Post Reply 

Thread Rating:
Kompleksowy plan inwestycji "lotnik"
Tvar Offline
Capo di Tutti Capi

F.B.A. Pilawa
pociąga za sznurki [6]

Protegowany: Adrian Warszawski
Protegowany (2): Brunon Pilawa
Poglądy: Wolnomyśliciel
Przynależność: Nowe Polesie

Kompleksowy plan inwestycji "lotnik"
Po pierwsze pragnę ściągnąć do Jasła kilku znamienitych inżynierów:
Ryszard Bartel
Władysław Zalewski
Stanisław Cywiński
Jerzy Rudlicki
Czesław Zbierański
Andriej Tupolew
Igor Sikorski

I jeszcze głównego oblatywacza:
Michał Scipio del Campo

Ich zadaniem byłoby stworzenie nowej konstrukcji (lub kilku wariantów konstrukcji) samolotowej, ważne by samolot (lub te kilka wariantów) mogło występować w wersji cywilnej (samolot rejsowy) jak i wojskowej (tu przy podobnej konstrukcji wchodzi do gry raczej albo ciężki bombowiec albo transport oddziałów ew. rozpoznawczy). Zadaniem pobocznym byłoby wykładanie w lokalnej szkole.

Moim wymogiem byłoby by samolot w wersji cywilnej miał zasięg ponad 1 200 km. w wersji wojskowej wiadomo że to będzie mniej. Z mojego wyczytania wynika że będzie to raczej dwupłatowiec (choć nie koniecznie), zdecydowanie dwusilnikowy (silniki wg. uznania panów inżynierów możemy wykupić na licencji albo stworzyć własne), prędkośc maxymalna ok. 170 km/h, ciężar pusty ok. 4 tys. kg, maxymalny ok. 6,5 tys. kg. (ok. 12 pasażerów).

Pytania do GM-ów:
Chciałbym się dowiedzieć czy faza projektowa by się zmieściła do końca następnego kwartału, ile by kosztowała, czy testy by się zmieściły do końca roku, ile by kosztowały, ile mógłby wstępnie kosztować jeden samolot, ile miałbym przeznaczyć na stworzenie linii produkcyjnej?

(źródło danych samolotu:
http://en.wikipedia.org/wiki/Supermarine_Southampton
http://en.wikipedia.org/wiki/Handley_Page_Hyderabad
http://en.wikipedia.org/wiki/English_Electric_Kingston
http://en.wikipedia.org/wiki/Tupolev_TB-1
http://en.wikipedia.org/wiki/Vickers_Vernon
http://en.wikipedia.org/wiki/Vickers_Victoria
http://en.wikipedia.org/wiki/Vickers_Virginia
i gdzieś zgubiłem link do jeszcze jednego pasażerskiego, wybaczcie Wink )
(This post was last modified: 07-26-2011 15:04 by Tvar.)
07-26-2011 15:00
Send this user an email Send this user a private message Find all posts by this user Give Reputation to this user Quote this message in a reply
Szmer Offline
Duch Dziejów

ja
że kto!? [-1,5]

Protegowany: I. Komarenko
Protegowany (2): Chan Razmemłaj
Poglądy: chemairisme
Przynależność:

RE: Kompleksowy plan inwestycji "lotnik"
Bodek, mógłbyś ogarnąć i zażądać godziwej gaży w imieniu panów? Big Grin
07-26-2011 15:28
Send this user an email Send this user a private message Find all posts by this user Give Reputation to this user Quote this message in a reply
bodek Offline
kill for love

Hsueh-ji Jasieński-Ye
chińska kariera [5]

Protegowany: Maria Eliza Poniatowska
Protegowany (2):
Poglądy: suprematyzm radziecki
Przynależność:

Rysio Bartel - pomaga tworzyć dział lotniczy Blohm & Voss AG, chętnie zapracuje na łonie polskiej ojczyzny za 30 tys. miesięcznie.
Władysław Zalewski - ok. 20 tys. sobie liczy.
Stanisław Cywiński - ok. 20 tys. sobie liczy.
Jerzy Rudlicki - analog
Czesław Zbierański - pracuje dla wojska, nie ma czasu.
Tupolew - pracuje dla Boeinga. Możesz próbować, ale policzy sobie dużo. Plus w Ameryce ma dużo lepsze warunki.
Igor Sikorski - prowadzi własny biznes w Ameryce, nie jest zainteresowany.
Michał Scipio del Carpo - 20 tys.

Quote:Chciałbym się dowiedzieć czy faza projektowa by się zmieściła do końca następnego kwartału, ile by kosztowała, czy testy by się zmieściły do końca roku, ile by kosztowały, ile mógłby wstępnie kosztować jeden samolot, ile miałbym przeznaczyć na stworzenie linii produkcyjnej?

ale ty zupełnie nie masz zaplecza produkcyjnego. taka inwestycja wymagałaby bardzo dużych nakładów, poza tym, know-how też ci brakuje - taki uniwersalny samolot wymagałby wielu nakładów naukowych. musiałbyś mieć wielkie laboratoria. poza tym, to nie te czasy. wybierz sobie jeden typ samolotu i go produkuj.

obecnie polski rynek samolotów jest spenetrowany przez Niemców i Amerykanów, ciężko będzie się przebić, choć zyski są potencjalnie wysokie.

Quote:Moim wymogiem byłoby by samolot w wersji cywilnej miał zasięg ponad 1 200 km. w wersji wojskowej wiadomo że to będzie mniej. Z mojego wyczytania wynika że będzie to raczej dwupłatowiec (choć nie koniecznie), zdecydowanie dwusilnikowy (silniki wg. uznania panów inżynierów możemy wykupić na licencji albo stworzyć własne), prędkośc maxymalna ok. 170 km/h, ciężar pusty ok. 4 tys. kg, maxymalny ok. 6,5 tys. kg. (ok. 12 pasażerów).

znajdę sobie kogoś, kto się zna, i się skonsultuję.
07-26-2011 18:33
Tvar Offline
Capo di Tutti Capi

F.B.A. Pilawa
pociąga za sznurki [6]

Rysio Bartel - yyy... nie przesadzasz z tym 30 tys. miesięcznie? on ma raptem 27 lat i dopiero co zdobywa doświadczenie w zawodzie...
Reszta to 30-latkowie, którzy nagle krzyknęli sobie po 20 tys. w kraju gdzie przeciętny drobny przedsiębiorca marzy o tysiącu na rękę :/
utrzymanie szkoły technicznej dla młodzieży starszej kosztuje mnie 15 tys. kwartalnie (5 tys. na miesiąc), utrzymanie hoteliku 500 tys. (40 tys. na miesiąc) utrzymanie ratusza w piasecznie 16 tys. na miesiąc... a Ty mi mówisz że jeden inżynier 20 lub nawet 30...
Co do Tupolewa, irl swój pierwszy samolot seryjny zaprojektował w 24 roku właśnie to skąd on już ma lukratywny kontrakt z boingiem?

Co do zaplecza produkcyjnego, nie mam, tworzyć będę, wiem, ale produkcja przecież będzie ręczna, potrzebna hala, dobry dostawca części, jakieś lutownice, podstawowe narzędzia i tyle. Ale uwzględnij też czasy (czyli to o czym pisałeś)... co do tych laboratoriów... w tych czasach prototyp powstawał zazwyczaj na uczelni albo w aeroklubie w garażu, a Ty mówisz że ja muszę mieć jakieś laboratoria, ja nie pracuję nad cząstkami elementarnymi, generatorami elektrycznymi czy nowymi lekami na bezpłodność. Ja chcę ściągnąć panów inżynierów by opracowali samolot (co się robi w biurze, nie w laboratorium), zrobili model, potem ściągnęli do niego silnik, zamówili zrobienie części (w hutach) i złożyli, wtedy się rozpoczyna faza oblatywania. Na cholerę mi tu laboratorium?
Co do know-how - to myślisz że po co chcę sprowadzić kilku dobrze zapowiadających się inżynierów i projektantów samolotów? (po to dałem dobrze zapowiadających się by nie zbankrutować, a Ty mi ich policzyłeś jakbym ściągał przynajmniej Plage i Laśkiewicza)
07-26-2011 18:57
bodek Offline
kill for love

Hsueh-ji Jasieński-Ye
chińska kariera [5]

Protegowany (2):
Przynależność:

Ale my mówimy także o akomodacji i ogólnie kosztach życia. Chyba że chcesz im dać blaszaną szopę i jedzcie i rozmnażajcie się.

Poza tym, od dawna następuje drenaż inteligencji polskiej przez firmy zachodnie, proponujące stawki na europejskim poziomie. Musisz jakoś z tym konkurować.

nie użyłem laboratoriów dosłownie.

tupolew dostał się na stypendium zagranicznym finansowanym przez zachodnie korporacje. drenaż w tym uniwersum jest znacznie większy niż historycznie, bo w państwie magnaterii i szlachty wbrew pozorom, że jest "wielu mecenasów" następuje niemal zawsze dewaluacja inteligencji i nauki.

Ale masz też rację - więc obniżę dla tych, którzy się zgodzili, do 8 tys./m-c.

poza bartelem, go niemcy rozpieszczyli i nadal chce 30 tys.
07-26-2011 19:40
Tvar Offline
Capo di Tutti Capi

F.B.A. Pilawa
pociąga za sznurki [6]

co do kosztach życia i akomodacji to ja dalej rozumiem że z zastępem wiernych pracowników, pięcioma rodzinami i własnym samolotem to 8 tys. bo sorki ale jak zachęcałem mieszczan do wprowadzenia się do Piaseczna, wystarczyło 900 złp. by się zaaklimatyzowali, Ci najwidoczniej potrzebują małej willi z basenem jak rozumiem? podkreślmy że utrzymanie jednego żołnierza piechoty kosztuje 284 złp. miesięcznie, więc jeden inżynier ma kosztować 28 razy więcej niż jak mniemam nie najgorzej opłacany żołnierz, troszkę chorą wizję świata masz, szczególnie że nie wybrałem ludzi z nie wiem jakimi osiągnięciami, tylko 30-latków którzy mają jakiś drobny sukces na rodzimym rynku. Ja im chętnie godziwie zapłacę, ale jak będzie to kwota realna a nie wyssana z palca po prostu, bo w takim razie koszty samolotu będą tak wysokie że wątpię bym znalazł jakiegokolwiek kupca.

a twierdzenie na temat dewaluacji inteligencji i nauki jest śmieszne bo po 1. jest nacechowane politycznie po 2. jest nie podparte żadnym faktem.
(This post was last modified: 07-27-2011 02:30 by Tvar.)
07-27-2011 02:21
bodek Offline
kill for love

Hsueh-ji Jasieński-Ye
chińska kariera [5]

Protegowany (2):
Przynależność:

nie unoś się i zaparz sobie melisę. Tongue

Quote:1. jest nacechowane politycznie po 2. jest nie podparte żadnym faktem.

no i? :O tak jest w całej RP i to nie jest zależne od ciebie.

Quote:podkreślmy że utrzymanie jednego żołnierza piechoty kosztuje 284 złp. miesięcznie, więc jeden inżynier ma kosztować 28 razy więcej niż jak mniemam nie najgorzej opłacany żołnierz

tak. i co?

Quote:Ci najwidoczniej potrzebują małej willi z basenem jak rozumiem?

nie, nie potrzebują. sprawdź sobie cennik. wprawdzie nie ma tam willi z basenem, ale domyśl się, ile ona kosztuje.

Quote:w takim razie koszty samolotu będą tak wysokie że wątpię bym znalazł jakiegokolwiek kupca

idziesz w produkcję samolotów, a nie wiaderek do piasku. powinieneś być na takie rzeczy przygotowany.

dziwi mnie zresztą, że nawet nie pomyślałeś o szukaniu inwestorów.
07-27-2011 05:44
Tvar Offline
Capo di Tutti Capi

F.B.A. Pilawa
pociąga za sznurki [6]

Quote:nie unoś się i zaparz sobie melisę.
Jeszcze się nie unoszę, uwielbiam ten zwyczaj że że jak się nie zamieści emotek to ktoś myśli że się unoszę, albo jestem zły, albo coś.
Quote:tak. i co?
I dysproporcja jest chyba zbyt jaskrawa, żołnierzowi trzeba zapewnić uzbrojenie, utrzymanie tegoż i zrekompensować długie wyjazdy z domu. Tym Panom nie, no chyba że wliczasz w to wszystkie konstruowanie modeli i prototypów, ale z tego co zrozumiałem to nie.
Quote:nie, nie potrzebują. sprawdź sobie cennik. wprawdzie nie ma tam willi z basenem, ale domyśl się, ile ona kosztuje.
Skoro siedziba magnata może kosztować koło miliona, to mała willa pewno koło 100 tys. ergo => w rok ich stać na małą willę.
Quote:idziesz w produkcję samolotów, a nie wiaderek do piasku. powinieneś być na takie rzeczy przygotowany.
jestem przygotowany na takie rzeczy, ale nie na aż takie skrajne. Co do inwestora, to chyba nie ten etap, inwestora się szuka jak ma się gotowy, działający prototyp i ma się co mu pokazać, a nie przychodzi się i mówi: "chciałbym robić samoloty, nie mam ludzi, nie mam inżynierów, prototypu ani nawet projektu, zainwestujesz?"

Dobra, może kompromis, co powiesz na Władysław Zalewski, Stanisław Cywiński, Jerzy Rudlicki, Michał Scipio del Campo po 4 tys. miesięcznie. Tupolew i Bartel po 8 tys.? Oczywiście w ramach sukcesów obiecuję znaczne podwyżki.
Łącznie wychodzi 96 tys. kwartalnie, zaokrąglę do 100 tys. i będą mieli kredki i inne przybory które im potrzebne w fazie projektowej?
I jeszcze jedno czy uwzględnisz wzrost szybkości pracy przy tylu tak dobrych inżynierach oraz czy wpłynie to znacząco na jakość i parametry samolotu?

I jak rozumiem pozwolisz mi na początku tylko na zaprojektowanie jednego? W takim razie będzie to pasażersko-transportowy, musi mieć co najmniej 1 200 km zasięgu (Warszawa-Moskwa) i co najmniej 8 pasażerów nieść (choć może się uda 12?).
07-27-2011 14:10
bodek Offline
kill for love

Hsueh-ji Jasieński-Ye
chińska kariera [5]

Protegowany (2):
Przynależność:

Quote:mała willa pewno koło 100 tys. ergo => w rok ich stać na małą willę.

mała willa nie kosztuje 100 tys.

Quote:co powiesz na Władysław Zalewski, Stanisław Cywiński, Jerzy Rudlicki, Michał Scipio del Campo po 4 tys. miesięcznie. Tupolew i Bartel po 8 tys.? Oczywiście w ramach sukcesów obiecuję znaczne podwyżki.

ok. ale jeśli twój pomysł okaże się sukcesem, przygotuj się, że będą chcieli znacznie więcej - woda sodowa, i tak dalej.

Quote:I jeszcze jedno czy uwzględnisz wzrost szybkości pracy przy tylu tak dobrych inżynierach oraz czy wpłynie to znacząco na jakość i parametry samolotu?

Na pewno twój projekt zostanie wykonany bez błędów, a pierwszych efektów w istocie możesz spodziewać się dość szybko (nawet kilka miesięcy), choć wyszlifowanie projektu potrwa znacznie dłużej.

Quote:I jak rozumiem pozwolisz mi na początku tylko na zaprojektowanie jednego? W takim razie będzie to pasażersko-transportowy, musi mieć co najmniej 1 200 km zasięgu (Warszawa-Moskwa) i co najmniej 8 pasażerów nieść (choć może się uda 12?).

przyjąłem.
07-28-2011 14:59
Tvar Offline
Capo di Tutti Capi

F.B.A. Pilawa
pociąga za sznurki [6]

to jeszcze pytanie apropos przygotowania od razu zakładu, który będzie miał wyprodukować pierwsze sztuki, czy w tym kwartale 300 tys. i w przyszłym 300, a w nowym roku ok. 400 (razem milion) starczy na mały zakład by mieli gdzie i z kim pracować by zrobić prototypy a potem rozpocząć produkcję? Oczywiście zakładam sukcesywne rozbudowy zakładu.
I czy mogę już odpisać sobie 70 tys. (z premiami za podpisanie kontraktu w wysokości płacy miesięcznej) za jeden miesiąc i uznajemy za ustalone, oczywiście prosiłbym o dyskrecję a o współpracy powiemy prezentując nowy samolot.
(This post was last modified: 07-28-2011 17:07 by Tvar.)
07-28-2011 17:03
Post Reply 

User(s) browsing this thread: