Post Reply 

Thread Rating:
Program
Zgredźmin Offline
Posting Freak

Mikołaj Czapski
powoli zapominany [2]

Protegowany:
Protegowany (2):
Poglądy:
Przynależność:

Program
W duchu tradycji silnego państwa i mocarstwowości Rzeczypospolitej Trojga Narodów zobowiązujemy się do odbudowania jej i przywrócenia jej słusznej pozycji wśród państw świata. Celem naszym nadrzędnym jest ponowne zjednoczenie Rzeczypospolitej i przywrócenie odpowiedniego porządku na jej terenie aby ta mogła rosnąć w siłę i dobrobyt.

Postulaty polityczne:

-silna władza wykonawcza dominująca wobec innych aby Rzeczpospolita była sprawnie i mądrze zarządzana
-silna pozycja Wojska, aby władza była stabilna i zawsze mocno oparta na zbrojnym ramieniu państwa które chronić ma nie tylko ją ale i całą ludność Rzeczyspopolitej
-powołanie Sejmu i Senatu które zajmować się będą ustawodawstwem ale nie rządzeniem
-reforma administracyjna państwa, aby państwo na niższych szczeblach również było sprawne i skuteczne dla dobra lokalnej ludności
-osądzenie i skazanie wszystkich winnych rozkładu Rzeczypospolitej Trojga Narodów

Postulaty gospodarcze:

-odbudowa narodowej gospodarki i wzmocnienie strategicznych gałęzi przemysłu, czyli przemysłu wytwórczego, rolnictwa, przemysłu zbrojeniowego i przemysłu wydobywczego
-poprawienie doli ludności wsi poprzez elektryfikację
-odbudowa i rozbudowa infrastruktury komunikacyjnej państwa aby nigdy więcej jej rubieże nie były odcięte od władz centralnych i aby nie rósł na rubieżach rewolucyjny tumult
-wsparcie dla nauki i oświaty aby gospodarkę naszą wzmocnili ludzie wykształceni i z wizją przyszłości

Postulaty społeczne:

-włączenie mas miejskich i wiejskich do życia politycznego kraju aby ukrócić rewolucyjną propagandę i dać tym którzy żywią i pracują na dobrobyt nas wszystkich wpływ na losy państwa
-wzmożenie akcji edukacyjnej na wsiach i wśród robotników aby Ci nigdy więcej nie poszli w ślady rewolucji i wiernie bronili swojej Ojczyzny
-poprawienie sytuacji ekonomicznej ludności Rzeczypospolitej poprzez mądre gospodarowanie zasobami budżetu i wspieranie ich na wybranych odcinkach gdzie ludność pomocy potrzebuje
-wprowadzenie obowiązkowej służby wojskowej aby ludność wychować w duchu patriotyzmu i aby Rzeczpospolita była zdolna do skutecznej obrony

Postulaty polityki zagranicznej:

-zjednoczenie wszystkich ziem byłej Rzeczypospolitej Trojga Narodów
-rozwiązanie kwestii separatyzmu Tatarskiego i zakończenie krwawej wojny
-związanie się z Entetą i Cesarstwem Francuskim u którego boku Rzeczpospolita może ponownie wejść w swój złoty wiek
-odzyskanie wszystkich zagrabionych Rzeczypospolitej ziem
-odpowiednie odpłacenie wrogom Rzeczypospolitej

gen. Mikołaj Czapski - Partia Gospodarczo-Imperialna
"I staję do walki, tak jak poprzednio, z głównym złem państwa: panowaniem rozwydrzonych partyj i stronnictw nad Polską, zapominaniem o imponderabiliach, a pamiętaniem tylko o groszu i korzyści." - Józef Piłsudski

gg: 5055882
07-05-2013 16:26
Send this user an email Send this user a private message Find all posts by this user Give Reputation to this user Quote this message in a reply
Ksawer Offline
Posting Freak

Leopold Sakskoburggotski
cynik [2]

Protegowany:
Protegowany (2):
Poglądy: hetmańskie
Przynależność: Hetmanat

RE: Program
to nie rozwiązuje zasadniczego problemu. jaki stosunek do monarchii?
07-06-2013 09:58
Send this user an email Send this user a private message Find all posts by this user Give Reputation to this user Quote this message in a reply
Zgredźmin Offline
Posting Freak

Mikołaj Czapski
powoli zapominany [2]

Protegowany:
Protegowany (2):
Poglądy:
Przynależność:

Można pozostawić ale ustanowić dziedziczną.

