Post Reply 

Thread Rating:
Pogawędki z MG.
Variatzky Offline
Junior Member
**

mało znany [2]

Protegowany:
Protegowany (2):
Poglądy:
Przynależność:

Pogawędki z MG.
No to jedziemy z tym koksem.

Na początek ustalenie majątku. Jak już pisałem na GG chcę wylądować na Alasce, a raczej w Nowym Polesiu. Wybrałem sobie taki ładny półwysep, który nazywa się Półwyspem Kenajskim. Półwysep ma około 280 km z południowego zachodu na północny wschód i około 200 km z północnego zachodu na południowy wschód. Jest prawie w całości pokryty lasem. Jedyne pola znajdują się w pobliżu miasteczka Kenaj. Posiadłością, w której mieszka August jest Rezydencja Turnia. Włości Augusta są połączone z najbliższym miastem //irl Anchorage// a dalej z Radziwiłłem utwardzoną drogą, zaznaczoną na mapie. Suchą nogą można się dostać na Półwysep Kenajski jedynie Przesmykiem Białowieskim. Na północny zachód od osady Białowieża stacjonuje cały czas zbrojny oddział straży pana Bayera. Posterunek umieszczony jest tuż za mostem na rzece wypływającej z jeziora nieopodal Białowieży. W samej osadzie również stacjonują strażnicy.
Tak to wygląda na mapie:
[Image: mapa1q.jpg]
A tak na mapie bodka:
[Image: mapa2a.jpg]
Rolnictwo i podatki ściągane od mieszkańców są niewielkim procentem dochodów pana Bayera. Płody rolne produkowane na polach półwyspu w zasadzie pokrywają się z zapotrzebowaniem mieszkańców. Niewielkie nadwyżki są magazynowane na wypadek nieurodzaju bądź klęsk żywiołowych.
Podstawą dochodu Majątku Kenaj jest leśnictwo i rybołówstwo. Duży udział w dochodzie ma też wydobycie złota i węgla. Ostatnimi laty na półwyspie odkryto złoża ropy naftowej, z czym August wiąże największe nadzieje.

Miasta, wioski i rezydencje:
Kenaj - największa osada na Półwyspie, aspirująca do miana miasteczka; to tutaj mieszka 75% mieszkańców półwyspu; w mieście znajdują się zakłady przetwórstwa rybnego, niewielka stocznia, zakłady przemysłu drzewnego i przeróżne usługi;
Turnia - rezydencja pana Augusta Ignacego Bayera malowniczo położona na stoku wzgórza opadającego w kierunku jeziora Siklawa, August Bayer, pomimo swego magnackiego pochodzenia nie przepada za kiczowatym przepychem w stylu złotych klamek i barokowych ozdób. Jest minimalistą i pedantem, więc jego rezydencja jest utrzymana w takim właśnie stylu. Prostota formy i funkcjonalizm to cechy bliskie panu Augustowi;
Białowieża - druga co do wielkości osada; najlepiej charakteryzuje ją miano osady wielorybniczej;
Na półwyspie znajdują się też mniejsze osady rolników, drwali oraz górników, ale nie są one tak ważne jak trzy wyżej opisane.

Pan Bayer posiada również niewielką flotę wielorybniczą oraz kilka kutrów rybackich. Jest też w posiadaniu niewielkiego okrętu wojennego // jakiś mały niszczyciel czy fregata, taka osobista zabawka, którą magnat wykorzystuje kiedy to musi udać się w dalszą podróż, na przykład do Nowego Gdańska, czy gdzieś dalej//

// czekam na komcie i pomoc w ubraniu tego wszystkiego w cyferki Wink
Pole powierzchni tego półwyspu to w dużym przybliżeniu pole czworokąta o przekątnych 280 km i 200 km, co daje 2 800 000 ha <wow> ale są to w większości góry i lasy.
(This post was last modified: 08-17-2011 20:31 by Variatzky.)
08-17-2011 19:39
Send this user a private message Find all posts by this user Give Reputation to this user Quote this message in a reply
Szmer Offline
Duch Dziejów

ja
że kto!? [-1,5]

Protegowany: I. Komarenko
Protegowany (2): Chan Razmemłaj
Poglądy: chemairisme
Przynależność:

RE: Pogawędki z MG.
To tak. W zasadzie to, co napisałeś, mi się podoba (nawet bardzo Big Grin ), ale samowystarczalność żywnościowa w warunkach nowopoleskich jest chyba mocno problematyczna. Tj. powiedzmy, że utrzymywana jest dzięki tym uprawom i (głównie) połowom. Zakładam więc, że dostajesz z tego zboża (sprzedawanego na miejscu) najniższą stawkę 200 złp. z ha uprawnego. Pytanie, ile tego jest. Założyłbym 2 tys. ha.
Co do liczby mieszkańców - 30 000?
Utrzymanie siedziby - 700 tys. rocznie, wliczając tę niewielką straż.
Jeśli chodzi o różne inne dochody, powinniśmy wypisać to różnymi oddzielnymi tworami, np.:
-kopalnia złota "Skrzat": 2 mln złp. rocznie dochodu
-przedsiębiorstwo handlu kolonialnego Bayer (drewno i ryby): xxx mln złp. rocznie dochodu
itd.
08-17-2011 19:55
Send this user an email Send this user a private message Find all posts by this user Give Reputation to this user Quote this message in a reply
Variatzky Offline
Junior Member
**

mało znany [2]

Protegowany:
Protegowany (2):
Poglądy:
Przynależność:

Co do ludzików, to obecnie w samym Kenai mieszka 7500 ludzi, a w całym okręgu, który wykracza poza półwysep (http://upload.wikimedia.org/wikipedia/co...rough.svg) prawie 50 000. Nie wiem, czy te 30 000 ludzi to nie za dużo. Boom na Alaskę był irl w czasach gorączki złota, ale większy był chyba potem, w latach 50 XX w jak USAmani odkryli tam dużo dużo ropy. Co do tego rolnictwa, to właśnie półwysep Kenai i tereny w okolicach Anchorage to jedyne miejsca na Alasce, gdzie da się uprawiać zboża i jakieś inne roślinki. Dlatego się tu zadekowałem Wink Może być te 2000 ha upraw. Gdzieś tam wyczytałem, że na utrzymanie 4 osobowej rodziny aby nie wyginęli z głodu i mieli coś na handel potrzeba ok. 5 ha, czyli 2000 * 5 = 10 000 ludzików. I chyba te 10 000 będzie realne, biorąc pod uwagę rok w grze i obecną liczbę ludności irl (strzelam na 25 000 dusz) Półwyspu Kenai.

A co do innych dochodów to będzie tak:
- kopalnia złota "Złoty Łoś" - położenie kopalni zaznaczyłem na zaktualizowanej mapce; w okolicy kopalni znajduje się osada górnicza o takiej samej nazwie;
- stocznia "Szkutnik" - w zamierzeniu ma się zajmować głównie obsługą floty "Konsorcjum Wielorybniczego Ambra", ale od czasu do czasu może sprzedać jakiś mały jacht czy coś, dochody wedle Twojego uznania; lokalizacja - Kenaj
- "Konsorcjum Wielorybnicze Ambra" - zajmuje się rybołówstwem na wodach otaczających Półwysep oraz na pełnym oceanie; główna siedziba - Kenaj
- "Konsorcjum Drzewne Kornik" - wyrąb drzew, zalesianie, przemysł drzewny; główna siedziba - a jakże, Kenaj;
- "Nowopoleska Kompania Handlowa Alaska" - handel rybami, futrami, drewnem. // i tu nie wiem, czy dawać jakiś dochód tu, czy przy podmiotach produkujących sprzedawane dobra// biura znajdują się w centrum Kenaj Wink
- "Gospodarstwo Rolne Kenaj" - czerpie niewielkie dochody z handlu żywnością produkowaną przez mieszkańców Półwyspu.
- zapomniałbym o najważniejszym Wink "Konsorcjum Górnicze Bayer" - niedawno powstałe konsorcjum zajmujące się wydobyciem surowców z bogatych ziem Nowego Polesia, dzieli się na trzy pododdziały: Aurus (złoto, kopalnia "Złoty Łoś"), Carbos (węgiel) i Naftos (ropa naftowa); pododdziały Carbos i Naftos są stosunkowo młode, prowadzone są obecnie badania geologiczne, odkryto już pokłady węgla i ropy naftowej, ale nie rozpoczęto jeszcze wydobycia.

Wszystkie powyższe podmioty są w 100% własnością pana Augusa Bayera, nie są notowane na żadnej z giełd.

Nie wiem jaki mam limit rocznego dochodu z majątku, więc nie wpisywałem wartości przy poszczególnych podmiotach gospodarczych.
(This post was last modified: 08-17-2011 20:40 by Variatzky.)
08-17-2011 20:29
Send this user a private message Find all posts by this user Give Reputation to this user Quote this message in a reply
Szmer Offline
Duch Dziejów

ja
że kto!? [-1,5]

Przynależność:

Powiedzmy, że z kopalni masz zysk te 2 mln, ze stoczni 500 tys., z kompanii handlowe - kolejne 2 mln. 10 tys. może być. I to by było na tyle.
08-17-2011 20:45
Send this user an email Send this user a private message Find all posts by this user Give Reputation to this user Quote this message in a reply
Variatzky Offline
Junior Member
**

mało znany [2]

Protegowany:
Protegowany (2):
Poglądy:
Przynależność:

Kurde, czułem że tak będzie. Nadmiar możliwości sprawia, że nie mam pojęcia co robić... Smile Na początek zadam kilka pytań.
1. W jaki sposób moje urocze zadupie może kontaktować się z dalszym światem? Linii telefonicznej zapewne nie ma, ale może jest jakiś telegraf?
2. W jaki sposób i z jakim opóźnieniem docierają do mnie najświeższe wiadomości ze świata?
3. Jak nazywa się ig Anchorage, czy w ogóle istnieje tam jakieś miasto? Jak nie, to jakie jest najbliższy większy ośrodek cywilizacji?
4. Jak daleko mam do najbliższej stacji/linii kolejowej?
08-18-2011 22:07
Szmer Offline
Duch Dziejów

ja
że kto!? [-1,5]

Przynależność:

Opracuj sobie plan i opracuj jakiś plan polityczny - albo kilka planów. W chwili obecnej to ty, jako gracz, masz szansę zostać przywódcą politycznym Nowopolesian (?) Tongue
1. telegraf jest w większym mieście.
2. gazety dochodzą z parodniowym opóźnieniem, ważne wieści jw.
3. coś tam istnieje, ale ze względu na kierunek kolonizacji (ze zachodu, nie z płd.-wsch.) mniejsze i mniej ważne niż Anchorage irl. Możesz sobie nazwać, jak chcesz Big Grin
4. nie wiem, czy w ogóle jest kolej na Alasce. Sprawdź, jak było irl.
08-18-2011 22:40
Variatzky Offline
Junior Member
**

mało znany [2]

Protegowany:
Protegowany (2):
Poglądy:
Przynależność:

1. OK
2. OK
3. OK, niech nazywa się Anchorów, mało miodnie ale nie mam weny.
4. IRL w XXI wieku jest Wink ale IG na 99% nie ma.

A co do planu, to może coś mi tam zaświta. Z tym, że komórka mi nie obsługuje ante, Opera Mini nie pozwala mi na dodawanie postów. Czytać sobie mogę, ale też nie wszystko, bo mam podgląd tylko na fragment forum. Na PNW jakoś komórczak daje radę. Naprawę lapka mi wycenili na 650 zł, wypłata dopiero 5 IX więc z moją obecnością krucho będzie, zależy, czy się siostra zlituje.
08-23-2011 20:10
Variatzky Offline
Junior Member
**

mało znany [2]

Protegowany:
Protegowany (2):
Poglądy:
Przynależność:

Dobra, to wcielamy plan w życie. Tylko nie bardzo wiem, gdzie pisać. Póki co będę pisał tutaj. Potrzebuję kilku informacji.
- Jaki jest skład etniczny Alaski? (będę pisać Alaski, bo jest krócej niż Nowego Polesia Wink )
- Jak była do tej pory traktowana ludność autochtoniczna?
- Czy są obecnie jakieś tarcia pomiędzy Indianami, a Polakami/Rosjanami/ogólnie kolonizatorami?
- Kto jest "rządem"? Gubernator i struktury "posejmowe"?
- Czy oprócz mnie są na Alasce jacyś inni znaczący magnaci?
- Jak wygląda stan wojska lojalnego wobec obecnego rządu?
- Jak wyglądają relacje pomiędzy obecnym rządem Alaski a państwami sąsiednimi?
Uff. to chyba na razie tyle.
08-23-2011 20:20
Szmer Offline
Duch Dziejów

ja
że kto!? [-1,5]

Przynależność:

Wypełnij sobie profil.
1. możesz pisać N. Polesia Tongue Polacy, Rusini, Anglicy, trochę Azjatów.
2. bez wstrząsów i pogromów, po prostu wypierana w głąb.
3. nieszczególnie.
4. jest gubernator, ale Tvar coś kombinuje ws. powołania rządu N. Polesia. Zresztą przeczytaj eventy to się dowiesz, że i król tu zawitał.
5. są, kilkunastu.
6. jest brygada wojska, sympatyzująca z hetmanem.
7. neutralnie, póki co.
08-24-2011 12:51
Post Reply 

User(s) browsing this thread: 1 Guest(s)