Manifest założycielski Towarzystwa Republikańskiego - Chrześcijańskiej Demokracji
Quote:Przyjaciele!
Tak jak i was zasmucił mnie fakt, iż nasi dawni koledzy, złączeni, wydawałoby się, wspólną ideą republikanizmu, sięgają po tak prostackie oszczerstwa jak te opublikowane na łamach "Głosu Wolności". Nie tylko sam tytuł tej gazety brzmi śmiesznie teraz, gdy jawnie wspierają oni reżym wojskowych, ale samo kłamstwo jest wybitnie niskich lotów. Wszak każdy, kto miał dostęp do zagranicznej prasy - a jest ona dostępna w oddziałach Towarzystwa - może przeczytać, iż za godnymi pożałowania incydentami stoi komunista Popow. Nigdy, co mogą poświadczyć bankowe dokumenta, nie przekazywałem żadnych środków, pieniężnych czy materialnych, SDLPP w ogólności a imć Popowowi w szczególności. Jeszcze raz prawda zwycięża nad fałszem i obłudą.
Czasy są ciężkie, ale właśnie teraz widać, kto republikanin z krwi i kości, a kto zakamuflowana opcja monarchistyczna. Byłem w Moskwie, stałem na Placu Biało-Czerwonym, gdy żołdacy Sakskoburggotskiego niesprowokowani oddali strzały do modlących się ludzi. Tamtego dnia, plac stał się w istocie Placem Czerwonym, od oblewających go strumieni posoki. Wydarzenie to pokazuje, że nie ma już drogi do porozumienia z puczystami ani z tymi, którzy ich popierają.
Przeto cieszy mnie, że tak wielu z was wybrało drogę trudniejszą, niż wysługiwanie się wojsku. Mimo represji, są z nami niemal wszyscy nasi działacze na Rusi! Także wielu w Koronie zdecydowało się pozostać wiernym swoim ideałom. Są to w większości przedstawiciele burżuazji, którzy mogliby spokojnie przeżyć nadchodzącą zawieruchę w cieple swoich mieszkań i domów. Mimo to, wybrali walkę! Serce mi rośnie, gdy wiem, że stoi za mną legion tak wspaniałych ludzi, związanych wspólnym pragnieniem wolności. By dać odpór łgarstwu, musimy wierzyć w prawdę. Pan nasz, Jezus Chrystus, nauczał: "poznacie prawdę, a prawda was wyzwoli". W tej godzinie sięgamy do podstawowych nauk chrześcijaństwa, które dawały nam przez wieki oparcie w trudnych chwilach. Które łączą prawosławnych, katolików i protestantów!
Mimo dzielących nas różnic przyjmujemy też naukę papieża Leona XIII, sformułowaną w encyklice Rerum Novarum. To nie bagnety i kule powstrzymać mogą straszliwą zemstę uciskanego proletariatu, a zapewnienie każdemu człowiekowi godnego bytu. Wolna gospodarka musi być oparta na chrześcijańskiej moralności, na poszanowaniu bliźniego. Wiem, że tym właśnie kierują się ci z was, którzy podążyli ścieżką kapitalizmu. Wśród wszystkich wolności przyrodzonych istocie ludzkiej znajduje się także wolność od biedy. O tę wolność będziemy walczyć ze wszystkich sił! Nasza droga będzie długa i trudna, wielu z nas na niej polegnie. Ale nie waham się w przekonaniu, że zwyciężymy! Kłamstwo, pycha, arogancja i przemoc zostaną ukarane! Niech żyje republika!
Przewodniczący Towarzystwa Republikańskiego - Chrześcijańskiej Demokracji
Piotr Riemkinow