Post Reply 

Thread Rating:
Stosunki z Północną Ameryką.
Tvar Offline
Capo di Tutti Capi

F.B.A. Pilawa
pociąga za sznurki [6]

Protegowany: Adrian Warszawski
Protegowany (2): Brunon Pilawa
Poglądy: Wolnomyśliciel
Przynależność: Nowe Polesie

Stosunki z Północną Ameryką.
(OG:
1. Jak rozumiem UEA z powodów historycznych nie przepada za Francuzami a tym bardziej jako liberałowie za faszyzmem czy komunizmem, dobrze wnioskuję? Tak, owszem, czytałem o izolacjoniźmie i niechęci.
2. Zakładam że przynajmniej część Państw odwiedzam, ponieważ ostatnio prowadziłem rozmowy ze Szwedami, potem z Brytyjczykami, to samolotem mam blisko od razu do EUA.
3. Chciałbym odwiedzić również Jukon, musisz mi coś o nim opowiedzieć, jak przypuszczam jest trochę jak historycznie czyli kiedyś kompanie handlowe miały wpływy, później gorączka złota, jedyny anglojęzyczny region w okolicy, stosunki z UK raczej dobre?, )
Zacznijmy od UEA zdecydowanie:

Bonjour Monsieur,
miło widzieć się z sąsiadem, na wstępie chciałbym przeprosić że wcześniej nie miałem okazji do spotkania się z Państwa przedstawicielstwem, niestety Rzeczpospolita jest w dość trudnym położeniu stąd miałem wiele spraw do załatwienia w kraju (OG: zakładam że w przeciwieństwie do innych obywateli akurat osoba która zajmuje się dyplomacją jest dość otwarta na świat, a przynajmniej obeznana w jego sprawach).
Przybywam z podziwem dla Państwa gospodarki, chcąc nie tylko rozmawiać o sprawach między naszymi Państwami ale również o sprawach natury gospodarczej. (Przy okazji chciałbym się dowiedzieć czy mam swobodę w działalności gospodarczej na miejscu i np. w Jukonie?)
08-20-2011 14:53
Send this user an email Send this user a private message Find all posts by this user Give Reputation to this user Quote this message in a reply
Szmer Offline
Duch Dziejów

ja
że kto!? [-1,5]

Protegowany: I. Komarenko
Protegowany (2): Chan Razmemłaj
Poglądy: chemairisme
Przynależność:

RE: Stosunki z Północną Ameryką.
OG: Jukon jest częścią Brytyjskiej Wspólnoty Narodów, tak więc formalnie znajduje się w stanie wojny z ententą i ma swój udział w duńskim korpusie ekspedycyjnym. Co do EUA, to naprawdę póki co nastroje są tam ściśle pro-neutral, a raczej mocno podzielone. We Francji nie podoba się oczywiście ustrój, ale jakaś solidarność frankofońska (jak irl anglosaska) ma miejsce. Natomiast nie lubią układu haskiego ze względu na enklawy w Kanadzie (a przecież Ameryka dla Amerykanów) i fakt, że stanowią potężną konkurencję na rynkach światowych.
_______
Każdy może prowadzić działalność gospodarczą na terenie Stanów Zjednoczonych.
08-20-2011 18:51
Send this user an email Send this user a private message Find all posts by this user Give Reputation to this user Quote this message in a reply
Tvar Offline
Capo di Tutti Capi

F.B.A. Pilawa
pociąga za sznurki [6]

OG: Ale ja nie w kwestiach stricte wojny, wiem że są mało militarni. Powiedz mi jeszcze jak aktualnie są nastawieni do RTN, czy mieliśmy jakieś zatargi czy to zbrojne, dyplomatyczne, handlowe. Czy jesteśmy dla nich kimś nieinteresującym, wrogim, ważnym partnerem w regionie czy może leżymy im jak cała ta śmieszna Europa.

Na początek chciałbym się dowiedzieć jak jest u Państwa z prowadzeniem działalności gospodarczej, czy jakbym chciał u Państwa, jako obcokrajowiec, prowadzić działalność, mogę liczyć na warunki podobne do obywateli?
Chciałbym się też dowiedzieć czy EUA byłoby skłonne udzielić Rzeczpospolitej jakiejś pożyczki?
08-20-2011 19:09
Szmer Offline
Duch Dziejów

ja
że kto!? [-1,5]

Przynależność:

OG: EUA, tak jak większość państw zachodnich, traktowała Radziwiłłowską RTN jako takiego zacofanego, a słabego molocha. Obecny bieg wydarzeń nie budzi wielkiego zdziwienia, unowocześniające się Chiny też się rozpadły Tongue Generalnie Polska nie budzi wielkiego zainteresowania i nie jest traktowana do końca poważnie.
08-20-2011 19:32
Tvar Offline
Capo di Tutti Capi

F.B.A. Pilawa
pociąga za sznurki [6]

OG: a czy porobić interesy i pogadać chociaż mogę o pożyczce? Tongue

IG: Na początek chciałbym się dowiedzieć jak jest u Państwa z prowadzeniem działalności gospodarczej, czy jakbym chciał u Państwa, jako obcokrajowiec, prowadzić działalność, mogę liczyć na warunki podobne do obywateli?
Chciałbym się też dowiedzieć czy EUA byłoby skłonne udzielić Rzeczpospolitej jakiejś pożyczki?
;]
(This post was last modified: 08-20-2011 19:34 by Tvar.)
08-20-2011 19:34
Szmer Offline
Duch Dziejów

ja
że kto!? [-1,5]

Przynależność:

EUA prowadzi politykę wolnej, otwartej gospodarki i możesz pan liczyć na warunki podobne do obywateli. Rząd RTN może sprzedawać obligacje na rynkach amerykańskich, natomiast nie jest to odpowiedni czas na pożyczkę państwową.
08-21-2011 11:11
Post Reply 

User(s) browsing this thread: