Post Reply 

Thread Rating:
Rozruchy w Poznaniu
Czerwony Offline
Chichot historii

Piotr Riemkinow
zapomniany siewca chaosu [3]

Protegowany: Adomas Razaitis
Protegowany (2):
Poglądy: radykalne endeckie
Przynależność:

Rozruchy w Poznaniu
Operacja "Dunaj"
Dowódca: gen. bryg. Michał Grabowicz

Cele:
- opanować rozruchy robotniczo-studenckie w Poznaniu
- nie dopuścić do rozprzestrzenienia protestów
- we współpracy z UB schwytać działających w mieście członków WiN

Jednostki LWP biorące udział w akcji:
- Studenci i kadra Oficerskiej Szkoły Wojsk Pancernych i Zmechanizowanych
- 4 Pomorska Dywizja Piechoty z Krosna Odrzańskiego (gen. bryg. Michał Grabowicz)
- 5 Saska Dywizja Piechoty z Sulęcina (płk Józef Sobiesiak)
- 27 Dywizja Piechoty ze Zgorzelca (ppłk Mikołaj Kotwicki)
- 10 Saski Pułk Łączności z Wrocławia (ppłk Józef Pawenta)
- 13 Samodzielny Pułk Czołgów z Opola (ppłk Adam Badecki)
- 22 Samodzielny Pułk Czołgów z Żagania (mjr Ireneusz Kłosowski)
- 112 Pułk Artylerii Ciężkiej z Gubina (ppłk Henryk Poźlewicz)
Wartość bojowa ogółem
- ok. 9 000 żołnierzy
- 60 czołgów (T-34/85)
- 36 transporterów opancerzonych (BTR-40?)
- 36 dział samobieżnych (8x ZiS-30, 24x SU-76)
- 16 armato-haubic (152mm wz 37)
- 178 dział pancernych (89x 45mm wz 37/42, 89x 76mm)
- 240 moździerzy

Szacowane siły protestujących:
- >10 000 cywilów, z czego nie więcej niż 400 może być uzbrojonych
- Niewielka liczba rkm-ów z posterunków MO i wojska

Plan akcji:
1) Żołnierzom wydać maski przeciwgazowe.
2) Zająć pozycje obronne na rogatkach dzielnic opanowanych przez protestujących. Nie prowokować bezpośrednich walk. Strzelać tylko w sytuacji bezpośredniego zagrożenia życia.
3) Prowadzić obserwację warunków pogodowych. Utrzymując stałą łączność z artylerią nakierowywać ogień na punkty od zawietrznej strony głównych skupisk protestujących. Wspomagać ostrzałem krótkodystansowym z moździerzy. W obu przypadkach używać amunicji nieeksplodującej, zawierającej gaz łzawiący. Przez głośniki nadawać komunikat wzywający tłum do rozejścia się a ludność miasta do pozostania w domach.
4) Przesuwać pozycje obronne w miarę ustępowania protestujących. Nie dopuszczać do ponownego zajęcia odbitych kwartałów ulic. Gdy tłum zostanie rozbity, wyłapać wskazanych przez funkcjonariuszy MO i UB głównych prowodyrów zajść. Nie prowadzić pościgu za wycofującymi się robotnikami, chyba że w celu złapania prowodyrów.
5) Po opanowaniu sytuacji zająć pozycje w głównych punktach miasta i rozpocząć udzielanie pomocy medycznej zatrutym demonstrantom oraz osobom postronnym.

Odezwa do żołnierzy:
Quote:Żołnierze Ludowego Wojska Polskiego!

Wyruszacie na pomoc władzy robotniczej w Poznaniu. Słuszne wystąpienia proletariuszy, ciężko doświadczonych przejściowymi kłopotami gospodarki i brakami w zaopatrzeniu, zostały wykorzystane przez wrogie Polsce reakcyjne kręgi wierne faszystom siedzącym bezpiecznie w Londynie. Zdrajcy ci okłamali robotników, jakoby aresztowano ich delegację wysłaną do Warszawy. To przez nich w mieście szerzy się nieporządek, a wypuszczeni z więzienia przestępcy bezkarnie grasują po ulicach. Niewystarczające siły Milicji Obywatelskiej potrzebują wsparcia, i my im tego wsparcia udzielimy.

Robotnicy nie są naszymi wrogami! Ludowe Wojsko Polskie ma ich bronić, i po to idziemy do Poznania! Jeśli ktoś bez wyraźnego rozkazu otworzy ogień, osobiście postawię go przed sądem wojskowym. Już teraz kontrrewolucyjne karły z Londynu wykorzystują te pożałowania godne incydenty by szerzyć propagandę wrogą naszej ludowej Ojczyźnie. Nie damy im powodu. Pokażemy, że władza ludowa nigdy nie przeleje robotniczej krwi! Dalej, na odsiecz Poznaniowi!

Moje uwagi:
+ Do akcji celowo wyznaczyłem nieco inne jednostki niż irl. W akcji nie biorą regularne dywizje pancerne, dowodzone wówczas przez krasnoarmiejców którzy aż się palili do siłowej pacyfikacji. Zamiast tego zmobilizowałem więcej piechoty i artylerię, wszystkie dowodzone przez Polaków, którzy powinni mieć większe opory przed walką z polskimi robotnikami. W wykonaniu przyjętej taktyki ma też pomóc oddzielny pułk wojsk łączności.
+ Amunicja z różnego rodzaju gazami jest w dużej ilości w magazynach LWP na Dolnym Śląsku.
+ Historycznie, polskim żołnierzom powiedziano że w mieście nastąpiła kontrrewolucja i ci wszyscy protestujący to faszystowska opozycja i obca agentura. Ja mówię trochę co innego Wink
+ Nad siłami 4DP Grabowicz obejmuje osobiste dowodzenie w czasie akcji.
+ Siły 27DP do transportu używają trakcji konnej, są więc traktowane jako odwód i wprowadzane do akcji w ostatniej kolejności, by gaz nie zaszkodził zwierzętom.

Ja będąc graczem mogę być każdym. Moje oczekiwania sprowadzają się do względnego realizmu rozgrywki - pozwalającego antycypować wydarzenia i dokonującego rozstrzygnięć na bazie oceny faktów a nie takich kryteriów jak "szarża na motocyklach świetnie wyglądałaby w filmie". Nie musi być superrealistycznie, byle bym nie był zaskakiwany zagrywkami z dupy i pozbawionymi najmniejszego sensu w realnym świecie. - Czerwony
10-09-2011 21:03
Send this user a private message Find all posts by this user Give Reputation to this user Quote this message in a reply
Jegomość Offline
Senior Member

Sokrates Kiersiłow
mało znany [2]

Protegowany:
Protegowany (2):
Poglądy: patriotyczne
Przynależność: Hetmanat

RE: Rozruchy w Poznaniu
Chcesz napisać relację z udanej akcji do Żołnierza Wolności za dodatkowe profity?
10-10-2011 18:48
Send this user an email Send this user a private message Find all posts by this user Give Reputation to this user Quote this message in a reply
Czerwony Offline
Chichot historii

Piotr Riemkinow

Protegowany (2):
Przynależność:

Czemu nie. Coś konkretnego do ujęcia czy po prostu opisać przebieg zgodnie z planem?

Niedługo wyślę opracowanie LWP.

Ja będąc graczem mogę być każdym. Moje oczekiwania sprowadzają się do względnego realizmu rozgrywki - pozwalającego antycypować wydarzenia i dokonującego rozstrzygnięć na bazie oceny faktów a nie takich kryteriów jak "szarża na motocyklach świetnie wyglądałaby w filmie". Nie musi być superrealistycznie, byle bym nie był zaskakiwany zagrywkami z dupy i pozbawionymi najmniejszego sensu w realnym świecie. - Czerwony
10-10-2011 18:53
Send this user a private message Find all posts by this user Give Reputation to this user Quote this message in a reply
Jegomość Offline
Senior Member

Sokrates Kiersiłow
mało znany [2]

Protegowany:
Protegowany (2):

Zgodnie z planem i linią propagandową.

W rzeczywistości rewolta robi dużo "scen" - owijanie zwłok polskimi flagami, noszenie tego do kościołów etc. O tym nie piszemy.

Możesz natomiast wykorzystać okazję do dokuczania np. żydowskiej bezpiece jako niekompetentnej, ale nie wiem, czy zaryzykujesz taki wariant. Tongue
10-10-2011 19:09
Send this user an email Send this user a private message Find all posts by this user Give Reputation to this user Quote this message in a reply
Czerwony Offline
Chichot historii

Piotr Riemkinow

Protegowany (2):
Przynależność:

Może zaryzykuję. A, to informacja dla mnie, ile tych zwłok i w jakich przeważnie okolicznościach?

10-10-2011 19:15
Jegomość Offline
Senior Member

Sokrates Kiersiłow
mało znany [2]

Protegowany:
Protegowany (2):

Do wkroczenia wojska ofiar było prawie 100. Okoliczności? Wymiana ognia z jednostkami MBP.
W waszej pacyfikacji padło 20 - wkroczenie wojska, czołgów etc. złamało ducha walki protestujących.

(dla porównania - historycznie ofiar śmiertelnych była połowa tego, tutaj aparat, zarówno partia, wojsko jak i bezpieka nieco zgapiły i trzeba was było przyciskać do zrobienia czegokolwiek... No i WiN judził.)
(This post was last modified: 10-10-2011 19:23 by Jegomość.)
10-10-2011 19:20
Post Reply 

User(s) browsing this thread: