Post Reply 

Thread Rating:
Proponowany system partyjny
Szmer Offline
Duch Dziejów

ja
że kto!? [-1,5]

Protegowany: I. Komarenko
Protegowany (2): Chan Razmemłaj
Poglądy: chemairisme
Przynależność:

Proponowany system partyjny
Tradycyjna dla Ante kolejność od lewa do prawa (na przekór PRPG, kiedyś mówiło się, że to dlatego, że Szmer PZPR kocha Tongue ). Opisy skrócone. Partii jest dużo, bo będzie się je jakoś komasować, albo pewne wypadną za burtę. Mechanika będzie to wspierać.

Socjal-Demokratyczna i Ludowa Partia Polski-Frakcja Rewolucyjna
Jeden z podziemnych odłamów SDLPP, właściwie agentura ZRL. Komuniści, część anarchistów i socjalistów (ci bardziej radykalni albo wierzący, że ZRL to jedyny sensowny wybór).

Towarzystwo Republikańskie-Chrześcijańska Demokracja
Po poróżnieniu się z komunistami partia wyklęta i aresztowana/wymordowana właściwie wszędzie poza Syberią, gdzie jednak ma niewielkie znaczenie. Podziemni działacze kultywują tradycje moskiewskiego autonomizmu, radykalnego antyfeudalizmu i socjalizującego programu gospodarczego. Dawno temu, jeszcze przed sejmem elekcyjnym, część TRP.

Socjal-Demokratyczna i Ludowa Partia Polski-Frakcja Demokratyczna
Utworzona głównie przez socjalistów i ludowców, którzy doszli do wniosku, że w Związku Rad Ludowych zapanowała krwawa dyktatura. Opowiada się za socjaldemokratyczną republiką, choć nadal ma w sobie niemało cech radykalnych (zwłaszcza w sprawach gospodarczych i agrarnych). W wielu miejscach wciąż prześladowana.

Towarzystwo Demokratyczne
Powstało w sierpniu 1924 na skutek lewicujących reform w TRP. Typowa partia liberalno-demokratyczna. Po upadku Rzplitej i ucieczce większości kierownictwa na wschód TD zaangażowało się w politykę na Syberii i stało się największą (opozycyjną) partią w państwie Longchampsa. Straciła jednak większość działaczy i wpływów w Hetmanacie.

Towarzystwo Republikańskie Polskie
Najstarsza z licznych partii republikańskich, dziś właściwie nazwa frakcji, która po upadku Rzplitej pozostała na Litwie i Rusi i odrzuciła reformy kongresu założycielskiego TD. Bardziej liberalna gospodarczo, nastawiona na legalistyczną działalność, niechętna kwestiom narodowym. Istnieje tylko w Hetmanacie.

Partia Wolności
De facto resztki stronnictwa "królewskiego", które uchowały się na Syberii. Postrzegana jako przybudówka miejscowej władzy i reformistów. Poglądy ogólnie liberalne, z konserwatywną i proautonomiczną (w stosunku do narodowości niepolskich) domieszką.

Partia Gospodarczo-Imperialna
Utworzona w Hetmanacie przez resztki dawnej frakcji "militarystycznej" w Sejmie Rzplitej, środowiska prokolonialne, część wielkiej burżuazji i działaczy ONR. Nazwa i skład dają wyobrażenie o ideologii, nastawionej na etatyzm, modernizację i ekspansję. Silnie sympatyzuje z ententą.

Stronnictwo Reformistyczne
Partia konserwatywno-liberalna wielkiej własności ziemskiej i wielkiego kapitału. Salonowa i legalistyczna, ale o ogólnie modernizacyjnych sympatiach. Jako Stronnictwo Książęce dominuje na Syberii.

Związek Pracodawców i Pracowników im. świętego Józefa
Chrześcijański korporacjonizm według recepty hetmana Stokłosy. W Hetmanacie partia rządząca.
(This post was last modified: 06-25-2013 22:22 by Szmer.)
06-25-2013 22:20
Send this user an email Send this user a private message Find all posts by this user Give Reputation to this user Quote this message in a reply
Czerwony Offline
Chichot historii

Piotr Riemkinow
zapomniany siewca chaosu [3]

Protegowany: Adomas Razaitis
Protegowany (2):
Poglądy: radykalne endeckie
Przynależność:

RE: Proponowany system partyjny
Na Syberii nigdy nie było TR-ChD. Zaczęła się akcja edukacyjna, ale jako gracz nie robiłem struktur a jako MG uznałem, że co było umarło śmiercią naturalną.

O tej frakcji odrzucającej TD nie przypominam sobie, żeby było cokolwiek ingame. Taki retcon jest brzydki :|

Byłbym zwolennikiem, by formowanie wszelkich partii w Hetmanacie zostawić na okres przedgry, gdy już Ogar zdecyduje co z Radami Ludowymi. Jeśli je jakoś zostawi (no co, ma prawo) to nie ma żadnego powodu by działający tam ludzie organizowali się w jakieś partie.

Ja będąc graczem mogę być każdym. Moje oczekiwania sprowadzają się do względnego realizmu rozgrywki - pozwalającego antycypować wydarzenia i dokonującego rozstrzygnięć na bazie oceny faktów a nie takich kryteriów jak "szarża na motocyklach świetnie wyglądałaby w filmie". Nie musi być superrealistycznie, byle bym nie był zaskakiwany zagrywkami z dupy i pozbawionymi najmniejszego sensu w realnym świecie. - Czerwony
06-25-2013 22:26
Send this user a private message Find all posts by this user Give Reputation to this user Quote this message in a reply
Szmer Offline
Duch Dziejów

ja
że kto!? [-1,5]

Przynależność:

Dotąd chyba nic jasnego o tym, jak wygląda demoscena w Hetmanacie, chyba nie było. To raz.
A po drugie - ktoś może popierać ZRL i czekać na przyjście niezwyciężonej Armii Czerwonej, jednocześnie robiąc krecią robotę na tyłach Sleepy
06-25-2013 22:32
Send this user an email Send this user a private message Find all posts by this user Give Reputation to this user Quote this message in a reply
PakaPikiPoko Offline
Pół człowiek - pół mapa

gieroj syberyjskiej ofensywy [3]

Protegowany:
Protegowany (2):
Poglądy:
Przynależność:

To TR-ChD jest na Syberii czy niet?

Szewc zabija szewca.
06-25-2013 22:36
Send this user a private message Find all posts by this user Give Reputation to this user Quote this message in a reply
Usta słodsze od malin Offline
Member

Józef Kochanowski

Protegowany:
Protegowany (2):
Poglądy: Status quo ante wulfum
Przynależność: RTN

Nawet tych Sarmatów nie umieściłeś. Jak to możliwe, że nie ma partii która chce wrócić do tego co było jeszcze 5 lat temu?
06-25-2013 22:37
Szmer Offline
Duch Dziejów

ja
że kto!? [-1,5]

Przynależność:

PPP: dla mnie jest, tylko w postaci mocno zalążkowej. Paru działaczy, którzy tam uciekli.
Wisznu: zapomniałem napisać: dla mnie partia czy organizacja sarmacka to absurd. To mieszczański sposób działania. Po prostu magnaci mogą się odwoływać do tego rodzaju nastrojów. No chyba, że przybrałoby to postać konfederacji.
06-25-2013 22:40
Member

Józef Kochanowski

Protegowany:
Protegowany (2):

Nie chodzi mi o typowo Sarmacką partię, ale o ludzi którzy chcę powrotu starego systemu. "Złotej Wolności", tego co było za "Domu Radziwiłów" w pewnym stopniu wywodzących się z Sarmatów. Minęło już trochę czasy i niby w tym czasie nie nauczyli się organizować? Nie przesadzajmy. Mamy pożogę i na pewno są ludzie tęskniący za tym co było wcześniej, a nie różne wykwity rewolucji i człowiek, który pozwoli wrócić na tron masonowi.
06-25-2013 22:43
Szmer Offline
Duch Dziejów

ja
że kto!? [-1,5]

Przynależność:

Nikt ci nie zabrania rozwijać twojej działalności politycznej w tym pięknym kierunku. O ile znajdziesz czas w przerwach od szlachtowania kogośtam Tongue
06-25-2013 22:45
Member

Józef Kochanowski

Protegowany:
Protegowany (2):

Skoro w ogóle nie przewidujesz reakcji, to nie wiem po co mam się w to bawić. Dla mnie ten podział jest tak absurdalny, że nie mam pojęcia co mam w tak absurdalnym świecie robić.

Dla mnie są tu tylko dwie opcje. Banda rewolucjonistów i tu mamy 6 partii. Partię jawnie masońską i dwie partie gotowe dać władzę ponownie masonowi.

To jest po prostu śmieszne.
06-25-2013 22:49
Szmer Offline
Duch Dziejów

ja
że kto!? [-1,5]

Przynależność:

Czy ja mówię, że nie będzie reakcji? Zależy od tego, jak to rozegrasz. A chyba zdajemy sobie sprawę, że to ciężkie czasy dla ancien regime w ogóle (jak cały XX wiek) Rolleyes
06-25-2013 22:53
Post Reply 

User(s) browsing this thread: 1 Guest(s)