Zgredźmin
Posting Freak
Mikołaj Czapski
powoli zapominany [2]
Protegowany:
Protegowany (2):
Poglądy:
Przynależność:
|
RE: Teczka nr. 001/04/53
Notatka: 002/001/04/53
"Zasada jest prosta - po demokratyzacji działacze [wycięte] współpracujący z rządem emigracyjnym, będę mogli kontynuować swoją działalność polityczną i nie natkną się przy tym na żadne przeszkody natury swego post-sowieckiego pochodzenia. Co do współpracy, to jak na razie pozostaje Nam przesyłanie informacji, na dzień dzisiejszy mogę przekazać, że trwają rozmowy nad wielkim zjazdem dygnitarzy z całego bloku wschodniego do Warszawy. Myślę, że tą sytuacje można wykorzystać, jak - pewnie się domyślacie, a My nie mamy zamiaru Wam w tym przeszkodzić, ba nawet pomożemy."
Odpowiedź:
"Co się dzieje u Czerwonych?"
Notatka: 003/001/04/53
"Generalnie stagnacja, [...]. Jak będą jakieś nowe wieści to powiadomię."
Notatka: 004/001/04/53
"Tow. Matecznik na plenum FN ,,Towarzysze! Obywatele!
Po śmierci towarzysza Stalina nie możemy stać z założonymi rękami. Bezwzględnie musimy wrócić do pracy nad budową społeczeństwa socjalistycznego i pracować z jeszcze większą energią. Musimy naszą pracą upamiętnić imię Wielkiego Stalina.
Ze swojej strony proponuję, byśmy w kolejnej modyfikacji do planu sześcioletniego 1949-55 zrezygnowali z pewnych inwestycji w przemysł ciężki, a w zamian podjęli stalinowskie inicjatywy poprawy codziennego bytu obywateli:
-Stalinowski Program Unowocześniania Wsi (SPUW), w ramach którego zainwestujemy w produkcję nowoczesnego sprzętu rolniczego;
-Stalinowski Program Unowocześniania Gospodarstwa Domowego (SPUGD), w ramach którego będziemy zakupować ze Związku Radzieckiego najnowocześniejsze urządzenia, takie jak chłodziarki i pralki.
Odpowiednie towary będziemy oznaczać jakimś chwytliwym hasłem, np. "POLSKA LUDOWA NOWOCZESNA STALINOWSKA".
Co uważacie, towarzysze i obywatele? Uważam dyskusję za otwartą. " "
gen. Mikołaj Czapski - Partia Gospodarczo-Imperialna
"I staję do walki, tak jak poprzednio, z głównym złem państwa: panowaniem rozwydrzonych partyj i stronnictw nad Polską, zapominaniem o imponderabiliach, a pamiętaniem tylko o groszu i korzyści." - Józef Piłsudski
gg: 5055882
|
|
10-12-2011 14:48 |
|