Post Reply 

Thread Rating:
Działania LWP
Czerwony Offline
Chichot historii

Piotr Riemkinow
zapomniany siewca chaosu [3]

Protegowany: Adomas Razaitis
Protegowany (2):
Poglądy: radykalne endeckie
Przynależność:

Działania LWP
Podaję swoją koncepcję:
Quote:Podejmowanie decyzji w LWP powinno odbywać się według kryteriów merytorycznych. W sytuacji tego wymagającej, każdy chętny oficer prezentuje plan działań operacyjnych. Plany są następnie konfrontowane i oceniane, co z uwagi na specyfikę wojska (potrzeba szybkich działań) powinno trwać nie dłużej niż 24h irl. Wyłoniony w ten sposób plan jest realizowany przez całe LWP, bez różnicy jaki kto ma do takiego planu stosunek. Nadzór nad wykonaniem sprawuje autor planu bądź największej jego części. Jeśli LWP nie będzie w stanie dojść do porozumienia, propozycje są wnoszone na forum Partii.

Ja będąc graczem mogę być każdym. Moje oczekiwania sprowadzają się do względnego realizmu rozgrywki - pozwalającego antycypować wydarzenia i dokonującego rozstrzygnięć na bazie oceny faktów a nie takich kryteriów jak "szarża na motocyklach świetnie wyglądałaby w filmie". Nie musi być superrealistycznie, byle bym nie był zaskakiwany zagrywkami z dupy i pozbawionymi najmniejszego sensu w realnym świecie. - Czerwony
10-11-2011 17:05
Send this user a private message Find all posts by this user Give Reputation to this user Quote this message in a reply
Wisznu Offline
Pierwsza Dama

szpilki
mało znana [2]

Protegowany: kozaczek
Protegowany (2): baletka
Poglądy: estetyczne
Przynależność: WOMAN

RE: Działania LWP
Czym są te kryteria merytoryczne? Według mnie to bardzo nieostre kryteria. Skoro jest nas mało najlepiej, jak GM będzie podejmował ostateczne decyzje w oparciu o nasze alternatywne rozwiązania, a brak alternatywy będzie uznany za poparcie ze strony innych osób z tej grupy.
10-12-2011 19:43
Send this user an email Send this user a private message Find all posts by this user Give Reputation to this user Quote this message in a reply
Czerwony Offline
Chichot historii

Piotr Riemkinow

Protegowany (2):
Przynależność:

Czemu GM ma podejmować decyzje? GM nie jest od grania Big Grin

Kryteria merytoryczne oznaczają, że oceniamy jakość propozycji i na tej podstawie wybieramy, a nie np. na podstawie głosowania (no, teraz raczej byłoby niemożliwe, ale kto wie czy nikt nie dojdzie a koncepcja powinna działać niezależnie od liczby graczy).

Ja będąc graczem mogę być każdym. Moje oczekiwania sprowadzają się do względnego realizmu rozgrywki - pozwalającego antycypować wydarzenia i dokonującego rozstrzygnięć na bazie oceny faktów a nie takich kryteriów jak "szarża na motocyklach świetnie wyglądałaby w filmie". Nie musi być superrealistycznie, byle bym nie był zaskakiwany zagrywkami z dupy i pozbawionymi najmniejszego sensu w realnym świecie. - Czerwony
10-12-2011 20:11
Send this user a private message Find all posts by this user Give Reputation to this user Quote this message in a reply
Wisznu Offline
Pierwsza Dama

szpilki
mało znana [2]

Jak ocenić "jakość" propozycji?
10-12-2011 20:12
Send this user an email Send this user a private message Find all posts by this user Give Reputation to this user Quote this message in a reply
Czerwony Offline
Chichot historii

Piotr Riemkinow

Protegowany (2):
Przynależność:

Hm, no jeśli masz problemy z wyrażaniem ocen to może poszukaj innej gry?
No offence, pytanie jak dla mnie trochę głupie. Czytasz i piszesz, co o tym sądzisz, co ci się podoba a co byś zmienił.

10-12-2011 20:15
Wisznu Offline
Pierwsza Dama

szpilki
mało znana [2]

Nie mam problemu, ale co jak są dwie propozycje i ja oceniam jedną za bardziej "jakościową", a ty tą drugą? Muszą być jakieś kategorie oceny, lub możemy się podzielić pewnymi sferami w wojsku. Ja np. bardziej chciałbym się zajmować jednostkami specjalnymi, lotnictwem, marynarką i wywiadem wojskowym niż wojskiem lądowym, które mógłbyś przejąć w pełni wraz z całymi tymi pacyfikowaniami, oczywiście z jakimś prawem veta, czy czymś podobnym.
10-12-2011 20:18
Czerwony Offline
Chichot historii

Piotr Riemkinow

Protegowany (2):
Przynależność:

No napisałem - w takim wypadku decyduje Partia. Konfliktów i tak się nie uniknie, niezależnie od jakiegoś veta etc. Co jest ważne to ustalenie limitu na wszelkie dyskusje, gdy wróg stoi u bram Wink

Jeśli chodzi o podział kompetencji, to regularne operacje będą zapewne często (i coraz częściej) przebiegały z udziałem formacji kombinowanych. Można wspólnie przygotowywać plan, ale już dowództwo musi być jednolite. Poza tym ja tego pacyfikowania wcale nie robię z jakąś wielką ochotą, też bym chętnie pokierował np. wojskami specjalnymi.

10-12-2011 20:25
Wisznu Offline
Pierwsza Dama

szpilki
mało znana [2]

W partii będą kolejne kłótnie. To trochę bezsensu. Według mnie należy się podzielić obowiązkami i ewentualnie wtryniać, ale delikatnie, tak by każdy robił co chce, a pisząc o wojskach specjalnych mówię o tych, które wymieniłem w planach reformy. O kawalerii i wojskach areomobilnych. Możesz, a nawet fajnie by było gdybyś zrobił sobie saperów, spadochroniarzy i GROM.
10-12-2011 20:30
Czerwony Offline
Chichot historii

Piotr Riemkinow

Protegowany (2):
Przynależność:

Ja też te wojska mam na uwadze. W ogóle, przez aeromobilne rozumiesz kawalerię powietrzną? Do punktu w którym technika osiągnie poziom pozwalający je sformować jest jeszcze ładnych parę lat.

W Partii może i będą kłótnie, ale będzie też można przełamać impas głosowaniem i wtedy się odpowiedzialność rozłoży Wink Jeśli podział, to tylko bardziej ogólny - wojsk lądowych, marynarki i lotnictwa. Podział na niższym stopniu specjalizacji, jak już pisałem, rodzi problemy organizacyjne z uwagi na kombinowany charakter działań wojennych.

10-12-2011 20:43
Wisznu Offline
Pierwsza Dama

szpilki
mało znana [2]

Wiem, że na razie Polska nie może sobie zrobić kawalerii powietrznej, ale możemy inwestować w śmigłowce i powoli iść w tym kierunku. Tym chciałbym się zająć. Drugą rzeczą którą chciałbym zrobić to nauczyć żołnierzy jazdy konnej i zrobić niewielki oddział ułanów.

W innych kwestiach głównie interesuje mnie lotnictwo i o nie prosiłem w wniosku, ale GM powiedział, że POP ma być dowódcą wojsk lądowych, dlatego mam określone stanowisko w tych strukturach.

Chciałbym również zająć się łodziami podwodnymi.

Ostatnią rzeczą jest wywiad wojskowy.

Nie wiem jakie ty masz priorytety, ale możesz zagospodarować resztę.
10-12-2011 21:03
Post Reply 

User(s) browsing this thread: