Post Reply 

Thread Rating:
Aleksander Czesław Popławski
PakaPikiPoko Offline
Pół człowiek - pół mapa

gieroj syberyjskiej ofensywy [3]

Protegowany:
Protegowany (2):
Poglądy:
Przynależność:

Aleksander Czesław Popławski
[Image: spychalski1.jpg]

Aleksander Czesław Popławski ros. Александр Эдмундович Поплавский (ur. 3 czerwca 1911 roku w Homlu) – radziecki i polski wojskowy w stopniu generała dywizji. Dowódca LWP w Bieszczadach.

Klasa: Człowiek wojny

Urodziny w wielodzietnej zrusyfikowanej rodzinie polskiego pracownika fabrycznego. Był najstarszy z dzieci, miał trójkę sióstr i dwójkę braci. Podczas wojny ojciec został zamordowany przez Ukraińców. Samego Aleksandra wywieziono do Moskwy. Tam, w wieku osiemnastu lat zapisał się do Armii Czerwonej (1929 rok). Dołączył do partii w 1934 co otworzyło mu drogę szybszych awansów. Uczęszczał do Akademii Wojskowej im. Michaiła Frunzego w Moskwie. Przeżył czystki stalinowskie i trafił na granicę polsko – radziecką. Podczas wielkiej wojny ojczyźnianej walczył min. pod Stalingradem, gdzie jego oddział odniósł jedne z mniejszych strat. Końcem wojny, bo w 1944 roku skierowany do sformowanego LWP jako oficer polityczny i awansowany na majora. Z polecenia Moskwy pozostał w PRLu (od razu włączony do partii). Brał udział w walkach z Akowcami i Ukraińcami na wschodzie kraju. Jako instruktor pracował w Akademii Sztabu Generalnego, tam poznał Jakuba Koźmińskiego. Do 1956 roku pracował z Konstantym Rokossowskim jako jeden z wielu doradców w Wojsku Polskim. Po odwołaniu marszałka pozostał jednak w Polsce. Mianowany dowódcą Krakowskiego Okręgu Wojskowego jednocześnie z desygnacją na generała brygady. W październiku 1960 roku awansowany na generała dywizji. Brał udział w pracach sztabu przy tworzeniu planów ataku na zachód, mianowany dowódcą Drugiej Armii, która miała ruszyć na Holandię. Wykazał się dużymi umiejętnościami i dopiero pomoc NATO dla RFNu zatrzymała jego armię, w ten sam dzień przyszła wiadomość o przymusowej ewakuacji do Polski. Dwa dni później wybucha wojna nuklearna, która zastaje go w bunkrze w Bieszczadach. Od razu chwyta mocno za mordę oddziały się tam znajdujące i mianuje się ich dowódcą. Czekając na rozwinięcie sytuacji starał się dbać o ludność zamieszkującą te tereny - utworzył Bieszczadzką Republikę Ludową jako kontynuację władzy PRLowskiej w tym rejonie. Wciąż czeka na wiadomości od władz PRLu.

Odznaczenia:
Krzyż Komandorski Orderu Wojennego Virtuti Militari
Krzyż Wielki Orderu Odrodzenia Polski
Krzyż Komandorski z Gwiazdą Orderu Odrodzenia Polski
Krzyż Komandorski Orderu Odrodzenia Polski
Order Sztandaru Pracy I klasy
Order Krzyża Grunwaldu II klasy
Order Budowniczych Polski Ludowej
Medal Zwycięstwa i Wolności 1945
Srebrny Medal "Siły Zbrojne w Służbie Ojczyzny"
Srebrny Medal "Za zasługi dla obronności kraju"
Złoty Krzyż Zasługi
Order Lenina
Order Czerwonego Sztandaru
Order Suworowa I klasy
Order Kutuzowa I klasy
Medal za Obronę Stalingradu
Medal za Wyzwolenie Warszawy
Medal za Zdobycie Berlina
Medal za Zwycięstwo nad Niemcami w Wielkiej Wojnie Ojczyźnianej 1941-1945
Medal 20-lecia Zwycięstwa w Wielkiej Wojnie Ojczyźnianej 1941-1945

Szewc zabija szewca.
(This post was last modified: 04-23-2012 20:37 by PakaPikiPoko.)
04-23-2012 15:04
Send this user a private message Find all posts by this user Give Reputation to this user Quote this message in a reply
Szmer Offline
Duch Dziejów

ja
że kto!? [-1,5]

Protegowany: I. Komarenko
Protegowany (2): Chan Razmemłaj
Poglądy: chemairisme
Przynależność:

RE: Aleksander Czesław Popławski
1. proszę o link do biografii polskiego wojskowego o większej liczbie medali. Poważnie. Inaczej nie przyklepię Tongue
2. myślę, że do tej postaci powinieneś sobie dorobić wniosek o państewko, nawet jeśli jest ono w b. zalążkowej formie. Jakiś obszar pewnie kontrolujesz.

Aha, i informacja: pewnie duża część żołnierzy się rozlazła.
(This post was last modified: 04-23-2012 15:19 by Szmer.)
04-23-2012 15:18
Send this user an email Send this user a private message Find all posts by this user Give Reputation to this user Quote this message in a reply
PakaPikiPoko Offline
Pół człowiek - pół mapa

Protegowany:
Protegowany (2):
Poglądy:
Przynależność:

1. Sporo odjąłem :F
2. NIEEEEE PROSZE NIE ;( Ja chce jak najszybciej się z PRLem połączyć : (

Szewc zabija szewca.
04-23-2012 15:28
Send this user a private message Find all posts by this user Give Reputation to this user Quote this message in a reply
Szmer Offline
Duch Dziejów

ja
że kto!? [-1,5]

Przynależność:

1. ale ja nadal chcę linka. Także kowalskiemu się przyda, bo i on se orderów nawalił Tongue
2. minęły cztery miesiące, więc możesz spokojnie dopisać dalszy ciąg. Tak jak kowalskiemu, sugeruję przenosiny z postacią w miejsce, gdzie będzie miała coś do roboty, albo wzięcie się do rzeczy po męsku i ogłoszenie się władcą terytorialnym. Nawet uznającym zwierzchnictwo PRL :>
04-23-2012 17:07
Send this user an email Send this user a private message Find all posts by this user Give Reputation to this user Quote this message in a reply
PakaPikiPoko Offline
Pół człowiek - pół mapa

Protegowany:
Protegowany (2):
Poglądy:
Przynależność:

No ale historia jest dopisana. Chwycił za mordę te tereny i tam próbuje jakoś się organizować, przy okazji zorientował się z kim "graniczy". Robię państwo.

Rokossowski ma 37 medali!
http://pl.wikipedia.org/wiki/Konstanty_Rokossowski

A ja po usunięciu tych niektórych tylko 28! xD

Szewc zabija szewca.
04-23-2012 17:10
Szmer Offline
Duch Dziejów

ja
że kto!? [-1,5]

Przynależność:

To wytnij jeszcze z osiem i będzie zjadliwie Tongue
04-23-2012 17:27
PakaPikiPoko Offline
Pół człowiek - pół mapa

Protegowany:
Protegowany (2):
Poglądy:
Przynależność:

Już ty dziadu pieroński.

Szewc zabija szewca.
04-23-2012 17:29
PakaPikiPoko Offline
Pół człowiek - pół mapa

Protegowany:
Protegowany (2):
Poglądy:
Przynależność:

Eno, napisałem, że już.

Szewc zabija szewca.
04-23-2012 19:53
Szmer Offline
Duch Dziejów

ja
że kto!? [-1,5]

Przynależność:

Przyjęty. Popraw jeszcze sobie końcówkę.
04-23-2012 20:33
PakaPikiPoko Offline
Pół człowiek - pół mapa

Protegowany:
Protegowany (2):
Poglądy:
Przynależność:

To o łapaniu łączności?

Szewc zabija szewca.
04-23-2012 20:34
Post Reply 

User(s) browsing this thread: