Thread Rating:
Polimrale
poulenc Offline
Kryzys Wieków Średnich

dobroczynna [5]

Protegowany:
Protegowany (2):
Poglądy:
Przynależność:

Polimrale
[Image: p_PFchan_131991315504_pan%20pajonk%20bor...abijew.gif]

To co, chce ktoś poszpilać w Ante? Co was interesuje? Okres, jaki kształt państwa etc.
Ankiety pewnie już są mocno nieaktualne więc dlatego pytam. Z chęcią pogmuje Smile

Po wybuchu powstania 17 czerwca, sekretarz Związku Pisarzy
kazał rozdać w Alei Stalina ulotki, w których można
było przeczytać, że naród stracił zaufanie rządu
i mógłby je odzyskać tylko przez zdwojoną pracę.
Czy niebyłoby wszak prościej,
gdyby rząd rozwiązał naród i
wybrał drugi?
(This post was last modified: 10-29-2013 11:15 by poulenc.)
10-29-2013 09:40
Send this user a private message Find all posts by this user Give Reputation to this user
Nerkare Offline
Święty Cesarz

Stanisław Gromowski
mało znany [2]

Protegowany: Symeon Magnus
Protegowany (2):
Poglądy: Fanatyczne
Przynależność: Wspólnota Pokoju i Miłości

RE: Polimrale
Zrób Polskę podzieloną na województwa, po jakimś katakliźmie, kryzysie czy tam wojnie. Gracze będą mogli wybrać swoje województwo, do tego jakaś rada takiej konfederacji złożona z przywódców tych państw - województw, która będzie opracowywać wspólne kierunki polityki np: handlowej i obronnej przed jakąś ewentualną agresją z zewnątrz. Sprawy ustroju i prawa będą zaś kwestią wewnętrzną danych państw - województw.
10-29-2013 15:45
Send this user an email Send this user a private message Find all posts by this user Give Reputation to this user
Czerwony Offline
Chichot historii

Piotr Riemkinow
zapomniany siewca chaosu [3]

Protegowany: Adomas Razaitis
Protegowany (2):
Poglądy: radykalne endeckie
Przynależność:

Minidynia!

Ale coś takiego już powstaje, tyle że w średniowieczu (rozbicie dzielnicowe).

Ja będąc graczem mogę być każdym. Moje oczekiwania sprowadzają się do względnego realizmu rozgrywki - pozwalającego antycypować wydarzenia i dokonującego rozstrzygnięć na bazie oceny faktów a nie takich kryteriów jak "szarża na motocyklach świetnie wyglądałaby w filmie". Nie musi być superrealistycznie, byle bym nie był zaskakiwany zagrywkami z dupy i pozbawionymi najmniejszego sensu w realnym świecie. - Czerwony
10-29-2013 16:11
Send this user a private message Find all posts by this user Give Reputation to this user
poulenc Offline
Kryzys Wieków Średnich

dobroczynna [5]

Protegowany:
Protegowany (2):
Poglądy:
Przynależność:

(10-29-2013 15:45)Nerkare Wrote:  Zrób Polskę podzieloną na województwa, po jakimś katakliźmie, kryzysie czy tam wojnie. Gracze będą mogli wybrać swoje województwo, do tego jakaś rada takiej konfederacji złożona z przywódców tych państw - województw, która będzie opracowywać wspólne kierunki polityki np: handlowej i obronnej przed jakąś ewentualną agresją z zewnątrz. Sprawy ustroju i prawa będą zaś kwestią wewnętrzną danych państw - województw.

Tak to będzie wyglądało, w sumie powinienem dodać to na początku.
Czerwony, o czym mówisz? Poza tym u nas to raczej będzie współczesność.

wybrał drugi?
10-29-2013 19:40
Czerwony Offline
Chichot historii

Piotr Riemkinow

Protegowany (2):
Przynależność:

Jeśli nie wiesz o czym mówię to wybacz, ale nie mogę ci o tym powiedzieć. Zostałem poinformowany w zaufaniu.

Natomiast, realia realiami, ale jeśli rozgrywka gracz=państwo ma mieć sens to musi mieć sporo mechaniki, i tu upatruję punktu wspólnego.

Ja będąc graczem mogę być każdym. Moje oczekiwania sprowadzają się do względnego realizmu rozgrywki - pozwalającego antycypować wydarzenia i dokonującego rozstrzygnięć na bazie oceny faktów a nie takich kryteriów jak "szarża na motocyklach świetnie wyglądałaby w filmie". Nie musi być superrealistycznie, byle bym nie był zaskakiwany zagrywkami z dupy i pozbawionymi najmniejszego sensu w realnym świecie. - Czerwony
10-29-2013 20:11
Nerkare Offline
Święty Cesarz

Stanisław Gromowski
mało znany [2]

Protegowany (2):

Mechanika tak, np: budżet na potrzeby państwa, ceny fabryk, broni, żołdy itp. Mogę to szerzej opisać jak będzie taka potrzeba. Co do województw-państw to one funkcjonowałyby w ramach konfederacji i miały autonomię, ale też radę konfederacji złożoną z przywódców tych państewek i stanowiącą w sprawach handlu i bezpieczeństwa całej konfederacji. Gracze będą nawet nadawać temu kształt, np: uchwalać prawa, które są w interesie jednego państewka, albo wprowadzają jakieś przepisy na terenie całej konfederacji. Każdy będzie rzecz jasna walczył o swoje i wykorzystywał tę radę do forsowania swoich pomysłów co może być ciekawe. Wywoła to spory wśród graczy i intrygi polityczne.
10-29-2013 21:10
Send this user an email Send this user a private message Find all posts by this user Give Reputation to this user
poulenc Offline
Kryzys Wieków Średnich

dobroczynna [5]

Protegowany:
Protegowany (2):
Poglądy:
Przynależność:

Punktu wspólnego z czym? Z tą wspomnianą przez Ciebie grą? Wiesz, chciałbym by mechanika była jak najprostsza i przyjazna graczom. Jeśli ktoś ma jakieś pomysły to z chęcią przyjmę :3

wybrał drugi?
10-29-2013 21:12
Czerwony Offline
Chichot historii

Piotr Riemkinow

Protegowany (2):
Przynależność:

No tak, właśnie z nią. Tzn. żebym był dobrze zrozumiany: gra w której gracze grają częścią jednego quasi-państwa, mają nieograniczoną władzę wewnątrz, znikome wpływy na zewnątrz (bo pojedynczo niewiele znaczą) i sporą część zabawy dostarcza mechanika brzmi dla mnie dość podobnie, niezależnie od tego czy klimat to średniowiecze, czy postapo. To tylko moje zdanie.

10-29-2013 21:15
Nerkare Offline
Święty Cesarz

Stanisław Gromowski
mało znany [2]

Protegowany (2):

Tutaj by to była konfederacja, a władzę wewnętrzną mogłyby ograniczać ustawy Rady Konfederacji, którą będą tworzyć gracze i mogą na tym forum walczyć ze sobą. Do tego otoczka zewnętrzne, czyli jakieś sąsiednie państwa mogące zaatakować, ale nie w taki sposób, żeby zaraz zakończyć grę podbojami, lecz tak, że będą do pokonania.
10-29-2013 21:37
Nerkare Offline
Święty Cesarz

Stanisław Gromowski
mało znany [2]

Protegowany (2):

Jeszcze dodam, że w tej wersji z państwami-województwami to gracze mogą w nich np: wprowadzić liberalne reformy ekonomiczne, zaprowadzić demokrację, albo wprowadzić komunizm czy inną pierdołę. Oczywiście to też będzie miało jakieś skutki np: w gospodarce i reakcji społeczeństwa. Chociażby zlikwidujemy związki zawodowe i prawa pracownicze to przedsiębiorcy będą zadowoleni, ale lud już nie i trzeba będzie go utrzymać w ryzach, albo negocjować z nim itp. W średniowieczu komunizmu czy faszyzmu się nie wprowadzi, bo tego tam nie było.
(This post was last modified: 10-29-2013 21:42 by Nerkare.)
10-29-2013 21:42

User(s) browsing this thread: 1 Guest(s)