Post Reply 

Thread Rating:
Pytania dotyczące świata
Szmer Offline
Duch Dziejów

ja
że kto!? [-1,5]

Protegowany: I. Komarenko
Protegowany (2): Chan Razmemłaj
Poglądy: chemairisme
Przynależność:

Pytania dotyczące świata
Kto pyta, nie błądzi. Proszę o utrzymywanie porządku w tym temacie, żeby mógł służyć jako dodatkowe źródło informacji w przyszłości.
11-20-2011 12:49
Send this user an email Send this user a private message Find all posts by this user Give Reputation to this user Quote this message in a reply
Darne Offline
Naczelnik

Robert Kajser
mało znany [2]

Protegowany: Michał Rogowski
Protegowany (2):
Poglądy: Konserwatyzm
Przynależność: bezpartyjny

RE: Pytania dotyczące świata
Co z niejakim Piłsudskim? Urodził się chociaż?

8419751 - numer gg
11-20-2011 17:15
Send this user an email Send this user a private message Find all posts by this user Give Reputation to this user Quote this message in a reply
Szmer Offline
Duch Dziejów

ja
że kto!? [-1,5]

Przynależność:

Myślałem już o tym i przy pierwotnym zamyśle twoja cicha woda miała być piłsudczykiem (że niby takie stronnictwo w wojsku).
Ale - wątpię, żeby taka osobowość jak Piłsudski zniósł wykonywanie czyichkolwiek rozkazów. Dlatego oficjalna wersja jest taka, że był, robił PPS i Legiony. W chwili kapitulacji Niemiec wyszedł z Magdeburga i robił w Polsce antycarską i antyreżimową partyzantkę, która rozwinęła się szczególnie w okresie wojny rewolucyjnej. Gdzieś w 1924 r. Muśnicki na tyle opanował sytuację, że Ziuk musiał uciekać na Węgry, gdzie uzyskał azyl u towarzyszy i dociągnął do śmierci w jakimś domku pod Budapesztem.
Natomiast być może część jego historycznych zwolenników i przywódczych jest w grze w WP. To już bym ustalał indywidualnie.
(This post was last modified: 11-20-2011 17:23 by Szmer.)
11-20-2011 17:21
Czerwony Offline
Chichot historii

Piotr Riemkinow
zapomniany siewca chaosu [3]

Protegowany: Adomas Razaitis
Protegowany (2):
Poglądy: radykalne endeckie
Przynależność:

Tak teraz zauważyłem, że Polska sięga aż pod Niemen, w związku z czym powinniśmy mieć znaczącą, choć może bierną i niewielką, mniejszość litewską Tongue

Ja będąc graczem mogę być każdym. Moje oczekiwania sprowadzają się do względnego realizmu rozgrywki - pozwalającego antycypować wydarzenia i dokonującego rozstrzygnięć na bazie oceny faktów a nie takich kryteriów jak "szarża na motocyklach świetnie wyglądałaby w filmie". Nie musi być superrealistycznie, byle bym nie był zaskakiwany zagrywkami z dupy i pozbawionymi najmniejszego sensu w realnym świecie. - Czerwony
11-22-2011 20:56
Send this user a private message Find all posts by this user Give Reputation to this user Quote this message in a reply
Ogar Offline
Zawsze Przeciw

Ignacy Stokłosa
silna ręka [9]

Protegowany:
Protegowany (2):
Poglądy:
Przynależność: Hetmanat

Wojsko ma posłów w ramach ONL, czy jednak panuje u nas rozdział tych dwóch struktur?

Czy w Polsce jest Grodno i Toruń?
(This post was last modified: 11-22-2011 21:47 by Ogar.)
11-22-2011 21:06
Zgredźmin Offline
Posting Freak

Mikołaj Czapski
powoli zapominany [2]

Protegowany:
Protegowany (2):
Poglądy:
Przynależność:

Czytanie rysu historycznego nie boli.

Częściowo rozdział tylko. Tj. większość wojskowych posłów jest poza ONL.

gen. Mikołaj Czapski - Partia Gospodarczo-Imperialna
"I staję do walki, tak jak poprzednio, z głównym złem państwa: panowaniem rozwydrzonych partyj i stronnictw nad Polską, zapominaniem o imponderabiliach, a pamiętaniem tylko o groszu i korzyści." - Józef Piłsudski

gg: 5055882
11-22-2011 22:15
Ogar Offline
Zawsze Przeciw

Ignacy Stokłosa
silna ręka [9]

Protegowany:
Protegowany (2):
Poglądy:
Przynależność: Hetmanat

Mój błąd.

A przy okazji narodowy-komunizm, to właściwie jaki jest ustrój? Tongue
11-22-2011 22:30
Zgredźmin Offline
Posting Freak

Mikołaj Czapski
powoli zapominany [2]

Protegowany:
Protegowany (2):
Poglądy:
Przynależność:

narodowy-bolszewizm

http://pl.wikipedia.org/wiki/Narodowy_bolszewizm

serio google nie boli

gen. Mikołaj Czapski - Partia Gospodarczo-Imperialna
"I staję do walki, tak jak poprzednio, z głównym złem państwa: panowaniem rozwydrzonych partyj i stronnictw nad Polską, zapominaniem o imponderabiliach, a pamiętaniem tylko o groszu i korzyści." - Józef Piłsudski

gg: 5055882
11-22-2011 22:35
Szmer Offline
Duch Dziejów

ja
że kto!? [-1,5]

Przynależność:

Co do mniejszości litewskiej, to może i jakąś uwzględnię w opisie kraju.

Co do narodowego bolszewizmu, to oczywiście warto spojrzeć pod link podrzucony przez Zgredzia. Ogólnie historia tego ruchu w grze jest taka, że w czasie wojnie rewolucyjnej w Rosji bolszewicy zostali rozbici aresztowaniami i z SDPRR(b) zostały resztki. Z tych resztek nieznany wcześniej działacz, Iwan Komarenko, zrobił coś całkiem nowego, przy okazji dryfując w stronę faszyzmu tak jak Mussolini. I tak powstała Narodowo-Bolszewicka Partia Wszechrusi. Reżim jest oczywiście totalitarny, taki narodowy socjalizm nad Wołgą.
(This post was last modified: 11-23-2011 08:23 by Szmer.)
11-23-2011 08:23
Darne Offline
Naczelnik

Robert Kajser
mało znany [2]

Protegowany: Michał Rogowski
Protegowany (2):
Poglądy: Konserwatyzm
Przynależność: bezpartyjny

Portugalia pod wpływem Salazara (nie, nie Slytherina)?

8419751 - numer gg
11-25-2011 18:00
Post Reply 

User(s) browsing this thread: 1 Guest(s)