Post Reply 

Thread Rating:
Rokowania
Szmer Offline
Duch Dziejów

ja
że kto!? [-1,5]

Protegowany: I. Komarenko
Protegowany (2): Chan Razmemłaj
Poglądy: chemairisme
Przynależność:

Rokowania
jw.
01-07-2012 12:07
Send this user an email Send this user a private message Find all posts by this user Give Reputation to this user Quote this message in a reply
Czerwony Offline
Chichot historii

Piotr Riemkinow
zapomniany siewca chaosu [3]

Protegowany: Adomas Razaitis
Protegowany (2):
Poglądy: radykalne endeckie
Przynależność:

RE: Rokowania
Pytanie kontrolne: kto widzi? Big Grin

Ja będąc graczem mogę być każdym. Moje oczekiwania sprowadzają się do względnego realizmu rozgrywki - pozwalającego antycypować wydarzenia i dokonującego rozstrzygnięć na bazie oceny faktów a nie takich kryteriów jak "szarża na motocyklach świetnie wyglądałaby w filmie". Nie musi być superrealistycznie, byle bym nie był zaskakiwany zagrywkami z dupy i pozbawionymi najmniejszego sensu w realnym świecie. - Czerwony
01-07-2012 12:11
Send this user a private message Find all posts by this user Give Reputation to this user Quote this message in a reply
poulenc Offline
Kryzys Wieków Średnich

dobroczynna [5]

Protegowany:
Protegowany (2):
Poglądy:
Przynależność:

Ja widzę!

Po wybuchu powstania 17 czerwca, sekretarz Związku Pisarzy
kazał rozdać w Alei Stalina ulotki, w których można
było przeczytać, że naród stracił zaufanie rządu
i mógłby je odzyskać tylko przez zdwojoną pracę.
Czy niebyłoby wszak prościej,
gdyby rząd rozwiązał naród i
wybrał drugi?
01-07-2012 12:44
Send this user a private message Find all posts by this user Give Reputation to this user Quote this message in a reply
Czerwony Offline
Chichot historii

Piotr Riemkinow

Protegowany (2):
Przynależność:

I mam nadzieję że nikt więcej.
==========
Zarucki:

Witam, panie Obara. W dzisiejszych rozmowach weźmie udział także Minister Pracy i Polityki Społecznej, zgodny chłop. Nie zwykłem owijać w bawełnę, więc od razu zapytam o propozycje strony związkowej. Pan Minister będzie mógł, mam nadzieję, służyć opinią na temat ich wykonalności.

Ja będąc graczem mogę być każdym. Moje oczekiwania sprowadzają się do względnego realizmu rozgrywki - pozwalającego antycypować wydarzenia i dokonującego rozstrzygnięć na bazie oceny faktów a nie takich kryteriów jak "szarża na motocyklach świetnie wyglądałaby w filmie". Nie musi być superrealistycznie, byle bym nie był zaskakiwany zagrywkami z dupy i pozbawionymi najmniejszego sensu w realnym świecie. - Czerwony
01-07-2012 13:04
poulenc Offline
Kryzys Wieków Średnich

dobroczynna [5]

Protegowany:
Protegowany (2):
Poglądy:
Przynależność:

-obniżenie podatku dochodowego do 10% dla ludzi zarabiających mniej niż 270zł miesięcznie, dla reszty podatek na poziomie 13%, przy pensji powyżej 2000 zł podatek wysokości 16%
-obniżenie wieku emerytalnego z 67 do 65 dla mężczyzn i 63 dla kobiet
-dla straży pożarnej, policji, wojska, straży granicznej, górników, pracowników hut i kolei emerytury od 60 roku życia
-emerytury będą w wysokości 120zł, przy czym każdy obywatel ma możliwość wpłacania części pensji na specjalne konto, z którego potem będzie otrzymywał miesięczny dodatek do emerytury(modyfikacja obecnego systemu)
-państwowa, darmowa oświata do szkół średnich włącznie, obowiązek szkolny do 16 roku życia
-państwowa służba zdrowia, darmowa, w każdym powiecie ma funkcjonować szpital, dodatkowo funkcjonować mają w każdym zakładzie pracy gabinety lekarskie utrzymywane przez państwo
-pensja minimalna na poziomie 150zł, gdy pracownik zarabia mniej do tej sumy dopłaca państwo
-zasiłek dla bezrobotnych na poziomie 100zł, dodatkowo zakład pracy ma obowiązek uprzedzenia pracownika o zwolnieniu na miesiąc przed zwolnieniem, dodatkowo pracodawca ma obowiązek znaleźć pracę na podobnym stanowisku zwalnianemu pracownikowi.
-dodatkowo wnosimy poparcie dla uchwały o zakazie sprzedaży strategicznych dla Polski gałęzi gospodarki obcemu kapitałowi.
- żądamy zaprzestania sprzedawania Polski rosyjskiemu kapitałowi oraz normalizacji stosunków dyplomatycznych z Kominternem i Francją, uchroni to gospodarkę przed upadkiem.

wybrał drugi?
01-07-2012 13:27
Szmer Offline
Duch Dziejów

ja
że kto!? [-1,5]

Protegowany: I. Komarenko
Protegowany (2): Chan Razmemłaj
Poglądy: chemairisme
Przynależność:

OG: dostęp ma cały rząd Tongue
ekspert-ekonomista
W chwili obecnej utrzymanie nawet aktualnych wydatków państwa wymagać będzie wzrostu deficytu i kto wie, czy nie dalszego wzrostu podatków. Ostatnia reforma gen. Jan Michał Zarucki doszła do ściany naszych finansowych możliwości. Jeżeli mogę wskazać najbardziej kosmiczne pomysły związkowców, to są to postulaty dotyczące szkolnictwa, płacy minimalnej, darmowej służby zdrowia i zasiłku dla bezrobotnych.
01-07-2012 14:58
Send this user an email Send this user a private message Find all posts by this user Give Reputation to this user Quote this message in a reply
poulenc Offline
Kryzys Wieków Średnich

dobroczynna [5]

Protegowany:
Protegowany (2):
Poglądy:
Przynależność:

Ok, na początek możemy zrezygnować z szkolnictwa i służby zdrowia, ale tylko wstępnie.
Reszta zostaje.

wybrał drugi?
01-07-2012 15:02
Czerwony Offline
Chichot historii

Piotr Riemkinow

Protegowany (2):
Przynależność:

Skoro tak, czy może pan wskazać źródła finansowania tych postulatów? Jak pan słyszy, już przy obecnych wydatkach państwa istnieje spore ryzyko deficytu, a pańskie propozycje podatkowe jeszcze obniżyłyby dochody budżetu. Ja bardzo chętnie dałbym każdemu mieszkanie, ciepłą wodę, dobrze płatną pracę i jedzenie do syta, tylko pytanie z czego za to zapłacić.

01-07-2012 15:06
Ksawer Offline
Posting Freak

Leopold Sakskoburggotski
cynik [2]

Protegowany:
Protegowany (2):
Poglądy: hetmańskie
Przynależność: Hetmanat

Większość postulatów wygląda sensownie. Imho uważam, że np. zmniejszenie wieku emerytalnego powinno być zależne od średniej długości życia Polaków. Reszta powinna być rozłożona w czasie, choćby dlatego, że lepiej najpierw zainwestować w uczelnie medyczne, aby potem uruchomić darmową służbę zdrowia. Bo chyba w realiach bieżącego dziesięciolecia darmowa służba zdrowia to jeden lekarz na 10 wsi, który objeżdża je cyklicznie. Statystycznie brakuje po prostu kadr i postulaty są w realizacji na 2-4 lata.
01-07-2012 17:18
poulenc Offline
Kryzys Wieków Średnich

dobroczynna [5]

Protegowany:
Protegowany (2):
Poglądy:
Przynależność:

Ważne by te postulaty zostały wprowadzone i w ostateczności jednak zrealizowane. Rząd musi te punkty które przedstawiłem w imieniu NZP i strajkujących robotników zwyczajnie zaakceptować, rozumiem, że wszystkiego nie da się od razu wprowadzić, ale jeśli chłopi i robotnicy będą mieli więcej pieniędzy to i będą mogli wydawać zarobione pieniądze na konsumpcje co powinno podźwignąć gospodarkę na nogi. Normalizacja stosunków z Francją i Kominternem też powinna pomóc.

wybrał drugi?
01-08-2012 11:54
Post Reply 

User(s) browsing this thread: