Post Reply 

Thread Rating:
Ekonomia, głupcze! czyli kto nie pracuje nie ma garba ;)
Variatzky Offline
Junior Member
**

mało znany [2]

Protegowany:
Protegowany (2):
Poglądy:
Przynależność:

Ekonomia, głupcze! czyli kto nie pracuje nie ma garba ;)
Planując rozwój majątku August Bayer skorzystał ze swoich kontaktów zawartych na amerykańskich uczelniach. Zaprosił na wczasy jednego ze swoich przyjaciół zajmujących się hydroenergetyką. Nowe Polesie jest zasobne w potoki, strumienie i rzeki o dużym potencjale hydroenergetycznym, a August widzi tu nieskończone źródło energii elektrycznej, bez potrzeby dostarczania paliwa. Pierre Gardouis, inżynier hydrotechnik z EUA ma wycenić koszt opracowania planów technicznych elektryfikacji Ordynacji Kenaj w oparciu o koncepcję niewielkich elektrowni wodnych i zdecentralizowania systemu wytwarzania energii elektrycznej.
08-25-2011 18:43
Send this user a private message Find all posts by this user Give Reputation to this user Quote this message in a reply
Szmer Offline
Duch Dziejów

ja
że kto!? [-1,5]

Protegowany: I. Komarenko
Protegowany (2): Chan Razmemłaj
Poglądy: chemairisme
Przynależność:

RE: Ekonomia, głupcze! czyli kto nie pracuje nie ma garba ;)
Sam oszacuj. Wreszcie to wkleję Tongue
08-25-2011 18:58
Send this user an email Send this user a private message Find all posts by this user Give Reputation to this user Quote this message in a reply
Variatzky Offline
Junior Member
**

mało znany [2]

Protegowany:
Protegowany (2):
Poglądy:
Przynależność:

Standardowo jest 3000 złp x liczba obywateli, czyli elektryfikacja Ordynacji Kenaj to byłby koszt 30 mln $. Ja jednak nie mam zamiaru budować ogromnych elektrowni cieplnych tylko małe turbiny wodne bez dużych zbiorników spiętrzających, korzystające głównie z dużego spadku naturalnego. Odpada więc konieczność wznoszenia wielkich budynków i związanych z nimi prac. Myślę, że 20 mln $ za zelektryfikowanie całego półwyspu będzie dobrą ceną.
08-25-2011 19:18
Send this user a private message Find all posts by this user Give Reputation to this user Quote this message in a reply
Szmer Offline
Duch Dziejów

ja
że kto!? [-1,5]

Protegowany: I. Komarenko
Protegowany (2): Chan Razmemłaj
Poglądy: chemairisme
Przynależność:

Hm. No dobrze, ale jeszcze technologia. Żeby było ładniej, 21 mln Tongue
08-25-2011 19:40
Send this user an email Send this user a private message Find all posts by this user Give Reputation to this user Quote this message in a reply
Post Reply 

User(s) browsing this thread: