy, by mordowali niewinnych.
Tak jak niegdyś Grecy stanęli przeciw Persom w wąwozie Termopile, tak Gwardia Ludowa stanęła dzielnie na drodze Niepołomice-Limanowa, utrzymując ją do przybycia wsparcia.
Wiele pogrzebów miało miejsce w Małopolsce. Każde życie ludzkie jest dla nas cenne, a szczególnej wartości nabiera ono, gdy jest oddane za ojczyznę.
Sam wziąłem osobiście w pogrzebie członków Gwardii Ludowej, czując że jako dowódca powinienem towarzyszyć moim żołnierzom nawet przy tej ostatniej podróży. Przy pogrzebie poległych z, tak zwanego, pospolitego ruszenia, wziął udział mój zastępca, Feliks Kurbiel.
Nie zapomnimy tych ludzi. Nieważne, czy był to Michał Kloc - mój były zastępca, ugodzony śmiertelnie podczas obrony drogi, czy był to Jerzy Rakocz, przykładny ojciec dwójki dzieci, który ruszył z karabinem w garści bronić domostwa, by zostać zamordowanym przez pilawczyków. Wszyscy oni oddali życie za Wielką Polskę, byśmy my mogli żyć i ją tworzyć.
Chwała Wielkiej Polsce!
Robert Rogowski
-Sprawozdanie z wielkiego marszu z okazji miesiąca po bitwie:
Quote:Rodacy!
Wielkie widowisko miało ostatnio miejsce w Krakowie. W tym prastarym, królewskim grodzie, wciąż istniejącym pomniku siły narodu, doszło do wielkiego marszu poparcia dla ONR. Gwardziści, rezerwiści czy szeregowi członkowie naszego ruchu - przemaszerowali w Krakowie równo miesiąc po napaści na nas żołnierzy pilawskiego kata.
Ramię w ramię, noga przy nodze, w tym wielkim pokazie siły Partii, śpiewając "Pieśń Wieruszowskiego" doszliśmy aż na rynek, gdzie w oknie redakcji "Naprzód!" czekał na nas nasz ukochany wódz -Robert Rogowski.
Wspólny okrzyk "Chwała Polsce", wspólny i jednoczesny salut rzymski zadziwił gapiów. Zadziwiłby ich jeszcze więcej, gdyby wiedzieli, że nie było to zaplanowane działanie, a jedynie nagły i szczery odruch, jaki zagościł w sercach i umysłach wszystkich uczestników marszu.
Gdy nasz wódz przemawiał, cały rynek zamilkł. Nawet owady nie śmiały zakłócić przemówienia tego wielkiego człowieka (pełna treść przemówienia na stronie trzeciej).
Widząc ten pokaz jestem w stanie śmiało przyznać - że naród polski gotów jest na przyjęcie idei narodowej. Zjednoczeni, ruszymy za niedługo w kolejny marsz - niepohamowany, ostateczny marsz ku rewolucji narodowej, która zapewni krajowi potęgę, dorosłym - pracę i bezpieczeństwo, dzieciom - edukację i opiekę, a zbrodniarzom - błyskawiczną i sprawiedliwą karę.
Chwała Wielkiej Polsce!
Feliks Kurbiel
Z Ogarem mówiłem na gg o marszu - nie maił nic przeciw.
8419751 - numer gg
|
|