Post Reply 

Thread Rating:
AmaD - Vinci
AmaD Offline
Wielki Książę Syberii

Jan I
nie panuje nad sytuacją [6]

Protegowany: K. Lipski (MS WKS)
Protegowany (2): F. Lisowski (MSS WKS)
Poglądy: ancien régime
Przynależność: WKS

AmaD - Vinci
Prywatne rozmowy J. B. E. L. d. B. z hetmanem, toczone niejako "przy okazji".

Panie Sakskoburggotski, jest taka sprawa. Moje firma zajmuje się produkcją broni i amunicji. Nie ukrywam, jest to dość dochody biznes, jednak nawet najbardziej rentowne przedsiębiorstwo nie może stać w miejscu. Chciałbym zatem zatrudnić w "PPBiA" S.A. wybitnego naukowca - Pana Teslę. Z tym, że koszty jego działalności będą wynosić co najmniej 5 mln złp. Mówimy zresztą tylko o działalności projektodawczej. Czy byłaby możliwość podpisania kontraktu przez moją spółkę z Wojskiem w tej kwestii? Podzielibyśmy się kosztami, za to firma byłaby zobowiązania do sprzedaży projektów Pana Tesli polskiemu Wojsku, ewentualnie także ich realizacji.

Wielki Książę Syberii Jan I.
07-17-2011 14:55
Find all posts by this user Quote this message in a reply
AmaD Offline
Wielki Książę Syberii

Jan I

RE: AmaD - Vinci
Panie Hetmanie, to jak będzie? Spółka byłaby w stanie zainwestować w projekty Pana Tesli nie więcej niż 2,5 mln złp. Oczekiwalibyśmy takiej samej kwoty od Wojska.

OG: Vinci, mógłbyś odpowiedzieć do jutrzejszego wieczora?/OG

(This post was last modified: 07-18-2011 17:06 by AmaD.)
07-18-2011 17:03
Vinci Offline
hetman

Leopold Sakskoburggotski
nudziarz [5]

Protegowany: Piotr Kazana
Protegowany (2):
Poglądy: konserwatywne
Przynależność:

Panie de Berier, nie odpowiem panu. Po prostu nie odpowiadam za tę kwestie, nawet nie angażuje się bezpośrednio w wybór kontrahentów dla wojska. Mogę jedynie zapewnić, że jeśli oferta z panem Teslą będzie na tyle atrakcyjna dla sztabu, rozwoju technologii i skuteczności żołnierzy to uzyska on szybko aprobatę. Aktualnie wiem, że na chwilę obecną podobnych ofert nie jest za dużo. Proszę mi jeszcze wytłumaczyć jaki jest ekonomicznych sens pokrycia kosztów 50/50, skoro wojsko musi dodatkowo wydawać koszty na zakup projektów, płacić za ich realizację. Według mnie podział kosztów nie jest adekwatny do ekonomicznych korzyści.

Leopold Sakskoburggotski, hetman polny Rzeczpospolitej
Groźniejsze jest wojsko jeleni przy lwie hetmanie niż wojsko lwów przy hetmanie jeleniu..
07-19-2011 11:34
AmaD Offline
Wielki Książę Syberii

Jan I

Zdaję sobie sprawę, że podział kosztów jest bardzo korzystny dla Wojska. Nie musi Pan Hetman o tym wspominać. Wojsko otrzymałoby wyłączność na zakup projektów, tj. moja spółka nie mogłaby ich zaoferować nikomu innemu. Nie muszę przecież wspominać, że Pan Tesla jest wielce pożądanym naukowcem na rynku.

Jednakże jeżeli Pan Hetman odmawia współpracy, muszę taką decyzję - bo de facto do tego sprowadza się Pańska wypowiedź - zaakceptować. Niestety, nie mam czasu dłużej prowadzić negocjacji. Akcjonariusze do końca kwartału muszą podjąć stosowne uchwały.

07-19-2011 17:48
Post Reply 

User(s) browsing this thread: