Thread Closed 

Thread Rating:
Oficjalne pisma
Czerwony Offline
Chichot historii

Piotr Riemkinow
zapomniany siewca chaosu [3]

Protegowany: Adomas Razaitis
Protegowany (2):
Poglądy: radykalne endeckie
Przynależność:

Oficjalne pisma
Manifest założycielski Towarzystwa Republikańskiego - Chrześcijańskiej Demokracji

Quote:
Przyjaciele!

Tak jak i was zasmucił mnie fakt, iż nasi dawni koledzy, złączeni, wydawałoby się, wspólną ideą republikanizmu, sięgają po tak prostackie oszczerstwa jak te opublikowane na łamach "Głosu Wolności". Nie tylko sam tytuł tej gazety brzmi śmiesznie teraz, gdy jawnie wspierają oni reżym wojskowych, ale samo kłamstwo jest wybitnie niskich lotów. Wszak każdy, kto miał dostęp do zagranicznej prasy - a jest ona dostępna w oddziałach Towarzystwa - może przeczytać, iż za godnymi pożałowania incydentami stoi komunista Popow. Nigdy, co mogą poświadczyć bankowe dokumenta, nie przekazywałem żadnych środków, pieniężnych czy materialnych, SDLPP w ogólności a imć Popowowi w szczególności. Jeszcze raz prawda zwycięża nad fałszem i obłudą.

Czasy są ciężkie, ale właśnie teraz widać, kto republikanin z krwi i kości, a kto zakamuflowana opcja monarchistyczna. Byłem w Moskwie, stałem na Placu Biało-Czerwonym, gdy żołdacy Sakskoburggotskiego niesprowokowani oddali strzały do modlących się ludzi. Tamtego dnia, plac stał się w istocie Placem Czerwonym, od oblewających go strumieni posoki. Wydarzenie to pokazuje, że nie ma już drogi do porozumienia z puczystami ani z tymi, którzy ich popierają.

Przeto cieszy mnie, że tak wielu z was wybrało drogę trudniejszą, niż wysługiwanie się wojsku. Mimo represji, są z nami niemal wszyscy nasi działacze na Rusi! Także wielu w Koronie zdecydowało się pozostać wiernym swoim ideałom. Są to w większości przedstawiciele burżuazji, którzy mogliby spokojnie przeżyć nadchodzącą zawieruchę w cieple swoich mieszkań i domów. Mimo to, wybrali walkę! Serce mi rośnie, gdy wiem, że stoi za mną legion tak wspaniałych ludzi, związanych wspólnym pragnieniem wolności. By dać odpór łgarstwu, musimy wierzyć w prawdę. Pan nasz, Jezus Chrystus, nauczał: "poznacie prawdę, a prawda was wyzwoli". W tej godzinie sięgamy do podstawowych nauk chrześcijaństwa, które dawały nam przez wieki oparcie w trudnych chwilach. Które łączą prawosławnych, katolików i protestantów!

Mimo dzielących nas różnic przyjmujemy też naukę papieża Leona XIII, sformułowaną w encyklice Rerum Novarum. To nie bagnety i kule powstrzymać mogą straszliwą zemstę uciskanego proletariatu, a zapewnienie każdemu człowiekowi godnego bytu. Wolna gospodarka musi być oparta na chrześcijańskiej moralności, na poszanowaniu bliźniego. Wiem, że tym właśnie kierują się ci z was, którzy podążyli ścieżką kapitalizmu. Wśród wszystkich wolności przyrodzonych istocie ludzkiej znajduje się także wolność od biedy. O tę wolność będziemy walczyć ze wszystkich sił! Nasza droga będzie długa i trudna, wielu z nas na niej polegnie. Ale nie waham się w przekonaniu, że zwyciężymy! Kłamstwo, pycha, arogancja i przemoc zostaną ukarane! Niech żyje republika!

Przewodniczący Towarzystwa Republikańskiego - Chrześcijańskiej Demokracji
Piotr Riemkinow

Ja będąc graczem mogę być każdym. Moje oczekiwania sprowadzają się do względnego realizmu rozgrywki - pozwalającego antycypować wydarzenia i dokonującego rozstrzygnięć na bazie oceny faktów a nie takich kryteriów jak "szarża na motocyklach świetnie wyglądałaby w filmie". Nie musi być superrealistycznie, byle bym nie był zaskakiwany zagrywkami z dupy i pozbawionymi najmniejszego sensu w realnym świecie. - Czerwony
07-21-2011 12:51
Send this user a private message Find all posts by this user Give Reputation to this user
Czerwony Offline
Chichot historii

Piotr Riemkinow

Protegowany (2):
Przynależność:

RE: Oficjalne pisma
Oficjalny komunikat TR-ChD w sprawie rewolucji socjalistycznej

Quote:
TR-ChD wielokrotnie wskazywało na pozorny charakter reżymowych "reform", na jedynie fasadową "demokrację" jaką proponuje nam uchwalona pod groźbą wojskowych bagnetów konstytucja. Tak, jak wcześniej działaliśmy w ramach systemu na rzecz jego zmiany, tak uczyniliśmy i tym razem, pod nowym reżymem. Wszelako widząc ogłoszoną przez SDLPP konstytucję Związku Rad Ludowych nie możemy nie uznać jej za bardziej wolnościową i republikańską, mimo wszystkich jej wad, niekiedy sporych.

Dlatego tak, jak TR-ChD przystąpiło do walki o demokrację startując w wyborach, tak samo będzie walczyło poprzez przedstawicieli w Komitetach Ludowych. Nie ulega wątpliwości, że wielkie połacie Rzeczypospolitej są pod kontrolą rewolucjonistów. Uważamy, że tak długo, jak powstańcy utrzymują na tych obszarach zasady demokracji, nie możemy ich porzucić. Nasi przedstawiciele będą kontynuować działalność edukacyjną i starać się o poszanowanie prawa własności i wolności osobistej, jak również o poszanowanie godności robotników i chłopów, którzy uciemiężeni powstali przeciwko reżymowi. Wierzymy, że jedynie demokratyczny system republikański zagwarantuje pogodzenie tych interesów. Niech żyje republika!

Ja będąc graczem mogę być każdym. Moje oczekiwania sprowadzają się do względnego realizmu rozgrywki - pozwalającego antycypować wydarzenia i dokonującego rozstrzygnięć na bazie oceny faktów a nie takich kryteriów jak "szarża na motocyklach świetnie wyglądałaby w filmie". Nie musi być superrealistycznie, byle bym nie był zaskakiwany zagrywkami z dupy i pozbawionymi najmniejszego sensu w realnym świecie. - Czerwony
(This post was last modified: 08-09-2011 17:27 by Czerwony.)
08-09-2011 15:55
Send this user a private message Find all posts by this user Give Reputation to this user
Czerwony Offline
Chichot historii

Piotr Riemkinow

Protegowany (2):
Przynależność:

Oficjalny komunikat TR-ChD w sprawie rejestracji

Quote:
TR-ChD ocenia dekret o partiach politycznych jako podjęty bez konsultacji ze znaczną częścią środowiska politycznego i stwarzający zagrożenie dla pluralizmu, poprzez uzależnienie partii politycznych od władzy sądowniczej. Jej kształt jest konstytucyjnie uzależniony od Monarchy, który nie pochodzi z powszechnego wyboru. W rezultacie powstaje sytuacja, w której niedemokratycznie wybrany człowiek uzyskuje kontrolę nad demokratycznym środowiskiem politycznym.

W związku z powyższym TR-ChD nie będzie ubiegało się o rejestrację. Ugrupowanie będzie nadal istniało na podstawie konstytucyjnej wolności zrzeszania się i nie posiadając formalnego statusu partii politycznej. W ewentualnych wyborach kandydaci TR-ChD startować będą jako bezpartyjni.

(This post was last modified: 08-12-2011 21:32 by Czerwony.)
08-12-2011 21:32
Czerwony Offline
Chichot historii

Piotr Riemkinow

Protegowany (2):
Przynależność:

Obwieszczenie TR-ChD w sprawie agresji Ententy na Rzeczpospolitą

Quote:
Do wszystkich obywateli Rzeczypospolitej!

Siły Ententy dokonały bezprzykładnego w dziejach ludzkości ataku na suwerenne terytorium Rzeczypospolitej. Bez powodu, bez nawet próby prowokacji, jak miało to miejsce w przypadku agresji na Wolny Związek Niemiecki. Mówią, że chcą wypełnić zobowiązania "paktu antykomunistycznego", chociaż rząd Rzeczypospolitej nigdy ich o to nie prosił. W rzeczywistości chcą wraz ze zdrajcami z ONR uczynić z nas wszystkich niewolników, którzy będą utrzymywać ich dyktatorów!

Polski nacjonalizm wspierany obcym totalizmem to o wiele większe zagrożenie dla naszej sprawy niż nawet najgorszy reżym wojskowo-magnacki. Dlatego TR-ChD wzywa swoich przedstawicieli terenowych by powołując się na orędzie króla Kazimierza V Sapiehy mediowali zawieszenia broni między siłami rządowymi a Armią Czerwoną, zaś przedstawicieli w Radach Ludowych - by wpływali na lokalnych dowódców sił rewolucyjnych do akceptacji tych ustaleń. Najważniejsze jest teraz samo istnienie owej Rzeczypospolitej, o którą zawsze walczyliśmy. A jeśli Bóg pozwoli, z chwilą zwycięstwa pojawi się i sposobność do wprowadzenia realnych zmian, zagrożonych obecnie przez mroczne, diabelskie siły.

Niech żyje republika! Niech żyje niepodległa Ojczyzna!

Odezwa podpisana przez członków prezydium TR-ChD.

08-17-2011 14:13
Thread Closed 

User(s) browsing this thread: 1 Guest(s)