"I staję do walki, tak jak poprzednio, z głównym złem państwa: panowaniem rozwydrzonych partyj i stronnictw nad Polską, zapominaniem o imponderabiliach, a pamiętaniem tylko o groszu i korzyści." - Józef Piłsudski

07-06-2013 10:24
Ksawer Offline
Posting Freak

Leopold Sakskoburggotski
cynik [2]

Protegowany:
Protegowany (2):

Z kim?
07-06-2013 10:28
Dalewin Offline
Anas platyrhynchos

Igor Niszony
mało znany [2]

Protegowany:
Protegowany (2):
Poglądy: Celebrystyczne
Przynależność:

Ok. W sprawach gospodarczych zrozumiałe. Polityczne frazesy, tak jak trzeba.
Jednak jeżeli chcecie przekuć go na fakty, to będę potrzebował bardziej realnych założeń. Podejrzewam, że będziecie potrzebowali wsparcia "wielkiego biznesu". A Wielki Biznes nie będzie zachęcony tylko prostymi rozwiązaniami które trafiają do ludzi prostych. Jeżeli chcecie wsparcia kilku tysięcy przedsiębiorców, będzie potrzebne zrobić bardziej szczegółowy plan rozwoju gospodarki. Jeżeli wiecie co mam na myśli.

[GG] 4704497
E-Mail: dalewinante@gmail.com

Zapraszam do kontaktu
07-06-2013 10:29
Zgredźmin Offline
Posting Freak

Mikołaj Czapski
powoli zapominany [2]

Protegowany:
Protegowany (2):
Poglądy:
Przynależność:

@Arcy: Mi się ciągle podoba opcja posadzenia Burbonów.
@Dalewin: No przedsiębiorcy na hasło "wsparcie" powinni mieć mokre gacie, szczególnie tych gałęzi o których się wspomniało bo to przecież oznacza roztoczenie nad nimi opiekuńczego państwowego parasola. Nie sądzę aby warto było wchodzi w szczegóły w programie (ot i tak wszystko wypłynie np. podczas kampanii wyborczej). Nie wiem w sumie na co biznesowi w sumie zależy, ale jak dla mnie to ja bym utrzymał im niskie podatki żeby po tej rozwałce mogli się rozbudować, dawać im priorytety na realizowanie jakichś zamówień państwowych, państwo zaoparywałoby się w miarę możliwości produkcyjnych krajowych ofc u naszych przedsiębiorców itd. itd. taki nacjonalizm gospodarczy.

07-06-2013 15:51
Zgredźmin Offline
Posting Freak

Mikołaj Czapski
powoli zapominany [2]

Protegowany:
Protegowany (2):
Poglądy:
Przynależność:

hmm?

07-08-2013 14:56
Ksawer Offline
Posting Freak

Leopold Sakskoburggotski
cynik [2]

Protegowany:
Protegowany (2):

Postulaty są spoko. Nie wiem o co chodzi z Burbonami, ale chyba poza Hiszpanią nie mają jakiegoś wielkiego wpływu na ustalanie Nowego Porządku Świata. Co nie zmienia faktu, że kilka postulatów jest ewidentnie zdublowana np. w sprawie polityki zagranicznej potrójnie wpisane jest hasło zjednoczenia ziem.

W gruncie rzeczy nasza koncepcja programu powinna zawierać podstawowe elementy wokół których powinniśmy gromadzić zwolenników:
  • scalenie państwa
  • sanacja państwa
  • supremacja państwa
Dlatego unikałbym jednoznacznych deklaracji czy chcemy republiki, czy monarchii, czy teokracji. Według mnie powinniśmy unikać jednoznacznej deklaracji ideowej republikanizmu czy monarchizmu, forsować hasło utworzenia silnego centralnie organu związanego z wojskiem jak choćby rady czy naczelnika państwa w ramach obecnych struktur. Potem powinniśmy nadmienic jedynie wolę przekazania władzy na ręce demokratycznie wybranych reprezentantów. Co skłania do takiego sposobu prezentowania idei? Myślę, że ludzi bardziej od tego jaki król zasiądzie na tronie interesuje w jakich granicach będzie przyszłe państwo. Myślę, że mapa drogowa do koncepcji ustroju jest bardzo długa i najlepsze co w obecnej sytuacji możemy zrobić to wyróżnić się na tle innych i zaproponować jej kształt.

Program gospodarczy to także skomplikowana mapa drogowa która w mojej opinii wygląda prawdopodobnie tak:

1. WARUNKI KONIECZNE
  • strukturalizacja i instytucjonalizacja gospodarki*
  • koncepcja systemu podatkowego**
2. BANKOWOŚĆ CENTRALNA
  • utworzenie Banku Polskiego
  • dewaluacja waluty
  • umożliwienie wymienialności
  • zakaz wywozu złota
  • utworzenie Banku Polskiego Odbudowy i Rozwoju
  • uruchomienie kredytów dla małej i średniej przedsiębiorczości z tytułu BPOiR
  • uruchomienie inwestycji z tytułu BPOiR
3. STYMULOWANIE WZROSTU
  • elektryfikacja i rozbudowa infrastruktury
  • strefy ekonomiczne dla produkcji rzemieślniczej
  • kredyty supportowe z zagranicy
  • przejście na własność państwa nieruchomości pozbawionych właścicieli
  • sprzedaż/parcelacja/darowizna w/w nieruchomości w aukcji publicznej
4. PRACOWNIK-PRACODAWCA
  • ograniczony program socjalny: płaca minimalna [?]
  • gwarancje ubezpieczeniowe i emerytura
  • zapewnienie taniej żywności w oparciu o organizacje samorządowe i społeczne
  • pierwszeństwo w zamówieniach publicznych dla przedsiębiorców propracowniczych

* bank centralny, komisja, ogarnięcie bałaganu
** hybryda: progresja w dochodowym, liniowy niski w od firm

Proponuje aby inspiracją był minister Czechowicz

Quote:Pierwszą deklarację programową przyszłego ministra znaleźć można w datowanej na grudzień 1922 publikacji Projekt naprawy skarbowości polskiej. Czechowicz wydał ją pod pseudonimem Leliwa. Użycie pseudonimu było konieczne, gdyż książka była w dużej części krytyczna wobec polityki rządu.
Projekt… rozpoczynał się analizą istniejącego stanu rzeczy w gospodarce Polski. Czechowicz zwracał uwagę na spadek dochodów państwa w porównaniu z dochodami przedwojennymi państw zaborczych. Prowadziło to do ostrej krytyki systemu podatkowego[2]. Według autora brakowało jednolitego ustawodawstwa podatkowego, a także jednolitego planu zmian w ustawodawstwie. Podatki ściągane były nieskutecznie (słabo rozwinięta kontrola skarbowa) i powolnie, co na skutek inflacji stanowiło poważną stratę dla państwa. Podatków było zbyt wiele, ich stawki były niedostosowane do spadku wartości pieniądza, a niektóre podatki nie pokrywały nawet kosztów pobierania. Wiele uwagi Czechowicz poświęcił strukturze aparatu podatkowego, który był wg niego zbyt zdecentralizowany. Wskutek zaś niskich płac wśród urzędników panowała korupcja. Autor, pracując w Brześciu (czyli z punktu widzenia stolicy na prowincji), miał możliwość bezpośredniego spojrzenia na działalność aparatu skarbowego.
Drugą częścią publikacji był plan reorganizacji polskiego systemu podatkowego. Najważniejsze propozycje Czechowicza:
Pozostawienie tylko jednego podatku bezpośredniego – dochodowego. Podniesiona miała zostać kwota wolna od podatku, a bardziej obciążone warstwy zamożniejsze. Miało to odciążyć urzędy podatkowe, które nie zajmowałyby się mało opłacalnym ściąganiem niewielkich sum;
Likwidacja podatku gruntowego (katastralnego) jako niesprawiedliwego. Ostatni kataster na ziemiach polskich sporządzony w drugiej połowie XIX wieku był już w latach 20. nieaktualny, a sporządzenie nowego byłoby kosztowne i czasochłonne, w praktyce więc nierealne;
„Projekt idealnej waluty złotej”. Budżet państwa miał być ustalany w walucie złotej, podobnie jak podatki, które byłyby jednak wpłacane w postaci papierowej według comiesięcznie uaktualnianego kursu.
W 1926 Czechowicz, pełniąc już wysoką funkcję w Ministerstwie Skarbu, wydał – ponownie pod pseudonimem Leliwa – Problem skarbowy w świetle prawdy. W pracy dokonał oceny działalności dwóch ministrów skarbu – Władysława Grabskiego i swojego przełożonego – Jerzego Zdziechowskiego. Pierwszą część reformy Grabskiego – waloryzację danin państwowych i komunalnych oraz kredytów udzielanych przez banki państwowe, a w konsekwencji stabilizację kursu, Czechowicz ocenił pozytywnie. Zaatakował ostro wprowadzenie przez Grabskiego nowej waluty – złotego: Rząd Wł. Grabskiego zaryzykował najniebezpieczniejszy eksperyment, na który nie poważyło się żadne z państw zachodnioeuropejskich[3]. Fakt, że Grabski dokonał reformy w oparciu o krajowe zasoby, Czechowicz określił jako nieodpowiedzialny. Porównał też dwie ideologie gospodarcze dominujące w polskiej polityce lat 20. Propozycjom ministra Zdziechowskiego i „Lewiatana” przeciwstawił podejście lewicowe, które zdecydowanie poparł. Sfery przemysłowe oskarżył o szkodliwy dla Polski lobbing.

Quote:Czechowicz kontynuował działalność jako ekonomista. W 1933 wydał Nowe drogi gospodarcze. Przedstawił tu swój plan walki z kryzysem gospodarczym, w jakim wtedy znajdowała się Polska. Do najważniejszych jego punktów należała propozycja „moratorium w odniesieniu do długów zagranicznych”, czyli – wzorem innych państw – chwilowego ograniczenia spłaty długów. Czechowicz nawoływał do zaniechania deficytowego eksportu i kontroli nad działalnością karteli. Swój sposób na bezrobocie opierał na wprowadzeniu (wzorem Włoch) 40-godzinnego tygodnia pracy, a nawet skróconego „elastycznego dnia pracy”, dzięki czemu na jednym etacie mogłyby pracować dwie osoby. Nowe drogi… przeszły bez echa, co zresztą przewidział sam autor: Występując z powyższym planem […] nie żywię żadnych złudzeń, żeby mógł on w atmosferze powszechnej apatii zaważyć na szali i wpłynąć chociażby w minimalnym stopniu na rozwój wypadków[14]. Przez kilka lat usiłował zainteresować sfery gospodarcze swoim planem, m.in. przez serię odczytów[
(This post was last modified: 07-08-2013 17:46 by Ksawer.)
07-08-2013 17:38
Zgredźmin Offline
Posting Freak

Mikołaj Czapski
powoli zapominany [2]

Protegowany:
Protegowany (2):
Poglądy:
Przynależność:

Co do Burbonów to jak szukałem tych jakby najbardziej uprawnionych do zasiadania na tronie RTN jeszcze w VI to wyszli mi własnie Burbonowie. Nie chodzi mi też zasadniczo o to żeby ród był silny i coś znaczący, wręcz przeciwnie jeśli chcemy monarchę to chciałbym mieć Króla na którego będzie można łatwo wpływać i który będzie pozbawiony zaplecza w kraju.

Co do postulatów o których ty piszesz, ja nie mam nic przeciwko ale zamiast nazwy Polskiego wstawiłbym Królewskiego (oficjalnie nadal jesteśmy monarchią). Jak możesz spisz to jakoś w całość w sumie Tongue

07-10-2013 19:41
Post Reply 

User(s) browsing this thread: