Post Reply 

Thread Rating:
[Czerwony] Zygmunt Bodnar
Czerwony Offline
Chichot historii

Piotr Riemkinow
zapomniany siewca chaosu [3]

Protegowany: Adomas Razaitis
Protegowany (2):
Poglądy: radykalne endeckie
Przynależność:

[Czerwony] Zygmunt Bodnar
Quote:
[Image: nickly.png]

Imię i Nazwisko: Zygmunt Stefan Bodnar
Data i miejsce urodzenia: Łódź, 4 kwietnia 1919 roku
Przynależność polityczna: Stronnictwo Narodowe

Pierwsze dziecko Władysława Bodnara, właściciela sporej księgarni, oraz Barbary z domu Agnuszewicz, którą ten zatrudnił do pomocy a po paru latach poślubił. Młodość Zygmunta przebiegeła spokojnie lecz pracowicie - gdy nie pomagał ojcu w księgarni chwytał się różnych prac dorywczych, poza tym zaś dużo się uczył. Interes szedł dość nieźle i dawał spore przychody, jednak rodzina zajmowała niewielkie mieszkanie w jednej z żydowskich kamienic. Władysław Bodnar, zdeklarowany endek, nie krył się zresztą ze swoimi poglądami na "tych pejsatych wszarzy", w czym nie był do końca bez racji - żydowscy importerzy swoim ziomkom z branży księgarskiej oferowali niższe ceny. Zygmunt nie tylko przejął ojcowską niechęć do Żydów, ale z czasem nabrał postawy silnie antysemickiej.

W domu Bodnarów, z oczywistych przyczyn, nigdy nie brakowało książek, a Zygmunt dzięki ojcu wcześnie nauczył się czytać. Już w gimnazjum czytywał Woltera, Kanta i Marksa, antysemickie pamflety Maurassa i Rozanowa, interesowały go także dzieła przyrodnicze od Linneusza po Darwina. Pod wpływem Artura de Gobineau zafascynowały go teorie rasowe, które zaczął uważać za lepiej podbudowane naukowo niż staroendeckie koncepcje Narodu wg. Dmowskiego jako wspólnoty historyczno-kulturowej. W 1938 roku podjął studia antropologiczne w łódzkim oddziale Wolnej Wszechnicy Polskiej. Należał do Oddziału Akademickiego Obozu Wielkiej Polski, a wraz z podobnie nastawionymi kolegami tworzył tajną organizację "Falangi", aktywnie zwalczaną przez przychylne Żydom władze uczelni. Zdał pierwszy rok (ze średnimi ocenami), drugi jednak przerwał w maju wybuch wojny.

Gdy wyszły na jaw ich związki z Ruchem Narodowo-Radykalnym, członkowie i sympatycy "Falangi" zostali relegowani przez nowe władze uczelni. Pod kierunkiem Zygmunta podjęli budowę "Wolnych Sił Narodowych" - niezależnej komórki łódzkiego podziemia, sympatyzującej z konspiracyjną Konfederacją Narodu. Na początku WSN prowadziły akcje propagandy i małego sabotażu: zrywania obwieszczeń i plakatów władz bądź ich zaklejania, kolportażu ulotek i prasy podziemnej, malowania antykomunistycznych haseł na murach. Z czasem podjęły także działalność dywersyjną w zakładach pracy, organizowały strajki i wystąpienia robotników oraz studentów, a nawet przygotowały kilka zamachów na prominentnych działaczy łódzkiego PZPR. Organizacja została jednak rozbita w 1943 roku a Zygmunt trafił do obozu pracy. Wyszedł z niego dopiero po wyzwoleniu kraju w 1947 roku aby dowiedzieć się, że wtrącony do innego obozu w ramach represji ojciec nie przeżył, zaś los pozbawionych utrzymania matki i siostry (Jadwiga Bodnar, ur. 1923) jest nieznany.

Obecnie Zygmunt należy do radykalnie prawicowego skrzydła SN, do którego wstąpił już po wojnie. Jest zwolennikiem podporządkowania gospodarki i Kościoła silnym strukturom państwowym oraz kontynuowania wojny aż do ostatecznego pokonania komunistów. Obozowe życie zarówno zmieniło Zygmunta także fizycznie. Posiwiał, stracił parę zębów trzonowych a z większości palców - paznokcie. Po wypadku w obozowej pralni stracił prawe oko w wyniku poparzenia ługiem.

Ja będąc graczem mogę być każdym. Moje oczekiwania sprowadzają się do względnego realizmu rozgrywki - pozwalającego antycypować wydarzenia i dokonującego rozstrzygnięć na bazie oceny faktów a nie takich kryteriów jak "szarża na motocyklach świetnie wyglądałaby w filmie". Nie musi być superrealistycznie, byle bym nie był zaskakiwany zagrywkami z dupy i pozbawionymi najmniejszego sensu w realnym świecie. - Czerwony
(This post was last modified: 02-28-2012 19:22 by Czerwony.)
02-28-2012 19:12
Send this user a private message Find all posts by this user Give Reputation to this user Quote this message in a reply
Szmer Offline
Duch Dziejów

ja
że kto!? [-1,5]

Protegowany: I. Komarenko
Protegowany (2): Chan Razmemłaj
Poglądy: chemairisme
Przynależność:

RE: [Czerwony] Zygmunt Bodnar
Podoba mi się, z jednym zastrzeżeniem - w naszej rzeczywistości IMO Piasecki nie "poparłby nowych władz". Raz, że nadal trwała wojna. Dwa, że u nas był bardziej hardkorowy komunizm. Warski i spółka żadnych PAX-ów nie chcieli, a Bolo po wpadce mógł sobie siedzieć w POP-ie, ile chciał. Także usuń tę wzmiankę.
02-28-2012 19:18
Send this user an email Send this user a private message Find all posts by this user Give Reputation to this user Quote this message in a reply
Czerwony Offline
Chichot historii

Piotr Riemkinow

Protegowany (2):
Przynależność:

Zmienione.

Ja będąc graczem mogę być każdym. Moje oczekiwania sprowadzają się do względnego realizmu rozgrywki - pozwalającego antycypować wydarzenia i dokonującego rozstrzygnięć na bazie oceny faktów a nie takich kryteriów jak "szarża na motocyklach świetnie wyglądałaby w filmie". Nie musi być superrealistycznie, byle bym nie był zaskakiwany zagrywkami z dupy i pozbawionymi najmniejszego sensu w realnym świecie. - Czerwony
02-28-2012 19:23
Send this user a private message Find all posts by this user Give Reputation to this user Quote this message in a reply
Szmer Offline
Duch Dziejów

ja
że kto!? [-1,5]

Protegowany: I. Komarenko
Protegowany (2): Chan Razmemłaj
Poglądy: chemairisme
Przynależność:

Tera OK.
02-28-2012 19:30
Send this user an email Send this user a private message Find all posts by this user Give Reputation to this user Quote this message in a reply
poulenc Offline
Kryzys Wieków Średnich

dobroczynna [5]

Protegowany:
Protegowany (2):
Poglądy:
Przynależność:

Nick Fury od paru lat w uniwersum Marvela jest czarny Big Grin W Avengers też będzie XD

Po wybuchu powstania 17 czerwca, sekretarz Związku Pisarzy
kazał rozdać w Alei Stalina ulotki, w których można
było przeczytać, że naród stracił zaufanie rządu
i mógłby je odzyskać tylko przez zdwojoną pracę.
Czy niebyłoby wszak prościej,
gdyby rząd rozwiązał naród i
wybrał drugi?
02-28-2012 22:11
Czerwony Offline
Chichot historii

Piotr Riemkinow

Protegowany (2):
Przynależność:

Jeden z wielu powodów, dla których uniwersum Marvela od paru lat ssie.

02-28-2012 22:42
poulenc Offline
Kryzys Wieków Średnich

dobroczynna [5]

Protegowany:
Protegowany (2):
Poglądy:
Przynależność:

Zgodnie z zasadą amerykańskich filmów musi być murzyn, wiesz Thora by nie zrobili czarnym XD
A teraz dla Marvela to tylko $$$ z filmów, sad.

Po wybuchu powstania 17 czerwca, sekretarz Związku Pisarzy
kazał rozdać w Alei Stalina ulotki, w których można
było przeczytać, że naród stracił zaufanie rządu
i mógłby je odzyskać tylko przez zdwojoną pracę.
Czy niebyłoby wszak prościej,
gdyby rząd rozwiązał naród i
wybrał drugi?
02-28-2012 22:46
Czerwony Offline
Chichot historii

Piotr Riemkinow

Protegowany (2):
Przynależność:

Aż sprawdziłem i czarny jest tylko w Marvel Ultimate, phew.

Notabene Spiderman też Big Grin

03-02-2012 17:13
Czerwony Offline
Chichot historii

Piotr Riemkinow

Protegowany (2):
Przynależność:

W maju 1947 roku powołany na urząd Ministra Spraw Wewnętrznych.

03-03-2012 15:06
Post Reply 

User(s) browsing this thread: 1 Guest(s)