Poll: Który scenariusz realizujemy?
This poll is closed.
Szmera (1949): http://antemurale.pl/showthread.php?tid=...2#pid13512 9.09% 2 9.09%
Zgredzia: http://antemurale.pl/showthread.php?tid=...5#pid13555 4.55% 1 4.55%
Powsia: http://antemurale.pl/showthread.php?tid=...7#pid13557 45.45% 10 45.45%
Wiszna: http://antemurale.pl/showthread.php?tid=...3#pid13593 9.09% 2 9.09%
Tjorda: http://antemurale.pl/showthread.php?tid=...4#pid13604 13.64% 3 13.64%
Szmera (1957): http://antemurale.pl/showthread.php?tid=...3#pid13463 18.18% 4 18.18%
Total 22 votes 100%
* You voted for this item. [Show Results]

Post Reply 

Thread Rating:
Losy Ante po edycji VI i niewypale NN
Szmer Offline
Duch Dziejów

ja
że kto!? [-1,5]

Protegowany: I. Komarenko
Protegowany (2): Chan Razmemłaj
Poglądy: chemairisme
Przynależność:

Losy Ante po edycji VI i niewypale NN
Chciałbym wam zaproponować coś nowego. Jako że będzie się to nieco różnić od poprzednich Ante, a ja zamierzam dla odmiany mocno spowolnić rozgrywkę, nazwałbym to edycją eksperymentalną. Antemurale NSRM - Na Starym, Radioaktywnym Moczarze - jednocześnie byłoby próbą przywrócenia tego słynnego ducha klasycznego Ante.
Moje założenia:
    -nie chodzi o to, żeby graczy było dużo, tylko żeby była ciekawa rozgrywka (Ante III prawie w ogóle się nie reklamowało, a wg niektórych było najlepsze).
    -miesiąc będzie trwał dziesięć dni. Tak, dobrze czytacie. Wszystko będzie na spokojnie i fabularnie. Wróci odgrywanie spotkań i realizowanie planów krok po kroku. Będzie można spokojnie opuścić sobie na miesiąc ing dać sobie jakieś dwa dni bez Ante.
    -jednocześnie, dla ułatwienia tworzenia postaci i wzmocnienia ducha RPG, wprowadzone zostaną z góry wyznaczone Krzesła. Krzesło to jakby miejsce w świecie gry (gdzie ma się już pewne wpływy), które może zająć gracz i napisać dokładną biografię. Później dam przykłady.
    -będziemy grać nie tylko partyjnymi, ale też przedstawicielami innych grup walczących w kraju o wpływy. Wszystko w sposób przemyślany, w ramach systemu Krzeseł.
    -wpływy poszczególnych Krzeseł będą tak ustalone, by nikt nie mógł się czuć za silny i bawić w samotnego kowboja walącego wokół z pistolców. Trzeba będzie knuć i negocjować.
    -będą więc fora prywatne, ale będzie się na nich załatwiać minimalną ilość spraw.
    -gracz, powiedzmy co trzy miesiące, będzie sobie wyznaczał cel, do którego będzie dążył. Np. "uzyskam wpływy w służbach specjalnych" albo "nie dopuszczę, by AmaD się dorwał do władzy". Jeżeli gracz sobie nie wyznaczy celu, zrobi to za niego MG. A po czasie oceni wykonanie.
Teraz świat. Myślę, że dobrze będzie się oprzeć na uniwersum klasycznym Ante I/III/V (klik). Jakoś początek 1957 roku będzie dobrym momentem na przedstawiony model rozgrywki. (Zamierzam trochę zmienić historyjkę, by dać jej chociaż pozory realizmu i zrobić bardziej ciekawą sytuację, niż oryginalnie). Jak wygląda sytuacja?
W październiku 1956 po wyborze Gomułki na I sekretarza do Warszawy przyleciała radziecka delegacja na czele z Chruszczowem, by nie dopuścić do urwania się PRL z łańcucha. Tu rozmijamy się z historią. Jakoś tak się stało, że Polacy delegację wyrżnęli i najechała nas Armia Radziecka. Ruskie pacyfikują jednocześnie Polskę i Węgry, a u nas dochodzi jeszcze silnie rozwijająca się partyzantka (robotniczy, antykomunistyczny RAP i [nacjonal]komunistyczny OLWOP). W końcu Moskwa chyba zamierza zmusić nas do opamiętania atomem, ale coś nie wychodzi i wychodzi z tego... III wojna światowa w grudniu '56.
Cała Europa, a szczególnie ZSRR posiekane są atomem. Były Związek Radziecki leży w gruzach, pogrążony w anarchii i chaosie. Stany Zjednoczone, poczęstowane bombkami termojądrowymi, rozpadają się. Na zachodzie Europy na lodzie zostały okupacyjne armie Układu Warszawskiego. Więc np. Niemcami będą rządzić dawni radzieccy generałowie.
W Polsce przewidziałbym następujące Krzesła:
    -dowódca Armii Radzieckiej dla Polski, Rosjanin, zaciekły stalinista. Będzie musiał jakoś zachować wpływy w nowej rzeczywistości. Sojuz już nie istnieje i mu nie pomoże;
    -jego zastępca, też Rosjanin, pragmatyk i zwolennik dogadania się z Polakami, ale przy dużej roli armii postradzieckiej i polityce ekspansji na wszystkie strony (urwać z gruzów jak najwięcej);
    -polski stalinista żydowskiego pochodzenia, szef marionetkowego rządu PRL stworzonego po inwazji. Teraz grunt zaczyna mu uchodzić spod nóg;
    -polski nacjonalkomunista, jeden z przywódców partyzantki OLWOP (Ochotnicze Ludowe Wojsko Obrony Polski), ubek, ale na swój sposób patriota. Teraz dąży do przejęcia władzy w nowej Polsce (wzorowany na postaciach Mieczysława Moczara i Albina Siwaka z klasycznego uniwersum);
    -doradca powyższego, młody wykształcony aparatczyk, zadufany i ambitny jak cholera, zajmujący się zbieraniem do kupy administracji i gospodarki (wzorowany na Aleksandrze Czterdziesze);
    -komunistyczny generał z kręgu gomułkowców, jeden z dowódców OLWOP, pragmatyk i państwowiec bez większych ambicji politycznych, ale z potencjałem na duży autorytet (wzorowany na Zbigniewie Reinhardtcie);
    -robotnik, uczestnik wydarzeń poznańskich, przywódca RAP (Robotniczej Armii Powstańczej) - zwolennik państwa socjalistycznego, ale demokratycznego (wzorowany na Mikołaju Kroplińskim);
    -jeden z ambitnych dowódców RAP, też robotnik, energicznie lansujący swoją osobę i flirtujący nawet z komunistami (wzorowany na samym Zbigniewie "Tapczanie" Tapczyńskim);
    -szef Stronnictwa Demokratycznego współpracującego z RAP-em, inteligent w średnim wieku z problemami osobistymi;
    -nowy prymas Polski (Wyszyński kaput), zaangażowany biskup o konserwatywno-narodowych poglądach;
    -prawicowo-liberalny przedsiębiorca, przyjechał z Londynu, by upomnieć się o prawa rządu emigracyjnego;
    -może jeszcze wymyślę parę postaci - ale z założenia pole manewru gracza ma być ograniczone.
(This post was last modified: 09-30-2011 18:19 by Szmer.)
09-25-2011 10:45
Send this user an email Send this user a private message Find all posts by this user Give Reputation to this user Quote this message in a reply
poulenc Offline
Kryzys Wieków Średnich

dobroczynna [5]

Protegowany:
Protegowany (2):
Poglądy:
Przynależność:

RE: Losy Ante po edycji VI i niewypale NN
Viva la Szmer!

Po wybuchu powstania 17 czerwca, sekretarz Związku Pisarzy
kazał rozdać w Alei Stalina ulotki, w których można
było przeczytać, że naród stracił zaufanie rządu
i mógłby je odzyskać tylko przez zdwojoną pracę.
Czy niebyłoby wszak prościej,
gdyby rząd rozwiązał naród i
wybrał drugi?
09-25-2011 10:51
Send this user a private message Find all posts by this user Give Reputation to this user Quote this message in a reply
Darne Offline
Naczelnik

Robert Kajser
mało znany [2]

Protegowany: Michał Rogowski
Protegowany (2):
Poglądy: Konserwatyzm
Przynależność: bezpartyjny

To ja bym chciał zastępcę dowódcy Armii Radzieckiej. Czas nauczyć Polaków szacunku dla rosyjskiego knuta.

8419751 - numer gg
09-25-2011 10:52
Send this user an email Send this user a private message Find all posts by this user Give Reputation to this user Quote this message in a reply
Czerwony Offline
Chichot historii

Piotr Riemkinow
zapomniany siewca chaosu [3]

Protegowany: Adomas Razaitis
Protegowany (2):
Poglądy: radykalne endeckie
Przynależność:

Dla mnie:

propozycje dotyczące rozgrywki - super
propozycje dotyczące świata - chyba za dobrze w tych realiach odnajdą się gracze tego "oryginalnego" Ante (o ile takowi jeszcze żyją?). Dla mnie ten opis to czysta abstrakcja i jak ktoś się odwoła np. do detali z przebiegu rewolty tapczanistów to leżę i kwiczę.

Ja będąc graczem mogę być każdym. Moje oczekiwania sprowadzają się do względnego realizmu rozgrywki - pozwalającego antycypować wydarzenia i dokonującego rozstrzygnięć na bazie oceny faktów a nie takich kryteriów jak "szarża na motocyklach świetnie wyglądałaby w filmie". Nie musi być superrealistycznie, byle bym nie był zaskakiwany zagrywkami z dupy i pozbawionymi najmniejszego sensu w realnym świecie. - Czerwony
09-25-2011 11:00
Send this user a private message Find all posts by this user Give Reputation to this user Quote this message in a reply
Szmer Offline
Duch Dziejów

ja
że kto!? [-1,5]

Przynależność:

To nie będzie kontynuacja tego świata, tylko oparcie się na nim w ogólnym pomyśle. Właściwa historia Ante (miejsce startu I edycji) zaczęła się dopiero w maju 1958 r. Wink
09-25-2011 11:06
Czerwony Offline
Chichot historii

Piotr Riemkinow

Protegowany (2):
Przynależność:

To git. Jeszcze jedno pytanie: krzesła są obowiązkowe, tak? Nie ma miejsca na większą dowolność w tworzeniu postaci?

Ja będąc graczem mogę być każdym. Moje oczekiwania sprowadzają się do względnego realizmu rozgrywki - pozwalającego antycypować wydarzenia i dokonującego rozstrzygnięć na bazie oceny faktów a nie takich kryteriów jak "szarża na motocyklach świetnie wyglądałaby w filmie". Nie musi być superrealistycznie, byle bym nie był zaskakiwany zagrywkami z dupy i pozbawionymi najmniejszego sensu w realnym świecie. - Czerwony
09-25-2011 11:16
poulenc Offline
Kryzys Wieków Średnich

dobroczynna [5]

Protegowany:
Protegowany (2):
Poglądy:
Przynależność:

To chyba sobie nie pogram :C

Po wybuchu powstania 17 czerwca, sekretarz Związku Pisarzy
kazał rozdać w Alei Stalina ulotki, w których można
było przeczytać, że naród stracił zaufanie rządu
i mógłby je odzyskać tylko przez zdwojoną pracę.
Czy niebyłoby wszak prościej,
gdyby rząd rozwiązał naród i
wybrał drugi?
09-25-2011 11:19
Szmer Offline
Duch Dziejów

ja
że kto!? [-1,5]

Przynależność:

To jest sprawa, nad którą się jeszcze zastanawiam. Myślę, że będzie można stworzyć nowe Krzesło, ale MG będzie musiał je zaakceptować (pod względem sensowności i balansu rozgrywki) i będzie to trochę kosztować. Np. niższy fus na początku. No i trzeba by się zdecydować przed startem albo poczekać trochę, aż wprowadzę postać do rozgrywki. Generalnie - wolałbym do tego graczy zniechęcić. Dla odmiany, zamiast robić kolejną postać podobną do poprzedniej, można się chyba wcielić w kogoś innego?
No i wbrew pozorom Krzesła pozostawiają pewne pole manewru co do szczegółów biografii i postaci.
Chciałbym, żeby tym razem świat był trochę spójniejszy i nie było sytuacji, że ktoś nie ma co robić, a jakieś ważne Krzesła są nieobsadzone.
09-25-2011 11:36
Czerwony Offline
Chichot historii

Piotr Riemkinow

Protegowany (2):
Przynależność:

Nie chcę robić postaci podobnej do moich ruskich endeków, no a przynajmniej nie całkiem Wink Chcę postać ciekawą, tak na szybko wymyśliłem coś takiego:

Andersowiec z pokolenia kolumbów, wiarus który w dorosłość wchodził walcząc na frontach drugiej światowej. Po wojnie wrócił do Polski, represjonowany przez władzę ludową, do ustalenia pozostaje czy walczył razem z akowcami ale w każdym razie byłoby to jego środowisko. Politycznie socjalkonserwatysta - nie nazywam chadekiem bo jest dość konserwatywny i w sumie nawet skłaniałby się ku "pewniejszym" ustrojom niż demokracja. Swoje w sowieckich obozach przeszedł. Jego poglądy można streścić jako "przed wojną było dobrze, a zobaczcie co zrobili czerwoni" Wink

Czy to się jakoś mieści w twojej wizji?

(This post was last modified: 09-25-2011 11:50 by Czerwony.)
09-25-2011 11:49
Dalewin Offline
Anas platyrhynchos

Igor Niszony
mało znany [2]

Protegowany:
Protegowany (2):
Poglądy: Celebrystyczne
Przynależność:

Oh, wreszcie coś sensownego. Koncepcja bardzo mi się podoba. Jestem jak najbardziej Za.

[GG] 4704497
E-Mail: dalewinante@gmail.com

Zapraszam do kontaktu
09-25-2011 12:12
Post Reply 

User(s) browsing this thread: