Post Reply 

Thread Rating:
Akcja "Dzida"
Zgredźmin Offline
Posting Freak

Mikołaj Czapski
powoli zapominany [2]

Protegowany:
Protegowany (2):
Poglądy:
Przynależność:

Akcja "Dzida"
Oddziały biorące udział.

2 Pułk Chełmski
3 Pułk Chełmski
4 Pułk Chełmski
5 Pułk Chełmski
6 Pułk Chełmski
4 Batalion Chełmski

W odwodzie:

7 Pułk Chełmski
8 Pułk Chełmski
1 Batalion Chełmski

Uwagi: 7 i 8 Pułk Chełmski to w tej chwili oddziały szkolone które będą gotowe z początkiem maja. Ich zadaniem będzie osłaniać tyły głównych oddziałów frontowych i ewentualne wsparcie w punktach w których to będzie wymagane.

Faza I:

[Image: 69828519.jpg]

Faza pierwsza jest zakończeniem wydanych niedawno rozkazów o umacnianiu linii Sanu i wyczyszczenia przedpola czyli zajęca całej linii Sanu na wschodnim brzegu. W tym momencie wszystkie oddziały szykują ofensywę.

Faza II:

[Image: 90137457.jpg]

5 i 6 Pułk oraz 4 Batalion przekraczają San i zajmują widły Wisły i Sanu mniej więcej do rzeki Łęg. Pułki z odwodów zajmują ich miejsce w obronie linii Sanu. W tym czasie 4,3 i 2 Pułk szykuje się do ofensywy na południe od Stalowej Woli i do ataku na samą Stalową Wolę.

Faza III:

[Image: 59884736.jpg]

4, 3 i 2 Pułk rozpoczynają ofensywę 2 Pułk przekracza San na południe od Stalowej Woli a 4 i 3 Pułk atakują główne siły radzieckie. W tym czasie 5 i 6 Pułk oraz 4 Batalion zamykają pierścień okrążenia wokoło Stalowej Woli i Sił radzieckich. Powoli wybijając żołnierzy radzieckich i zajmując miasto.

Oddziały odwodu mają ruszyć do ofensywy jeśli któryś z oddziałów będzie miał problemy lub Rosjanie będa starac się przebić z okrążenia.

Akcja ma się rozpocząć 2 Maja. (dam pierwszego dnia maja w grze rozkazy na jawnym ale w sumie nie wiem jak to zrobić napiszę że ruszają na Stalową Wolę ale według tego planu).

gen. Mikołaj Czapski - Partia Gospodarczo-Imperialna
"I staję do walki, tak jak poprzednio, z głównym złem państwa: panowaniem rozwydrzonych partyj i stronnictw nad Polską, zapominaniem o imponderabiliach, a pamiętaniem tylko o groszu i korzyści." - Józef Piłsudski

gg: 5055882
05-12-2012 18:51
Send this user an email Send this user a private message Find all posts by this user Give Reputation to this user Quote this message in a reply
Szmer Offline
Duch Dziejów

ja
że kto!? [-1,5]

Protegowany: I. Komarenko
Protegowany (2): Chan Razmemłaj
Poglądy: chemairisme
Przynależność:

RE: Akcja "Dzida"
Nie nastawiaj się na sforsowanie Tanwi od razu, jest umocniona.
05-12-2012 19:13
Send this user an email Send this user a private message Find all posts by this user Give Reputation to this user Quote this message in a reply
Zgredźmin Offline
Posting Freak

Mikołaj Czapski
powoli zapominany [2]

Protegowany:
Protegowany (2):
Poglądy:
Przynależność:

Tanew można obejść i te oddziały wyznaczone mogą to zrobić. Część zwiąże walka wzdłuż lini rzeki a reszta ją obejdzie, zresztą sowiety nie trzymają całej długości rzeki.

"I staję do walki, tak jak poprzednio, z głównym złem państwa: panowaniem rozwydrzonych partyj i stronnictw nad Polską, zapominaniem o imponderabiliach, a pamiętaniem tylko o groszu i korzyści." - Józef Piłsudski

05-13-2012 02:49
Zgredźmin Offline
Posting Freak

Mikołaj Czapski
powoli zapominany [2]

Protegowany:
Protegowany (2):
Poglądy:
Przynależność:

Tanew można obejść i te oddziały wyznaczone mogą to zrobić. Część zwiąże walka wzdłuż lini rzeki a reszta ją obejdzie, zresztą sowiety nie trzymają całej długości rzeki.

05-13-2012 02:49
Zgredźmin Offline
Posting Freak

Mikołaj Czapski
powoli zapominany [2]

Protegowany:
Protegowany (2):
Poglądy:
Przynależność:

Errata: Cele strategiczne opisane konkretnymi etapami mają być osiągane jednakże dowódcy mają za zadanie wyciągać poszczególne oddziały radzieckie i starać się je przeciągnąć na stronę Chełmską. 4 Batalion Chełmski ma za zadanie zlikwidować głównodowodzącego oddziałów Radzieckich w Stalowej Woli, kiedy to się stanie zaproponować oddziałom radzieckim wstrzymanie ognia i przyłączenie ich do Chełmszczyzny. Otrzymają cel, dom, ziemię i jedzenie oraz nową ojczyznę a co najważniejsze życie i możliwość budowy nowego porządku.

2 Pułk Chełmski ma przekroczyć Tanew w oddali od pozycji Radzieckich i oskrzydlić je od wschodu na drugim brzegu kiedy oddziały radzieckie będą związane walką z Pułkami 4 i 3.

05-15-2012 15:38
Zgredźmin Offline
Posting Freak

Mikołaj Czapski
powoli zapominany [2]

Protegowany:
Protegowany (2):
Poglądy:
Przynależność:

Małe uwagi.

1. Pierwszym celem było sforsowanie Sanu na północ od stalowej Woli więc jak Moraczewski tamtędy nawiał.
2. Stalowa Wola miała być okrążona więc jak Caritas rąbnął nam ruskich i sprzęt?
3. Rozumiem że widły Sanu i Wisły wpadły w moje łapki tak samo jak ziemie po Moraczewskim?

05-23-2012 13:35
Szmer Offline
Duch Dziejów

ja
że kto!? [-1,5]

Protegowany: I. Komarenko
Protegowany (2): Chan Razmemłaj
Poglądy: chemairisme
Przynależność:

1,2. wszystko odbyło się w chwili, gdy właśnie forsowałeś rzekę po rozbiciu rosyjskich umocnień. Kiedy twoje wojsko doszło do Stalowej Woli, Mokrowskiego ani Caritasu tam już nie było.
3. powiedzmy, że tak.
05-24-2012 11:11
Zgredźmin Offline
Posting Freak

Mikołaj Czapski
powoli zapominany [2]

Protegowany:
Protegowany (2):
Poglądy:
Przynależność:

Oki Wink

05-24-2012 13:20
Post Reply 

User(s) browsing this thread: