Thread Rating:
Dłubałem, dłubałem i wydłubałem
Czerwony Offline
Chichot historii

Piotr Riemkinow
zapomniany siewca chaosu [3]

Protegowany: Adomas Razaitis
Protegowany (2):
Poglądy: radykalne endeckie
Przynależność:

Dłubałem, dłubałem i wydłubałem
W końcu udało mi się uruchomić projekt, który rozwijałem własnym sumptem od dość długiego czasu. Tl;dr: na http://pbf.net.pl/ będzie baza ludzi, którzy chcą się dowiadywać o nowościach w naszym skromnym (pół)światku politgierek. Obecnie zaczynam testy beta, wiele rzeczy może nie działać więc nie ma sensu rozsyłanie tego linku po ludziach - liczę na pomoc starych znajomych z Ante, wystarczy ledwie kilku którzy pobawią się stroną jak normalni użytkownicy, bez podświadomego pilnowania by czegoś nie zepsuć.

Jeśli należysz do osób, które nie mają tekstowstrętu - bardzo się cieszę - zapraszam do czytania dalej.

Podstawowa kwestia, a więc: na co i po co to, skoro jest Facebook? Odpowiedzi są dwie. Pierwsza, mniej ważna: Facebooka nie każdy używa i istnieje pewna grupa, która odmawia używania go teraz i kiedykolwiek. Jest to co prawda mniejszość, ale przy naszych zasobach kadrowych nie można jej ignorować. Odpowiedź druga, ważniejsza: strona ma pełnić łączoną funkcję powiadamiacza i bazy danych, zarówno o nowościach jak i starociach. Jeśli pomysł chwyci to planuję przechowywać dużo informacji o grach, takich jak kto w nie grał/kto prowadził (a to tylko przykład) do których zawsze będzie można wrócić.

Strona jest pisana z myślą o użytkownikach. By otrzymywać powiadomienia nie trzeba się nawet rejestrować, wystarczy zasubskrybować adres e-mail, który ma każdy. Rejestracja będzie dawała możliwość zarządzania subskrybcjami i obecnością w bazie - np. dopisania się do danej gry. Rejestracja i dodanie (przeze mnie) do odpowiedniej grupy będzie wymagane by dodawać gry, aby nikt nie wykorzystał strony jako narzędzia spamu.

Jak pisałem, na razie testujemy. Przez najbliższych parę dni chciałbym, by chętni się pobawili w rejestrację, logowanie, subskrybowanie i wypisywanie z subskrybcji. Jeśli pojawią się błędy, będą rozwiązywane na bieżąco. Gdy podstawowa funkcjonalność będzie działała stabilnie, przejdziemy dalej - do dodawania gier i rozsyłania maili.

Przede wszystkim chodzi o to, by istniało w internecie miejsce, gdzie każdy - jeśli najdzie go ochota - będzie mógł akurat wejść i sprawdzić, co właśnie trwa, a co jest organizowane. Naprawdę sądzę, że jeśli to chwyci, może być lekarstwem na bolączki z zebraniem ekipy do każdej kolejnej próby rozkręcenia czegoś nowego.

Ja będąc graczem mogę być każdym. Moje oczekiwania sprowadzają się do względnego realizmu rozgrywki - pozwalającego antycypować wydarzenia i dokonującego rozstrzygnięć na bazie oceny faktów a nie takich kryteriów jak "szarża na motocyklach świetnie wyglądałaby w filmie". Nie musi być superrealistycznie, byle bym nie był zaskakiwany zagrywkami z dupy i pozbawionymi najmniejszego sensu w realnym świecie. - Czerwony
10-28-2013 21:02
Send this user a private message Find all posts by this user Give Reputation to this user
poulenc Offline
Kryzys Wieków Średnich

dobroczynna [5]

Protegowany:
Protegowany (2):
Poglądy:
Przynależność:

RE: Dłubałem, dłubałem i wydłubałem
Piękne 10/10

Po wybuchu powstania 17 czerwca, sekretarz Związku Pisarzy
kazał rozdać w Alei Stalina ulotki, w których można
było przeczytać, że naród stracił zaufanie rządu
i mógłby je odzyskać tylko przez zdwojoną pracę.
Czy niebyłoby wszak prościej,
gdyby rząd rozwiązał naród i
wybrał drugi?
10-29-2013 09:26
Send this user a private message Find all posts by this user Give Reputation to this user
Czerwony Offline
Chichot historii

Piotr Riemkinow

Protegowany (2):
Przynależność:

Dziękuję, kataczku.

Przy okazji, jest konkurs na to, co będzie w miejscu gdzie teraz jest "Polityczne gry PBF". Tzn. wypadałoby wymyśleć jakąś krótszą nazwę i jednoakapitowy opis tego, o co tam chodzi.

Ja będąc graczem mogę być każdym. Moje oczekiwania sprowadzają się do względnego realizmu rozgrywki - pozwalającego antycypować wydarzenia i dokonującego rozstrzygnięć na bazie oceny faktów a nie takich kryteriów jak "szarża na motocyklach świetnie wyglądałaby w filmie". Nie musi być superrealistycznie, byle bym nie był zaskakiwany zagrywkami z dupy i pozbawionymi najmniejszego sensu w realnym świecie. - Czerwony
10-29-2013 16:13
Szmer Offline
Duch Dziejów

ja
że kto!? [-1,5]

Protegowany: I. Komarenko
Protegowany (2): Chan Razmemłaj
Poglądy: chemairisme
Przynależność:

Rozumiem, że oczekujesz, żeby używać tego feedbacku z boku, ale moje uwagi są zupełnie techniczne i nie są to na razie specjalne usprawnienia - czekam na więcej treści Big Grin

E-mail aktywacyjny: widzę, że napisany jest Markdownem, ale przychodzi do mnie jako plain text. Wątpię, czy to zamierzone - pogrzebałbym w tym.
Przyglądam się układowi layoutu i domyślam się, że intencją było wycentrowanie jakby głównej treści strony (tzn. divu z klasą "content" w źródle). Ale dopóki jest mało treści, tego w ogóle nie widać i wygląda to jak niepotrzebnie rozciągnięta lewa kolumna ("Powiadomienia o nowych grach" wyglądają jak prawa). Może to będzie wyglądać rzeczywiście lepiej, jak się pojawi więcej treści, ale możesz rozważyć wprowadzenie dwóch kolumn.

To tyle, zaraz wrzucę reklamę na naszej stronie - jednak - fejsbukowej Big Grin
10-29-2013 22:01
Send this user an email Send this user a private message Find all posts by this user Give Reputation to this user
poulenc Offline
Kryzys Wieków Średnich

dobroczynna [5]

Protegowany:
Protegowany (2):
Poglądy:
Przynależność:

Może "Centrum PBF"?

wybrał drugi?
10-29-2013 22:02
Czerwony Offline
Chichot historii

Piotr Riemkinow

Protegowany (2):
Przynależność:

Quote:Rozumiem, że oczekujesz, żeby używać tego feedbacku z boku

Na tym etapie - nawet nie, ale wiem że są ludzie dla których tak wygląda bardziej "profesjonalnie" Tongue

Quote:E-mail aktywacyjny: widzę, że napisany jest Markdownem, ale przychodzi do mnie jako plain text. Wątpię, czy to zamierzone - pogrzebałbym w tym.

Powinien przychodzić w wersji XHTML (domyślnej) i załączonym plain text. W tym drugim może być składnia Markdown bo, prawdę mówiąc, nie ma innego sposobu na graficzne wyróżnienie takich elementów jak np. linki. Niemniej, przyjrzę się.

Quote:Przyglądam się układowi layoutu i domyślam się, że intencją było wycentrowanie jakby głównej treści strony (tzn. divu z klasą "content" w źródle). Ale dopóki jest mało treści, tego w ogóle nie widać i wygląda to jak niepotrzebnie rozciągnięta lewa kolumna ("Powiadomienia o nowych grach" wyglądają jak prawa). Może to będzie wyglądać rzeczywiście lepiej, jak się pojawi więcej treści, ale możesz rozważyć wprowadzenie dwóch kolumn.

W przyszłości pewnie tak będzie, ale na razie średnio nawet jest co tam umieścić a pusta kolumna biegnąca wzdłuż strony... Cóż, nie podoba mi się Tongue Mam nadzieję, że po dodaniu kilku gier będzie to wyglądało lepiej.

Jak najbardziej zachęcam do burzy mózgów nt. nazwy, mój najlepszy pomysł to Brudnegacie.

10-29-2013 22:12
Szmer Offline
Duch Dziejów

ja
że kto!? [-1,5]

Przynależność:

Co do poczty, to do mnie przychodzi jako plain text plus załącznik text/xhtml "unknownfilename". Używam webmaila poczta.pl. Ja to mogę przeżyć, ale nie wiem, czy nie psujesz iksperięsu szerszym kręgom Tongue

Co do nazwy - może coś z ciemnym zaułkiem?
10-29-2013 22:27
Send this user an email Send this user a private message Find all posts by this user Give Reputation to this user
poulenc Offline
Kryzys Wieków Średnich

dobroczynna [5]

Protegowany:
Protegowany (2):
Poglądy:
Przynależność:

Zaułek brudnych gaci?

wybrał drugi?
10-29-2013 22:48
Czerwony Offline
Chichot historii

Piotr Riemkinow

Protegowany (2):
Przynależność:

Hm, z tego co widzę mail jest wysłany z poprawnymi nagłówkami dla wiadomości alternatywnych:
Quote:Content-Type: multipart/alternative;
boundary="===============1667253455668133569=="

Czyli, człowiek chce zrobić dobrze ludziom którzy wolą plain text, to się nadzieje na klienty poczty które tego nie rozpoznają Tongue

Nie mam pomysłu jak to dobrze rozwiązać, bo zdecydowanie chcę zachować alternatywne e-maile, jednocześnie ten "unknownfilename" źle wygląda. Z drugiej strony pamiętam, że podobnie zachowuje się poczta wp.

Na pewno formatowanie wersji plain text ssie i będę je poprawiał.

10-29-2013 22:52
Szmer Offline
Duch Dziejów

ja
że kto!? [-1,5]

Przynależność:

Jak wolisz zachować, to zachowuj, mi się wydaje, że w praktyce najlepiej rozwiązywać sprawy typowo i lepiej nie przesadzać z usprawnieniami drobnostek Wink
10-29-2013 23:00

User(s) browsing this thread: 1 Guest(s)