Post Reply 

Thread Rating:
Brudnegacie 1.0
poulenc Offline
Kryzys Wieków Średnich

dobroczynna [5]

Protegowany:
Protegowany (2):
Poglądy:
Przynależność:

Rainbow Brudnegacie 1.0
Dobrze. Obserwując temat który miał być w założeniu o nowej edycji ante chyba doszedłem do paru wniosków. Przede wszystkim nigdy nie stworzymy nic nowego dopóki każdy będzie forsował swoją opcje/pomysł na setting edycji. Założenie, że zajęliśmy się tym za wcześnie też jest błędne, bo nie idzie nam to najlepiej. Cała dyskusja wygląda tak, że ktoś proponuje swój pomysł, cała reszta rzuca dlaczego ten pomysł jest głupi, i forsuje swój pomysł albo mówi, że fajny ale i tak potem proponuje coś innego. Sprawy nowego forum itp. to akurat nic istotnego, bardziej istotne jest to, że każdy musi się określić czy chce robić nową grę i przede wszystkim musimy dojść do jakiegoś porozumienia, jednego modelu pierwszej edycji tej gry. Nie oszukujmy się, że będziemy grać w to raczej tylko my więc wypadałoby zrobić grę która będzie odpowiadać wszystkim, ale tez doskonale rozumiem, że tego nie da się zrobić w stu procentach. Tadam
<odchodzi od mównicy szybkim krokiem z poluzowanym krawatem i ciężkim oddechem, Goebbels podaje szklankę wody>

Po wybuchu powstania 17 czerwca, sekretarz Związku Pisarzy
kazał rozdać w Alei Stalina ulotki, w których można
było przeczytać, że naród stracił zaufanie rządu
i mógłby je odzyskać tylko przez zdwojoną pracę.
Czy niebyłoby wszak prościej,
gdyby rząd rozwiązał naród i
wybrał drugi?
(This post was last modified: 07-02-2012 19:42 by poulenc.)
06-27-2012 20:54
Send this user a private message Find all posts by this user Give Reputation to this user Quote this message in a reply
Nerkare Offline
Święty Cesarz

Stanisław Gromowski
mało znany [2]

Protegowany: Symeon Magnus
Protegowany (2):
Poglądy: Fanatyczne
Przynależność: Wspólnota Pokoju i Miłości

RE: Brudnegacie 1.0
(06-27-2012 20:54)kowalsky Wrote:  Nie oszukujmy się, że będziemy grać w to raczej tylko my więc wypadałoby zrobić grę która będzie odpowiadać wszystkim, ale tez doskonale rozumiem, że tego nie da się zrobić w stu procentach. Tadam
Racja, dlatego każdy powinien dołożyć cegiełkę, jakiś element gry, która będzie się składała z części propozycji każdego z graczy.
06-27-2012 20:57
Send this user an email Send this user a private message Find all posts by this user Give Reputation to this user Quote this message in a reply
Czerwony Offline
Chichot historii

Piotr Riemkinow
zapomniany siewca chaosu [3]

Protegowany: Adomas Razaitis
Protegowany (2):
Poglądy: radykalne endeckie
Przynależność:

Ale dojście do porozumienia jest tu niewykonalne. Po prostu jak osiągniemy etap ankiety to jedni przegłosują drugich jak zwykle.

A ja i tak sądzę, że świat ma mniejsze znaczenie niż sposób prowadzenia rozgrywki. Różne szmeryzmy mogą nastąpić nawet i w świecie bardzo nieszmerowskim i na odwrót.

Ja będąc graczem mogę być każdym. Moje oczekiwania sprowadzają się do względnego realizmu rozgrywki - pozwalającego antycypować wydarzenia i dokonującego rozstrzygnięć na bazie oceny faktów a nie takich kryteriów jak "szarża na motocyklach świetnie wyglądałaby w filmie". Nie musi być superrealistycznie, byle bym nie był zaskakiwany zagrywkami z dupy i pozbawionymi najmniejszego sensu w realnym świecie. - Czerwony
06-27-2012 20:58
Send this user a private message Find all posts by this user Give Reputation to this user Quote this message in a reply
Nerkare Offline
Święty Cesarz

Stanisław Gromowski
mało znany [2]

Protegowany (2):

Bez ankiety, każdy rzuca pomysł, który będzie stanowił mały element gry np: kościół jako instytucja mająca wpływ na politykę i zajmująca się robieniem kasy. Wisznu może dorzucić aktywnie działający ruch szowinistycznych feministek, a kowalsky popularnych wśród młodzieży anarchistów, którzy rosną w siłę.
06-27-2012 21:00
Send this user an email Send this user a private message Find all posts by this user Give Reputation to this user Quote this message in a reply
poulenc Offline
Kryzys Wieków Średnich

dobroczynna [5]

Protegowany:
Protegowany (2):
Poglądy:
Przynależność:

Czerwony, ale chociaż spróbujmy dojść do czegoś. Poza tym setting edycji ma wymiar symboliczny, daje jakieś ramy oraz wg. mnie wpływa lepiej na ew. twórców. Łatwiej przekonać ludzi do pracy nad taką edycją jeśli są już określone z góry czas, miejsce oraz poziom ingerencji twórców w historie bo każdy ma też jakieś swoje sympatie historyczne(można to tak chyba nazwać), kulturowe itd. Tworzy się więź emocjonalna z projektem co ułatwia mobilizowanie się do pracy nad taką edycją. Tak samo jest z graniem Tongue

wybrał drugi?
06-27-2012 21:02
PakaPikiPoko Offline
Pół człowiek - pół mapa

gieroj syberyjskiej ofensywy [3]

Protegowany:
Protegowany (2):
Poglądy:
Przynależność:

To może w końcu każdy zaprezentuje czego by chciał? Jakiś szablon się zrobi i do dzieła.
06-27-2012 21:03
Nerkare Offline
Święty Cesarz

Stanisław Gromowski
mało znany [2]

Protegowany (2):

Ja chcę biskupstwo i fanatyczny kler spragniony władzy i kasy z biskupimi bojówkami, oczywiście mogę mieć przeciwników w postaci łagodnych księży, którzy troszczą się o biedne owieczki, a nie o kasę. Kler zaś chce mieć wpływ na politykę i polityków. Wszystko dla władzy i kasy. Mile widziane by było przeze mnie też jakieś polityczne stronnictwo faszystowskie i dla przeciwwagi liberałowie i to aktywnie działający.
06-27-2012 21:06
poulenc Offline
Kryzys Wieków Średnich

dobroczynna [5]

Protegowany:
Protegowany (2):
Poglądy:
Przynależność:

Czekaj, zrobię formularz Tongue

wybrał drugi?
06-27-2012 21:07
PakaPikiPoko Offline
Pół człowiek - pół mapa

gieroj syberyjskiej ofensywy [3]

Protegowany:
Protegowany (2):
Poglądy:
Przynależność:

Szmer już podawał jakiś, nie był taki zły.
06-27-2012 21:09
Wisznu Offline
Pierwsza Dama

szpilki
mało znana [2]

Protegowany: kozaczek
Protegowany (2): baletka
Poglądy: estetyczne
Przynależność: WOMAN

Zawsze uważałem, że takie paplanie nie ma większego sensu. Każdy kto ma jakąś wizję będzie chciał ją rywalizować, a sposób gry większości polega na czepialstwie i jest dość mało merytoryczny. Według mnie najlepszym scenariuszem jest "Królestwo Polskie na Madagaskarze". Oczywiście historię trzeba dopracować, ale widzę szereg zalet i dość dużą liczbę opcji. Samo zajęcie się wszystkimi tematami trochę będzie wymagać czasu. Z tego powodu zaapelowałem o napisania co chce się robić w grze. Niestety duża część osób nie odpowiedziała na apel i zajęła się jednozdaniowymi krytykami na które nie można nawet odpowiedzieć, gdyż są wyłącznie wyrażeniem subiektywnej opinii bez uzasadnienia.

Bo każdy scenariusz jest związany z problemami:
1) Jak wygląda ustrój?
2) Jakie jest prawo?
3) Jaka jest mapa?
4) Czy rzeczywiście istnieje równowaga polityczna?
5) Na ile GM może stymulować rozrywkę, gdy gracze będą w marazmie?
6) Na ile pozycja poszczególnych osób i ich zdolność do podejmowania decyzji będzie już na starcie ustalona?
7) Na ile GM pozwoli graczom oszukiwać wchodząc do środowiska władzy, by z niego mogli przejść z duża liczbą posłów do innej partii?

Mechaniki są tylko próbą zwalenia z GM-a obowiązku równoważenia pozycji partii, osób itp. i usprawiedliwienia modelu dość deterministycznego.
06-27-2012 21:09
Post Reply 

User(s) browsing this thread: 1 Guest(s)