Post Reply 

Thread Rating:
Gazetka Wojskowa
poulenc Offline
Kryzys Wieków Średnich

dobroczynna [5]

Protegowany:
Protegowany (2):
Poglądy:
Przynależność:

Gazetka Wojskowa
[Image: polskazbrojna.png]

ładne zrobiłem?

Po wybuchu powstania 17 czerwca, sekretarz Związku Pisarzy
kazał rozdać w Alei Stalina ulotki, w których można
było przeczytać, że naród stracił zaufanie rządu
i mógłby je odzyskać tylko przez zdwojoną pracę.
Czy niebyłoby wszak prościej,
gdyby rząd rozwiązał naród i
wybrał drugi?
07-18-2011 12:11
Send this user a private message Find all posts by this user Give Reputation to this user Quote this message in a reply
wulf Offline
Elementum meum Libertas

Isa Achmatowicz
różnie pamiętany [3]

Protegowany:
Protegowany (2):
Poglądy: słuszne
Przynależność: Sieradz

RE: Gazetka Wojskowa
Bauzo Smile

Isa Achmatowicz - الحمد لله ربّ العالمين
07-18-2011 12:12
Send this user a private message Find all posts by this user Give Reputation to this user Quote this message in a reply
Ogar Offline
Zawsze Przeciw

Ignacy Stokłosa
silna ręka [9]

Protegowany:
Protegowany (2):
Poglądy:
Przynależność: Hetmanat

Spoko, teraz tylko czas na artykuły o wojnie światowej i bezhołowiu w kraju który armia musi powstrzymać.
07-18-2011 12:14
Send this user an email Send this user a private message Find all posts by this user Give Reputation to this user Quote this message in a reply
poulenc Offline
Kryzys Wieków Średnich

dobroczynna [5]

Protegowany:
Protegowany (2):
Poglądy:
Przynależność:

Najlepiej robić artykuły o potrzebach modernizacji armii, o reformach stopni itp.

wybrał drugi?
07-18-2011 12:15
wulf Offline
Elementum meum Libertas

Isa Achmatowicz
różnie pamiętany [3]

Protegowany:
Protegowany (2):

Quote:
O potrzebie kształcenia

Wychowanie młodzieży w duchu patriotycznym i kształcenie intelektualnych elit jest jedyną nadzieją dla polskiej siły zbrojnej. Postęp bowiem w technice walki jest taki, że tylko człowiek posiadający stosowną wiedzę może operować w sposób prawidłowy sprzętem, który dostanie od państwa. Kiedyś do broni wystarczyła siła fizyczna i umiejętności zdobyte w walce. Wsparte instynktem i czystym sumieniem, pozwalały na największy sukces. Teraz, do obsługi najprostszej nawet broni, potrzebny jest rozum. Potrzebna jest wiedza o tym, dlaczego proch wybucha, dlaczego pociski wystrzelone spadają na ziemię, dlaczego samolot, gdy leci, to musi być napędzany paliwem.

Żeby żołnierz w XX wieku dał sobie radę z trudami służby, musi być człowiekiem wykształconym. Musi umieć pisać, musi umieć czytać. Musi mieć wiedzę z wielu dziedzin - z matematyki, biologii, chemii i fizyki. Ale i historii. Tylko wiedza o wygranych i przegranych z przeszłości pozwoli mu uniknąć błędów młodości.

Dlatego armia powinna wielki nacisk kłaść na wykształcenie. Winna sama wziąć się za szkolenie ludzi - w duchu patriotycznym, w duchu lojalności wobec państwa i prawa i co najważniejsze w duchu szacunku dla honoru wojskowego. Szkolenie to winno dotyczyć i najmłodszych i najstarszych. Winno dotyczyć i rekruta, i starego wiarusa. Nieużywany rozum bowiem rdzewieje.

Dlatego to wojsko, a w szczególności wojskowi, winni zabiegać o silną pozycję edukacji w budżecie kraju, w budowaniu nowego państwa. Dlatego to szlachta, jako przewodnia siła narodu i elita państwa, więzami krwi zobowiązana do jego obrony i rozwoju, winna przez wojsko wspierać wysiłek edukacyjny, fundując szkoły elementarne i uczelnie wojskowe. Bez wykształconych ludzi bowiem zginiemy jako kraj i jako Naród. My, obywatele Rzeczypospolitej.

napisał
Major Nataniel Sapieha herbu Lis odmienny

07-18-2011 12:51
poulenc Offline
Kryzys Wieków Średnich

dobroczynna [5]

Protegowany:
Protegowany (2):
Poglądy:
Przynależność:

Świetne!

wybrał drugi?
07-18-2011 12:54
wulf Offline
Elementum meum Libertas

Isa Achmatowicz
różnie pamiętany [3]

Protegowany:
Protegowany (2):

Szmeru mam to sam wrzucić, czy Ci wysłać gdzieś?

07-18-2011 13:01
Szmer Offline
Duch Dziejów

ja
że kto!? [-1,5]

Protegowany: I. Komarenko
Protegowany (2): Chan Razmemłaj
Poglądy: chemairisme
Przynależność:

Sam wrzuć - pamiętajcie, że i ja, i gracze korzystamy z tych samych tematów tematycznych Tongue
07-18-2011 13:05
Send this user an email Send this user a private message Find all posts by this user Give Reputation to this user Quote this message in a reply
poulenc Offline
Kryzys Wieków Średnich

dobroczynna [5]

Protegowany:
Protegowany (2):
Poglądy:
Przynależność:

Co sprawia, że chcemy być żołnierzem?

Quote:Jak przez mgłę pamiętam chwilę w której postanowiłem o wstąpieniu do wojska. Jedyne co wiem to to, że na moją decyzje splotło się wiele czynników, w dużej mierze niezależnych ode mnie. W tamtym okresie mojego życia byłem zrezygnowanym człowiekiem którego ambicje zostały w brutalny sposób rozbite w pył. Chciałem coś osiągnąć, ale nie miałem pewności, że uda mi się zrobić to co planuje, co chce. Z biegiem lat człowiek przekonuje się, że życie nie do końca jest łatwe jak i decydowanie o jego przyszłości. Zaraz po ukończeniu studiów planowałem wielką karierę, chyba jak każdy w moim wieku. Oczywiście moje plany zostały bardzo szybko zweryfikowane. Byli lepsi ode mnie, bardziej pracowici czy lepiej urodzeni. Byłem w kropce. Praktycznie mój stan z tamtych dni można określić jednym słowem: niemoc.

Pewnie zastanawiasz się, jak to jest, że kompletny wrak człowieka chce ci coś przekazać? Odpowiedź jest prosta. To wszystko działo się przed tym jak wstąpiłem do wojska. Wojsko mnie zmieniło, dało mi szanse na rozwój. Tak, wiem co sobie myślisz, słaby chwyt propagandowy. Tyle, że Armia na prawdę dała mi szanse, poprowadziła mnie gdy akurat nie wiedziałem jaką droga iść. Pewnego dnia dowiedziałem się od kolegi ze studiów o naborze do jednostek lotniczych. Poszliśmy tam z ciekawości. On wybrał jednak służbę w piechocie, ja lotnictwo.I tam już zostałem. Od kilku lat staram się służyć ojczyźnie. By być lepszym staram się zajmować także przyjemnościami, bo mam taka możliwość. Jako chłop czy robotnik pewnie nie miał bym takiej możliwości. Mam wobec Armii dług wdzięczności i tym sposobem chce ci młody czytelniku powiedzieć jedną rzecz, bez zbędnego mówienia. Wojsko to olbrzymia szansa na rozwój. Możesz rozwijać sam siebie, ale i pomagać uczynić lepszym twoje otoczenie.

Tak więc co sprawia o tym że chcemy iść do wojska? W moim przypadku to zbieg okoliczności. Dla kogoś innego może to być rodzinna tradycja, marzenie, obowiązek. Jednak każdy ma jakiś powód. Czyli ty też, drogi czytelniku. To nie jest przymus, bo każdy musi sobie odpowiedzieć na jedno ważne, ale to bardzo ważne pytanie: Co lubię w życiu robić? A potem zacznij to robić. Ja tak zrobiłem. I nadal robię to co robię.

autor:
Jakub Sebastian Wirski

ha ha może się to kiedyś wykorzysta XD

wybrał drugi?
07-18-2011 13:32
wulf Offline
Elementum meum Libertas

Isa Achmatowicz
różnie pamiętany [3]

Protegowany:
Protegowany (2):

Quote:
Komunikat dotyczący ochrony posłów na sejm elekcyjny

Wojsko Rzeczypospolitej, zaniepokojone sytuacją na sejmie elekcyjnym, postanowiło pod gmach Sejmu sprowadzić dodatkowe oddziały, których głównym celem będzie ochrona elektorów przed zamachami oraz próbami przekupstwa. Wydarzenie to miało związek z wystąpieniem posła Sapiehy, który zaapelował o wzmożenie ochrony sejmu na czas wyboru nowego króla.

Na rozkaz sztabu dotychczasowe siły zostały wzmocnione elitarnymi oddziałami wojska, a w okolicę Warszawy również zmierzają niewielkie oddziały wojskowe. Sztab wydał żołnierzom rozkaz utrzymania pokoju i zapewnienia porządku obrad, jednocześnie wyraźnie zakazując jakiegokolwiek niedopuszczalnego wpływania na proces elekcji króla.

07-19-2011 08:58
Post Reply 

User(s) browsing this thread: 2 Guest(s)