Zgredźmin
Posting Freak
Mikołaj Czapski
powoli zapominany [2]
Protegowany:
Protegowany (2):
Poglądy:
Przynależność:
|
RE: Wybór nowego marszałka
Stanisław Mikołajczyk
Panie Marszałku!
Wysoka Izbo!
Chciałbym zaprezentować państwu kandydata na urząd Marszałka Sejmu którego popiera PSL i PPS. W obliczu wojny na górze jaką prowadzą między sobą członkowie partii władzy ONL uważamy że urząd Marszałka Sejmu powinna objąć osoba która uwikłana w takie spory nie jest a większą część swojej energii oraz czasu będzie mogła ona przeznaczyć na wypełnianie obowiązków płynących z piastowania owego urzędu. Szanowni posłowie i posłanki, Sejm Rzeczypospolitej Polskiej wymaga odpowiedniej osoby która mogłaby go godnie reprezentować, poprzedni Marszałek stał się ofiarą w rozgrywkach wewnętrznych ONL i został rzucony na pożarcie Sejmowi. Skoro partia władzy miała już swoją szansę we wskazaniu osoby która winna piastować urząd Marszałka Sejmu i owa osoba, nawet w mniemaniu ONL zawiodła to uważamy że jej następcą powinien być człowiek nie związany z ONL ani z obozem władzy który pogrąża się w coraz większej degrengoladzie.
Szanowny panie Marszałku, szanowni panowie posłowie, szanowne panie posłanki. Kandydatem PSL i PPS na urząd Marszałka Sejmu jest pan poseł Andrzej Krukowski. Pan poseł jest absolwentem Uniwersytetu Jana Kazimierza we Lwowie. Jest on osobą zasłużoną w bojach o niepodległość Rzeczypospolitej na frontach I Wojny Światowej oraz w powstrzymywaniu nawały komunistycznej na Polskę. Uważamy ze wyższe wykształcenie jakim może poszczycić się pan poseł oraz karność i dyscyplina którą z pewnością nabył w wojsku sprawi że sprawowanie przez niego urzędu Marszałka Sejmu będzie jednym z lepszych w historii Polskiego Parlamentaryzmu. Nie widzimy też żadnych przeciwwskazań aby poparła ową kandydaturę większość sejmowa i przyczyniła się do poprawy funkcjonowania naszej Wysokiej Izby.
gen. Mikołaj Czapski - Partia Gospodarczo-Imperialna
"I staję do walki, tak jak poprzednio, z głównym złem państwa: panowaniem rozwydrzonych partyj i stronnictw nad Polską, zapominaniem o imponderabiliach, a pamiętaniem tylko o groszu i korzyści." - Józef Piłsudski
gg: 5055882
|
|
01-18-2012 18:38 |
|
Czerwony
Chichot historii
Piotr Riemkinow
zapomniany siewca chaosu [3]
Protegowany: Adomas Razaitis
Protegowany (2):
Poglądy: radykalne endeckie
Przynależność:
|
Konar
Panie Marszałku, Wysoka Izbo!
Chciałbym, w trybie wniosku formalnego, zapytać pana Marszałka, na podstawie jakich przepisów zgłaszanie kandydatów na urząd Marszałka Sejmu znalazło się w porządku dziennym obrad? Regulamin Sejmu mówi, że Marszałek zostaje powołany i odwołany większością zwykłą. Stwierdza też, że odwołanie Marszałka odbywa się na wniosek grupy 50 posłów. Ponieważ tryb wyboru Marszałka nie jest określony, uzasadnione jest wnioskowanie per analogiam że odbywa się on w takim samym trybie, jak odwołanie - to znaczy, głosowane są kolejne wnioski o powołanie wskazanego we wniosku kandydata na urząd Marszałka Sejmu.
Ja będąc graczem mogę być każdym. Moje oczekiwania sprowadzają się do względnego realizmu rozgrywki - pozwalającego antycypować wydarzenia i dokonującego rozstrzygnięć na bazie oceny faktów a nie takich kryteriów jak "szarża na motocyklach świetnie wyglądałaby w filmie". Nie musi być superrealistycznie, byle bym nie był zaskakiwany zagrywkami z dupy i pozbawionymi najmniejszego sensu w realnym świecie. - Czerwony
|
|
01-18-2012 18:53 |
|
Czerwony
Chichot historii
Piotr Riemkinow
zapomniany siewca chaosu [3]
Protegowany: Adomas Razaitis
Protegowany (2):
Poglądy: radykalne endeckie
Przynależność:
|
doc. Konar
Pośle Mikołajczyk, słuchając pańskiego wystąpienia zastanawiam się, czy kłamie pan umyślnie czy naprawdę jest przekonany o tym, że mówi pan prawdę. Zacznę od faktu podstawowego: skoro mówi pan, że aresztowani działacze PSL są nieosiągalni, to skąd pan wie czy zostały im postawione zarzuty?
Opieram się wprawdzie na informacjach prasowych, ale "Gazeta Polska" dość jasno opisuje, że ludowców zatrzymano pod pewnymi zarzutami - po czym te zarzuty, dość poważne, wylicza. Prasa opiera się na oficjalnych komunikatach prokuratury, która te komunikaty właśnie do prasy wysyła dla ich rozpowszechnienia. Jak rozumiem, pan poseł Mikołajczyk oczekiwałby wysyłania osobnych zawiadomień do jego nieskromnej osoby albo też do gazet nielegalnie przez PSL wydawanych. Niestety nie ma innych możliwości technologicznych by te komunikaty publikować, nie istnieje żadna sieć przez którą każdy mógłby połączyć się z prokuraturą i przeczytać komunikat - choć być może pewnego dnia powstanie.
Dlatego więc uważam, że tezy stawiane przez posła Mikołajczyka uznać należy za bezpodstawne. Cała procedura zatrzymania wygląda na przeprowadzoną w majestacie prawa. Dziękuję.
Ja będąc graczem mogę być każdym. Moje oczekiwania sprowadzają się do względnego realizmu rozgrywki - pozwalającego antycypować wydarzenia i dokonującego rozstrzygnięć na bazie oceny faktów a nie takich kryteriów jak "szarża na motocyklach świetnie wyglądałaby w filmie". Nie musi być superrealistycznie, byle bym nie był zaskakiwany zagrywkami z dupy i pozbawionymi najmniejszego sensu w realnym świecie. - Czerwony
|
|
01-24-2012 16:00 |
|