Post Reply 

Thread Rating:
Dialog z GM
Dalewin Offline
Anas platyrhynchos

Igor Niszony
mało znany [2]

Protegowany:
Protegowany (2):
Poglądy: Celebrystyczne
Przynależność:

Brick Dialog z GM
Witaj.
Placek, jak możesz wrzuć tutaj swój spis majątku (fabryki, manufaktury, oszczędności na kontach) tak bym mógł stworzyć dla Ciebie tabelkę i mniej więcej oszacować łączny majątek w grze. Także, te inwestycje nabyte w Ante VI

[GG] 4704497
E-Mail: dalewinante@gmail.com

Zapraszam do kontaktu
07-04-2013 17:46
Send this user an email Send this user a private message Find all posts by this user Give Reputation to this user Quote this message in a reply
Tvar Offline
Capo di Tutti Capi

F.B.A. Pilawa
pociąga za sznurki [6]

Protegowany: Adrian Warszawski
Protegowany (2): Brunon Pilawa
Poglądy: Wolnomyśliciel
Przynależność: Nowe Polesie

RE: Dialog z GM
Już to wstępnie zrobiłem, muszę tylko kilka kwestii poprawić, powiedz mi tylko czy mam uwzględnić tą inflację na poziomie 1500% (wszystko przemnożyć przez 15?)

Heh, tak dano nie zajmowałem się gospodarką że stałem się ekonomicznym analfabetą chyba, więc wybacz jak będę zadawał głupie pytania Wink
07-04-2013 17:51
Send this user an email Send this user a private message Find all posts by this user Give Reputation to this user Quote this message in a reply
Dalewin Offline
Anas platyrhynchos

Igor Niszony
mało znany [2]

Protegowany:
Protegowany (2):
Przynależność:

Nie, ja to zrobię. Będziemy operować liczbami omijając inflację a dopiero potem ją dodawać do finalnego obliczenia. Kalkulator oblicza faktyczny stan (tj. w zestawieniu 1:1) bowiem inflacja będzie się zmieniała na przestrzeni gry, a każdorazowe wprowadzanie go do tabelek excela robi niepotrzebny burdell ; )

Jeżeli chodzi o pierwszy arkusz kalkulatora, wprowadzę do niego pierwsze dane, tj. narzucę między innymi kto i jak jest opodatkowany (jakimi stawkami) a potem powoli opiszę dla Ciebie jakie decyzje możesz podejmować, żeby ten stan polepszyć (za i przeciw). Więc pytania są jak najbardziej na miejscu aczkolwiek dopóki wszyscy magnaci się nie wdrożą, będzie ich podejrzewam mało, bo tabelki robić będę Ja, a Wy podejmować decyzje z poziomu Pana Prezesa. Potem Wy się wszystkim zajmiecie a ja będę klepał ; )

[GG] 4704497

Zapraszam do kontaktu
07-04-2013 17:56
Tvar Offline
Capo di Tutti Capi

F.B.A. Pilawa
pociąga za sznurki [6]

Wszystkie dane będę podawał w tysiącach dla ułatwienia
Skończyłem grę dokładnie w połowie roku 1925 r.

Quote:1. Gotówka: 49 531,5 tys. złp. = ~ 49 500

2. "New Invest" w Zurichu - 202 500 :
a) "Monde Tournez" w Nowym Orleanie, które posiada 35% akcji Koleji Transsyberyjskiej (KT) (200 000)
b) "GFly" w Tibilisi - 7 Pilawa Pi-1 warte 2 500

3. Fabryka Produkcji Samolotowej w Nowym Gdańsku - 1 000 (koszt postawienia)

4.Plany Pilawa P-1 "Motyl"

5. 1 Pilawa P-1.

6. Ryszard Bartel i Andriej Tupolew oraz Władysław Zalewski, Stanisław Cywiński i Jerzy Rudlicki, ewakuowani razem z moją świtą z Warszawy zaraz po wkroczeniu wojsk (uzgodnione na 100 miesięcznie)

7. Huta złota w Radziwił - 1 000 (postawienie)

8. Złoto z numerami ze skarbca w Cytadeli w Warszawie warte 20 000 000 (tak, 20 miliardów złp.)

9. Adriana Warszawskiego, który jako komisarz ludowy miał defraudować 5-6% wszystkich wydatkowanych przez Siebie pieniędzy w ZRL. (Chyba nie uzgodniliśmy kwoty)

Wycena uzgodniona ze Szmerem dot. moich przychodów:

Quote:10 000 tys. złp. dywident z "Monde Tournez"
5 250 tys. złp. dywident z GFly
750 tys. złp. z prywatnego samolotu.
= 16 000

Co chciałbym mieć:
Quote:I. Początkowy kapitał: 49 500
- Wydatki od zakończenia gry: - 68 000
+ ze sprzedaży złota: + 200 000
+ przychody z kwartału z zeszłego roku + 16 000
= 197 500

II. Własność prywatna:
1. 2 samoloty Pi-1*, na własny użytek, wynajmowane czasem tak by tylko pokryły koszty (2*400=800)
2. Posiadłość w Nowym Gdańsku - 600
3. Posiadłość w Szytce - 200
4. Posiadłość w Irkutce - 400
5. Posiadłość w Bern - 500
= 2 500

III. Udziały:
(4, 5, 6 mają mieć skomplikowaną strukturę własnościową i wzajemnie się posiadać tak by nie można było dojść do tego że to moje Wink )
1. 100% Hotel w Irkutce - 1000

2. "Pil-lot" - 15 500 :
a) "Pil-lot Ameryka" w Nowym Gdańsku - 6 samolotów Pi-1 + 2 samoloty Vickers Victoria (6*1 000+2*1 000 = 8 000)
b) "Pil-lot Japonia" z siedzibą w Tokio - 3 samoloty Pi-1* + 4 samoloty Vickers Victoria** (3*1 000+4*1 000 = 7 000)
c) Biura lotnicze w Tokio, San Francisco i Victorii (200 + 200 + 100 = 500)

3. "Pil-0 Laboratoria" w San Francisco (tylko formalnie) - 9 300:
a) Fabryka Produkcji Samolotowej w Nowym Gdańsku - 1 000 (koszt postawienia) + 2 000 (rozbudowa) = 3 000
b) Plany Pilawa P-1
c) Pracownia projektowa w Nowym Gdańsku - 2 000
d) Ryszard Bartel i Andriej Tupolew oraz Władysław Zalewski, Stanisław Cywiński i Jerzy Rudlicki (uzgodnione na 100 kwartalnie)
e) 4 500 zysku z produkcji samolotów - 200 dla inżynierów (podwójna premia na urządzenie się) = 4 300

4. "Grossbank" w Zurichu - 112 000 :
a) 17,5% akcji Koleji Transsyberyjskiej (100 000)
b) "GFly" w Tibilisi - 6 samolotów Pi-1 (6*1 000 = 6 000)
d) papiery wartościowe na giełdzie w Paryżu - 6 000
e) prowadzi sprzedaż złota

5. "Monde Tournez" w Nowym Orleanie - 120 000:
a) 17,5% akcji Koleji Transsyberyjskiej (100 000)
c) Huta złota w Radziwił - 1 000 (postawienie) + 4 000 (rozbudowa)
d) papiery wartościowe na giełdzie w NO - 15 000

6. "New Invest" w Londynie
a) Papiery Wartościowe na giełdzie w Londynie - 20 000
b) prowadzi sprzedaż złota

IV. Złoto (19,8 mld złp.):
1. Przetopione z nowymi numerami: 2 000 000 - 200 000 (sprzedane) = 1 800 000
2. Sztabki z numerami ze skarbca: 18 000 000 tys. złp.

* Dwusilnikowy dwupłatowiec zabierający na swój pokład 12 pasażerów i mogący przelecieć aż 1 235 km bez międzylądowania, suchy koszt produkcji: 250 tys. złp.
Doliczyłem po 150 tys. za wynajęcie jakieś fabryki do składania pod okiem moich inżynierów, sprzedawane po 1 mln (tak widnieją w księgach), w tym 500 dla mnie?
** http://en.wikipedia.org/wiki/Vickers_Victoria, proszę o zdecydowanie czy koszt 1 mln złp. za samolot to mój słuszny szacunek. Smile
(This post was last modified: 07-04-2013 19:02 by Tvar.)
07-04-2013 18:58
Dalewin Offline
Anas platyrhynchos

Igor Niszony
mało znany [2]

Protegowany:
Protegowany (2):
Przynależność:

Supcio.
Jeszcze tylko krótki test:

Quote:1.Moi poddani powinni być opodatkowani:

a) Wysoko, bardzo ważny jest zysk dla mojego budżetu
b) Ich obciążenia podatkowe powinny być raczej średnie. Nie za dużo, i nie za mało.
c) Niskie podatki to jest to co napędzi gospodarkę!
d) Po co podatki? Poddani będą oddawać mi swoje pieniądze kupując między innymi wyroby które sami wyprodukowali.

2. Uważam, że zysk osiągany z przemysłu ciężkiego jest najważniejszy dla mojego budżetu. Stal i Węgiel są podstawą gospodarki.

a) Zgadzam się b) Nie jestem pewien co do odpowiedzi c) Nie zgadzam się

3. Dla poddanych ważniejsze jest to jak dużo Ja dostaję pieniędzy do mojego budżetu, niż to ile zostaje w ich kieszeni. W końcu wiedzą, że ja lepiej te pieniądze zainwestuje np. w ich zabezpieczenie socjalne i rozwój budownictwa mieszkaniowego dla nich.

a)Prawda b) Fałsz

4. Edukacja jest ważniejsza niż przekwalifikowanie pracownika. Długo zdobywana wiedza na temat zawodu, będzie bardziej korzystna z perspektywy czasu, niż pracownik który zdobywa podstawową wiedzę o zawodzie by zasilić np. brakujące kadry w funkcjonującej już fabryce.

a) Bardzo się zgadzam, b) Zgadzam się, c) Nie wiem, d)Nie zgadzam się e) Bardzo się z tym nie zgadzam

5. Infrastruktura kolejowa jest ważniejsza niż drogowa.
a) Prawda b) Fałsz

[GG] 4704497

Zapraszam do kontaktu
07-04-2013 19:10
Tvar Offline
Capo di Tutti Capi

F.B.A. Pilawa
pociąga za sznurki [6]

Quote:1. c) Niskie podatki to jest to co napędzi gospodarkę!
Uwaga: nie mam żadnych poddanych w tym momencie, wszystkich zabrała mi NRP, a Hetmanat zapłacił mi za utracone majątki 100 mln.

2. a) Zgadzam się.
U: W moim wypadku Złoto i ropa, chcę je wydobywać na Nowym Polesiu, Yukonie i Syberii.

3. b) Fałsz.
U: Przypominam że nie mam poddanych Smile

4. b) Zgadzam się.

5. a) Prawda
U: Pytasz to gościa który ma 35% udziałów w kolei transsyberyjskiej Wink

Aha, jeszcze będę chciał załatwić kilka spraw:

1. Budowa szkoły uczącej lotnictwa, konstrukcji samolotów, nafciarstwa, hutnictwa (i wydobycia złota) i ekonomii w Nowym Gdańsku. Ma kształcić na 3-miesięcznych kursach i prowadzić regularne doszkalanie wszystkich pracowników. Do tego ma mieć pełne kierunki 2-3 letnie dla nastolatków. Edukacja darmowa ale każdy uczący się podpisuje cyrograf ze spółką "Pi-0 Laboratoria" na 5 lat po skończeniu nauki. Zapłacę ile trzeba.

2. Chcę kupić jeszcze 16% udziałów w KT, tak by mieć pakiet większościowy.

3. Chcę nająć 1 000 ludzi straży przybocznej i do pilnowania złota, huty, fabryki itd.

4. Chcę nająć 1 000 ludzi w razie czego w obwodzie gdyby coś groziło mi albo biznesowi któremuś.

5. Jaką moc przerobową ma fabryka samolotów (ile samolotów na miesiąc wypuści) a jaką huta (ile złota miesięcznie przetopi)?
(This post was last modified: 07-04-2013 19:50 by Tvar.)
07-04-2013 19:29
Dalewin Offline
Anas platyrhynchos

Igor Niszony
mało znany [2]

Protegowany:
Protegowany (2):
Przynależność:

Okay.
Z racji tego, że do kalkulatora tak naprawdę możemy teraz wprowadzić tylko fabrykę samolotów, narazie pozostawimy tabelkę do czasu rozwinięcia Twojego majątku.

Dochody z Monde Tournez i GFly będziemy musieli potem zrewidować bo jakby nie patrzeć troszkę z tą Koleją Transsyberyjską zamieszania było a poza tym to mało realne dochody są (podawane w Ante VI)

Jaki chcesz zrobić pierwszy ruch w kwesti zakupów? Jeżeli chodzi o KT to będzie ciężko ze zdobyciem pakietu większościowego. Muszę się zastanowić jak i kogo będziesz musiał przekupić.

1. Koszt budowy szkoły z pełnym wyposażeniem to ok 45 000zł

3,4 Koszt utrzymania ich (żołd) to około 130 złp miesięcznie. Czyli nawet przy zniżkach to ok 200 000 złp

5. 1 samolot na ok 5 dni przy nakładzie 30-40 robotników. Czyli około 4 samolotów miesięcznie. Co do złota i przetapiania, muszę jeszcze poszukać. Ale zależy gdzie i kto tak naprawdę.

[GG] 4704497

Zapraszam do kontaktu
07-05-2013 10:52
Tvar Offline
Capo di Tutti Capi

F.B.A. Pilawa
pociąga za sznurki [6]

Jasne, nie mam ciśnienia.

Co do wszelkich linii lotniczych można przyjąć jedną formułę, zależną od samolotów i liczby pasażerów.
Szmer to liczył np. tak:
Quote:Z dwóch aeroplanów. Liczę, że będzie latał raz dziennie z 12 pasażerami powiedzmy 300 dni w roku przy biletach za 300 zł, co daje 1,08 miliona (2,16 za dwa). Minus koszty utrzymania i paliwa pi razy oko

KT też można liczyć razem (łącznie 35% akcji), struktura własności KT jest po prostu maskowaniem.
Dla jasności, ze wszelkich papierów wartościowych żadnych przychodów nie oczekuję, chcę by to było po prostu stabilne i pewne zabezpieczenie "w razie czego".

2. Pierwszy ruch?
Hmmm... KT zapewne była notowana na Giełdzie Papierowej w Warszawie, której przed wojną byłem właścicielem, przejrzałbym dokumenty i szukał współwłaścicieli z obrotu publicznego, jest wojna, KT ma problemy w ZRL, raczej powinny mieć one rekomendację "sprzedawaj" Wink
Kolejna sprawa że będę chciał negocjować z ZRL jakieś lepsze warunki przejazdu, by mi tam ludzi nie wybijali ani nie rabowali, da radę coś tam uzgodnić przy pomocy Komisarza Ludowego Adriana Warszawskiego, może? Wink

1. Chciałbym ściągnąć albo uaktywnić już ściągniętych inżynierów z moich byłych pól naftowych w Rzplitej i rozpocząć poszukiwania na Alasce celem znalezienia jakichś ładnych pól naftowych blisko morza, kupić tam opór ziemi i postawić nowe miasteczko (Feliksowo) z tą szkołą (wydam nawet 50, byleby miała full wypas i może oszczędność przy kosztach stałych jakąś), rafinerią, portem, małym lotniskiem, własnymi osiedlami mieszkalnymi, sklepami i akademikami nawet (Tu potrzebuję jakiegoś wybitnego architekta, tak by miasteczko było świetnie zorganizowane i stanowiło "cud epoki industrialnej") . Do szkoły chciałbym kupić z 5 awionetek do nauki (po 25 tys?) i 2xPi-1. Aha, płacę za ściąganie inżynierów by wszystko się trzymało kupy i zrobione w miarę szybko a nie jakaś partanina.

3. Dam nawet 250, w końcu mają pilnować wszystkiego co najcenniejsze, w zamian mają być nieprzekupni i wierni Smile

4. (nowe) Aha, moi byli poddani (142 tys. ludzi) na Mazowszu i Podkarpaciu, bardzo im źle? Przydałaby się dla nich jakaś zapomoga może? Jakaś jednorazowa renta dla tych co stracili głowę rodziny dla Pilawy? Proponuję by zachęcano byłych pracowników moich ziem (głównie chodzi o fabrykantów lotniczych, pracowników naftowych i ekonomów, finansistów) do przybycia do nowo budowanego miasta (jak podpiszą cyrograf na pracę u mnie to dostają przejazd KT i lot na Alaskę Pil-lotem.)

5. Produkować samoloty na użytek własny (nowe linie lotnicze czas założyć). Złoto przetapiane na Alasce w głębi kontynentu (trochę w ukryciu) Huta postawiona za 5 mln.

6. Moi znamienici inżynierowie lotniczy niech robią prace koncepcyjne i nauczają, nauczają i jeszcze raz nauczają, chcę mieć zastępy lotniczych inżynierów i fabrykantów!

7. Cesarstwo Brazylii
Tu znowu mogę się udać do ambasadora w Yukonie. Jestem zainteresowany inwestycjami w tym pięknym kraju, głównie interesuje mnie nafta, na jakich warunkach mógłbym prowadzić wydobycie i rafinację?

8. Chciałbym kupić jeden statek pasażerski na 1 000 osób by pływał Nowa Żmudź - Nowe Polesie, jeden tankowiec na produkty ropopochodne i jeden lotniskowiec Smile

9. W jakim tempie za pomocą Grossbank i New Invest udaje się sprzedawać przetopione złoto by nie wzbudzać podejrzeń? Wink

Wiem że dużo ale mam nadzieję że zrozumiale i wizję jako-tako przedstawić mi się udało Wink
(This post was last modified: 07-05-2013 13:32 by Tvar.)
07-05-2013 13:30
Dalewin Offline
Anas platyrhynchos

Igor Niszony
mało znany [2]

Protegowany:
Protegowany (2):
Przynależność:

Wszystko finansujemy z przetopionego zlota?

Nie będę w takim razie wyliczał jak i ile możemy przetopić, bo to mija się z celem. Podejrzewam, że spokojnie, robiąc małe kroki, najpierw kupując Banki, Kolej Transsyberyjską, potem linie lotnicze itd. wprowadzimy złoto do obrotu. Ale to pewnie perspektywa roku, bo nie tylko je trzeba przetopić ale też przetransportować, zasilić odpowiednie skarbce. Pytanie: w którym miejscu to złoto jest? Bo nie mogę się doszukać.

Co do samolotów:

http://www.historycy.org/index.php?showtopic=39151

To historyczne ceny na których się będziemy opierać. Co do przychodów i liczb. Musisz wziąć pod uwagę inny przelicznik.
Aktualnie ceny przeliczamy:

1$=2 Ruble = 2*0,75= złp
Tu jest post Czerwonego który przyjęliśmy:
http://ante6.gringo.home.pl/ante6/showth...244&page=2

Toteż wartość Twojego złota, musi być pomniejszona o ten przelicznik poza tym, musimy uwzględnić bardzo ważną kwestię: łączna produkcja Państwa nie przekraczała 10mld złp. oznacza to, że to złoto jest warte nie 20mld złp, a około 750 000 000. Przykładowo, starcza to na zakup na przykład 60 okrętów typu ORP "Błyskawica" ; )

Co do wydobycia w Brazylii. Podejrzewam, że wystarczyło by im tylko wykup licencji oraz ziemi. Do tego prawo 49% udziału w zyskach dla rządu.

Żebyśmy się dogadali do tych wszystkich pomysłów, i nie pogubili, jak możesz, to odpal mi excela i wrzuć do niego w tabelki, pierwsze kilka kroków które mamy zrobić, tj: wykup kolei, potem inwestycja w to i to. Wypunktuj po prostu co chesz zrobić, a ja usiądę i zrobię tego wycenę. Będzie nam łatwiej to robić w arkuszu kalkulacyjnym po prostu, a nie chce się pogubić ze wszystkim. Po kolei będziemy odhaczać co się udało, co nie, i każdą inwestycję podsumuję dwoma eventami i jednym eventem w którym będziesz musiał wybrać jedną z kilku opcji zachowania. ok?

Wrzuć potem plik excela na np ten hosting :
http://www.hellupload.com/

[GG] 4704497

Zapraszam do kontaktu
07-05-2013 13:58
Tvar Offline
Capo di Tutti Capi

F.B.A. Pilawa
pociąga za sznurki [6]

Złoto doleciało na Alaskę samolotami, przetopione trafia do Skarbca GrossBanku i pośrednio do Londynu. Nie przetopione będę chciał trzymać również na syberii ale jak się dogadam z AmaDem.

Możemy się opierać na tych cenach, ale wtedy wszystko obecne daje w łeb, w sensie że produkuję najdroższy samolot pasażerski świata (250 tys. samej produkcji we własnej fabryce!) mimo że mam jeden z najlepszych zespołów inżynierów lotnictwa jaki można skompletować, więc konstrukcja jako że jest dość standardowa na te czasy nie powinna być najdroższą raczej.

Złoto miało być pokryciem (standardem) dla pieniądza ogółem przed wojną, znalazłem informację (GUS) że aktualnie (2012) podaż pieniądza to 57,8% PKB (40,9 w 2003). Nie wiem jak Ty liczyłeś w zasadzie, chyba że dałeś tak na "czuja" Tongue

Sama KT jest warta 570 mln zł, co by oznaczało że ilość pieniądza ogółem w kraju pozwalała kupić mniej niż półtorej transsyberii...

Znajdę chyba bardziej przyjazny kraj, dlaczego 49% jak ja wkładam wszystko?

Jasne, zrobię w excelu tylko muszę wiedzieć na czym stoję, inaczej się planuje imperium na 1 a inaczej na 20 mld Tongue

EDIT: Na wojnę... "zebraliśmy ostatnio 550 mln złp od duchowieństwa i w ramach zbiórek publicznych"
EDIT2: Wartość złota i jego ilość liczyłem w oparciu o kurs 5,5/1 do dolara, ale już nie powiem jak dokładnie Sad
(This post was last modified: 07-05-2013 14:55 by Tvar.)
07-05-2013 14:47
Post Reply 

User(s) browsing this thread: 1 Guest(s)