Post Reply 

Thread Rating:
major Andrzej Kwiatkowski
Kwiatek Offline
Junior Member
**

Major Andrzej Kwiatkowski
mało znany [2]

Protegowany:
Protegowany (2):
Poglądy: Socjalizm
Przynależność: PRL

major Andrzej Kwiatkowski
[Image: images?q=tbn:ANd9GcRQtI0lN4BR6jSdlsFaWWM...ZpYc9SJp-g]

Quote:Ur. 13 kwietnia 1930 roku w Warszawie, syn Michała Kwiatkowskiego i Haliny Kwiatkowskiej z domu Babicz. Ojciec był właścicielem małej piekarni, a matka zajmowała się domem od czasu do czasu zarabiając swoimi krawieckimi zdolnościami. W czasie okupacji niemieckiej w roku 1942 stracił ojca który został złapany podczas łapanki i wywieziony na roboty do Rzeszy gdzie najprawdopodobniej zginął. Kwiatkowski sam z matką próbował przeżyć ten czas dorabiając na boku na chleb przewożąc ludzi tzw. "okupacyjną taksówką" czyli rikszą i szmuglując różne towary, uczęszczał także na tajne nauczanie.W 1952 roku Andrzej zakończył naukę w odbudowywanej Warszawie zdobywając zawód technika maszyn mechanicznych. W 1953 roku ożenił się z Anną Podbielską która z zawodu była sprzedawczynią, mają dwójkę dzieci Waldemara i Jana. W 1954 roku zaciągnął się do LWP i szybko piął się po szczeblach kariery. W roku 1960 Kwiatkowski został majorem i dowódcą 21. batalionu inżynieryjnego przy 12 dywizji piechoty zmechanizowanej, swoje zadania wykonywał skrzętnie i dokładnie wypełniając polecenia przełożonych. W 1962 roku gdy wybuchła jego batalion zajmował się umacnianiem pozycji do których został przydzielony. Podczas nuklearnych ataków stracił łączność z dowództwem, sam wraz ze swoim oddziałem pozostając w okolicach Siedlc. Wkrótce dowiedział się że Warszawa została zbombardowana, tak więc jego rodzina zginęła w wyniku ataku jądrowego. Zrozpaczony postanowił pozostać wraz ze swoimi żołnierzami na służbie szukając miejsca gdzie mógłby się wraz z nimi osiedlić. Po kilku tygodniach ciężkiej wędrówki przez zrujnowany kraj z resztkami najwierniejszych ludzi dotarł na tereny PRL i wraz ze swoimi najbliższymi przyjaciółmi podjął współpracę z Mieczysławem Moczarem
(This post was last modified: 04-26-2012 20:00 by Kwiatek.)
04-26-2012 15:47
Send this user an email Send this user a private message Find all posts by this user Give Reputation to this user Quote this message in a reply
Szmer Offline
Duch Dziejów

ja
że kto!? [-1,5]

Protegowany: I. Komarenko
Protegowany (2): Chan Razmemłaj
Poglądy: chemairisme
Przynależność:

RE: major Andrzej Kwiatkowski
Od końca wojny minęły już cztery miesiące, więc powinien już albo się gdzieś osiedlić, albo zdecydować się na "tryb wędrowny" (ale z batalionem? Tongue ). Zresztą zagubionych oficerów LWP mamy już nadmiar. Nie poszedłbyś do Moczara dowodzić wojskiem czy coś?

A co do Wałbrzycha, lojalnie ostrzegam, że będzie tam gorąco w ciągu najbliższych tygodni.
04-26-2012 16:39
Send this user an email Send this user a private message Find all posts by this user Give Reputation to this user Quote this message in a reply
Kwiatek Offline
Junior Member
**

mało znany [2]

Protegowany:
Protegowany (2):

Biografia poprawiona.
04-26-2012 19:28
Szmer Offline
Duch Dziejów

ja
że kto!? [-1,5]

Przynależność:

Że z Wałbrzycha zawędrował do Olsztyna? Big Grin
04-26-2012 19:43
Kwiatek Offline
Junior Member
**

mało znany [2]

Protegowany:
Protegowany (2):

Miał prawo w końcu historia zna przypadki dłuższej migracjiBig Grin. Ale można to wykreślić, zamiast tego napiszę że dołączył do MoczaraSmile. Doszedłem do wniosku że potrzeba mu ludziWink Poprawiłem biografie już ostatecznie.
(This post was last modified: 04-26-2012 19:59 by Kwiatek.)
04-26-2012 19:55
Szmer Offline
Duch Dziejów

ja
że kto!? [-1,5]

Przynależność:

To niech go wojna zastanie jakoś bliżej tego Moczara Big Grin
04-26-2012 19:57
Kwiatek Offline
Junior Member
**

mało znany [2]

Protegowany:
Protegowany (2):

Dobra zamiast Wałbrzycha jest w okolicach Siedlc. Teraz myślę że jest blisko.
04-26-2012 20:01
poulenc Offline
Kryzys Wieków Średnich

dobroczynna [5]

Protegowany:
Protegowany (2):
Poglądy:
Przynależność:

Czemu nie pułkownik Kwiatkowski?

Po wybuchu powstania 17 czerwca, sekretarz Związku Pisarzy
kazał rozdać w Alei Stalina ulotki, w których można
było przeczytać, że naród stracił zaufanie rządu
i mógłby je odzyskać tylko przez zdwojoną pracę.
Czy niebyłoby wszak prościej,
gdyby rząd rozwiązał naród i
wybrał drugi?
04-26-2012 20:49
Send this user a private message Find all posts by this user Give Reputation to this user Quote this message in a reply
Szmer Offline
Duch Dziejów

ja
że kto!? [-1,5]

Przynależność:

Dobrze, biografia jest już w porządku. Teraz - jakie masz plany, czym chcesz się zajmować.
04-27-2012 08:57
Kwiatek Offline
Junior Member
**

mało znany [2]

Protegowany:
Protegowany (2):

Chcę się zajmować wojskiem, ale w szczególności odbudową zniszczonych terenów.
04-28-2012 07:04
Post Reply 

User(s) browsing this thread: